2 minute de citit

Un nou patogen face prăpăd în vestul ţării!

Vasile Tarziu Un nou patogen face prăpăd în vestul ţării!

Vasile Târziu a simţit pe propria-i piele ce poate face Macrophomina phaseolina, un fungi deosebit de agresiv, care atacă rădăcinile de floarea-soarelui afectându-le vigoarea şi în final producţia.

De parcă nu ar fi fost suficientă seceta şi arşiţa cu care se confruntă în fiecare vară, fermierul bănăţean a avut anul acesta probleme mari şi din cauza unui patogen polifag foarte greu de combătut, care în mod normal nu era atât de activ în zona Cenadului, din judeţul Timiş. Din cauza unui atac masiv de Macrophomina phaseolina, recolta de floare a suferit şi nu doar anumite plante au fost afectate ci întreaga suprafaţă cultivată cu floarea-soarelui.

Sămânţă contaminată?

„Am fost şocat de amploarea atacului. Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă din Lovrin a descoperit despre ce este vorba. Macrophomina phaseolina exista dar apariţia sa era foarte sporadică şi fără impact asupra culturilor agricole. E extrem de greu de controlat, chiar şi prin combatere chimică sau rotaţia culturilor”, a constatat Vasile Târziu.

Din câte se pare, sporii ciupercii germinează şi proliferează în condiţii de secetă, în paralel cu temperaturi la nivelul solului de peste 28 grade, ceea ce în aer înseamnă 32-35 de grade Celsius. În opinia sa, acest patogen ar fi putut fi transmis prin sămânţă. Prin urmare, scleroţi proveniţi din sămânţa contaminată se manifestă după ceva timp. „Pivotul rădăcinilor a fost distrus iar efectul final a fost că boabele nu au mai acumulat masă hectolitrică”, ne-a explicat proprietarul şi administratorul societăţii Agrobilan SRL.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →