Potrivit estimărilor exprimate de Ministerul ucrainean al Economiei, cinci ţări au achiziţionat 60% din exporturile de grâne pe care ţara vecină le-a efectuat anul trecut. Primii trei cumpărători – Spania, China şi Turcia – au absorbit aproape 46% din totalul exporturilor ucrainene. Italia şi Olanda urmează la o oarecare distanţă.
Deşi coridorul cerealelor negociat de ONU funcţionează, majoritatea cantităţii de cereale exportate nu se îndreaptă către Africa sau către ţările sărace din Asia, aşa cum s-ar putea crede. În cele aproximativ 150 de zile de când a fost parafată înţelegerea privind transportul cerealelor din Ucraina, peste 600 de nave au părăsit această ţară, au precizat autorităţile de la Kiev. Până pe 3 ianuarie 2023, un total de 16,43 milioane de tone de produse agricole au fost exportate din Ucraina prin aşa-numitul „coridor al cerealelor”.
De departe, cel mai important produs de export a fost porumbul furajer, ca hrană pentru animale. Cantitatea, circa 7,7 milioane de tone, reprezintă aproximativ 45% din volumul total al exporturilor. De asemenea, Ucraina a exportat 4,76 milioane tone de grâu, echivalent cu 23% din totalul exporturilor, 986.000 tone de şrot de floarea-soarelui şi tot atâtea tone de ulei de floare.
Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, este abia al şaptelea cumpărător de materii prime agricole din Ucraina, urmat de Israel, Tunisia şi Libia, un număr de ţări care au importat între 500.000 şi 350.000 de tone de cereale – în principal grâu – prin coridorul cerealelor. Cu toate acestea, livrările către ţările africane de la sud de zona Sahel sau către ţările asiatice cu venituri mici sunt limitate, mai puţin de 15% din volumul exporturilor.