Un oier din Satu Mare caută cioban: ”îi ofer 3-3.500 de lei, în funcție de ce știe să facă. Ciobănia acum e boierie” - Revista Ferma
2 minute de citit

Un oier din Satu Mare caută cioban: ”îi ofer 3-3.500 de lei, în funcție de ce știe să facă. Ciobănia acum e boierie”

cioban, Satu Mare, salariu, oier
foto: Revista Ferma

”Caut cioban”, un anunț tot mai frecvent pe rețelele de socializare, în plin sezon pastoral.

La mijlocul lunii iunie, activitatea în fermele de animale, cu sezon de pășunat, indiferent de forma de relief, ar trebui să se desfășoare deja în parametri normali. Cu toate acestea, unii crescători de animale au o problemă: le lipsește sau e pe picior de plecare ”ciobanul”, omul care să meargă la pășune cu oile și să mai trebăluiască în saivan. 

Existența acestei probleme este semnalată deseori de fermieri, în interviurile acordate jurnaliștilor din presa agricolă, dar este evidentă și din numărul tot mai mare de anunțuri postate pe Facebook.

Unul dintre cei care caută cioban în aceste zile este Ionel Atudosiei, din comuna Socond, județul Satu Mare. Oierul, în vârstă de 31 de ani, a postat un anunț pe Grupul Crescătorilor de Oi Țurcane: ”Caut cioban. Ofer 3.500 de lei”. 

Revista Ferma l-a contactat telefonic pe fermier și a obținut câteva detalii:

”Am acum trei ciobani, dar unul mi-a spus că vrea să plece în Austria. Trebuie să găsesc un nou cioban, fiindcă am 1.000 de oi. Am saivan, alimentat cu apă, cu adăpători, nu mai e ce a fost demult. Ciobănia acum e boierie. Pășunea e de 200 de ha, din care 30 ha sunt închise cu gard electric. Ofer 3-3.500 de lei lunar, în funcție de ce știe să facă cel pe care în angajeze cioban. Să știe să mulgă oile, să le curețe la unghii. Am fost deja sunat, dar încă nu am bătut palma”.

Ionel Atudosiei a mai spus că în zonă nu este un procesator de lapte de oaie. Din lapte, prepară, în regie proprie, brânzeturi pe care le vinde la piață și la diverși clienți. 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →