3 minute de citit

Un nou record mondial pentru producţia de grâu: 17,96 t/ha. Unde s-a obţinut performanţa?

recolta de grau, record mondial
recolta de grau credit foto @iStock branex

O cultură de grâu de iarnă DSV Champion a producătorului britanic Tim Lamyman a fost declarată oficial record mondial Guinness pentru producţie, depăşind recordul existent de 17,40t/ha obţinut în Noua Zeelandă în 2020.

Potrivit lui Tim Lamyman de la Worlaby Farm din Lincolnshire, randamentul incredibil de 17,96t/ha a fost rezultatul unei colaborări strânse a echipei şi al învăţării din greşelile din trecut. „După ce a analizat atributele uimitoare ale DSV Champion în 2020 în ceea ce priveşte bolile şi dăunătorii, Robert Lamyman a decis că ar trebui să îl încercăm în acel an. Din păcate, l-am semănat mult prea rar”, a spus el. „În ciuda faptului că a obţinut doar 83 de plante pe metru pătrat la înfiinţare, cultura şi-a revenit uimitor şi a continuat să producă până la 20 de fraţi/plantă, obţinând un randament de 15t/ha la recolta 2021.”

Un potenţial remarcat

Cu rezultatele din sezonul 2021 indicând un potenţial bun, fermierul a decis că Champion avea trăsăturile specifice necesare pentru a împinge randamentele grâului din Marea Britanie spre noi limite. Susţinută de un program agronomic special dezvoltat de Frontier şi BASF, alături de nutriţia inteligentă Bionature, recolta din 2022 s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor. „În ceea ce priveşte viitorul, ne concentrăm în continuare foarte mult pe randament, practicitate şi rezistenţă la boli, dar alte trăsături cheie, cum ar fi eficienţa îmbunătăţită a utilizării azotului (NUE) şi toleranţa la secetă, sunt din ce în ce mai mult în vizorul nostru.”

Drumul spre succes

Potrivit lui Tim Lamyman, cultura de DSV Champion a fost semănată pe 22 septembrie la 125 kg/ha şi pe 24 septembrie la 150 kg/ha. Nutriţia culturilor a ocupat un loc central în programul agronomic implementat pentru a maximiza performanţa DSV Champion, a explicat dl Lamyman. Printre produsele care au figurat în programul din 2022 s-au numărat Chlormequat, Toledo, Modus, Revystar, Mysea, Syrex, Xstress, Calflux, Proline şi Azofin Plus. „Pentru culturile Champion din 2022, am aplicat 3 x 103,5 Kg/N, totalizând 310,5 kg N/ha de azot în saci. Prin aplicarea unor Bionature Delta K, pentru a activa structurile radiculare, şi TipTop, totalul de N aplicat culturii a ajuns la 314 kg N/ha”, a adăugat el.

Comentând rezultatele sezonului 2022, Tim Lamyman a spus: „A fost o experienţă fantastică să lucrez în cadrul unei echipe în care a contribuit cu toţii la obţinerea acestor randamente fantastice.”

Sursa: https://www.farmersguide.co.uk/

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →