„Am cerut, alături de colegii din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, o implicare a statului, în sensul subvenţionării îngrăşămintelor pe tona de îngrăşământ achiziţionată de fermieri şi utilizată în producţia internă. Am venit cu această propunere pentru ca subvenţia să nu se mai dea pe metrul cub de gaz metan pentru că din acel gaz se produc îngrăşăminte care merg şi la export. Or, noi vorbim de subvenţii care să fie acordate doar pentru îngrăşămintele care rămân în România”, ne-a declarat pentru revistaFerma, Florentin Bercu, directorul executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV.
„De asemenea”, susţine Bercu, „un alt aspect cerut de Uniune este eliminarea accizei la motorină pe o perioadă de şase luni! Cheltuielile cu fertilizanţii şi motorina sunt undeva la 50 la sută din costul de producţie pe un hectar agricol”, a explicat liderul UNCSV.
* În urmă cu câteva zile, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, din care fac parte patru organizaţii (PRO AGRO, LAPAR, APPR şi UNCSV) a adresat o scrisoare deschisă Guvernului României prin care solicita în regim de urgenţă două măsuri:
1. Eliminarea accizei la motorina folosită în agricultură pentru perioada 15 martie-15 august 2022;
2. Acordarea unei subvenţii la tona de îngrăşământ utilizat în agricultura autohtonă.
Alianţa a sugerat utilizarea modelului aplicat de Bulgaria: echivalentul în lei a 58 EURO Mw/h şi compensarea certificatelor verzi/sumelor aferente acestora pentru a fi utilizate în investiţii pentru reducerea emisiilor de CO2 şi trecerea către o energie prietenoasă cu mediul.
Marian MUŞAT