Om cu afaceri solide în agricultura gălăţeană, Andrei Banaga a dat o lovitură pe piaţa funciară (cel puţin de imagine), cumpărând o suprafaţă de teren arabil în stepa rusească. Sursele noastre destul de bine informate ne-au dezvăluit faptul că pentru această tranzacţie au avut loc mai multe runde de discuţii şi negocieri, ştiut fiind faptul că Andrei Banaga este un redutabil negociator. Fermierul gălăţean a avut şi are alături de el un partener moldovean care s-a implicat direct in realizarea afacerii. Noua proprietate este situată la o distanţă de mai bine de 200 km de capitala Rusiei, în regiunea Moscova, o zonă situată în bazinul roditor al râurilor Volga, Oka, Klijasma şi Moscova. Preţul de tranzacţionare ar fost de circa 2 milioane şi jumătate de dolari şi se dovedeşte a fi unul bun.
Potrivit portalului Agroinfo, terenurile agricole din Rusia sunt ieftine, mai ieftine decat cele din Uniunea Europeană. Preturile pornesc de la 250 dolari (USD) pe hectar, valoare ce reprezintă câteva procente din preţul mediu al terenurilor agricole în statele comunitare.
Agrocov – o companie de top
Pentru Andrei Banaga, “aventura” cu pământurile muscalilor este o provocare pe care şi-a asumat-o. În judeţul Galaţi (comuna Independenţa), exploatează o suprafaţă de peste 2.500 de hectare de teren, mare parte preluat în arendă. De acest agribusiness se ocupă cu destulă pricepere şi vocaţie Adrian Tuhuţ, ginerele său, un tânăr IT-ist care a preluat din mers întreaga activitate cu toate problemele sale. Ambiţia lui Tuhuţ este de a introduce pe scară largă informatizarea în acest agribusiness de succes.
La începuturi, în anul 2003, Andrei Banaga a fost asociat cu Ion Bujor şi împreună au înfiinţat firma Agrocov, una dintre companiile de top din agricultura gălăţeană, care la un moment dat ajunsese să cultive peste 6.000 de hectare.
În anul 2016, cifra de afaceri înregistrată de Agrocov s-a ridicat la fix 29.975.818 lei, în timp ce profitul net s-a cifrat la aproape un milion (916.198 lei). Investiţiile în tehnică de mecanizare şi capacităţi de depozitare pe linia modernizării companiei s-au ridicat la câteva milioane de euro, iar numărul angajaţilor a ajuns la 15.
De asemenea, Andrei Banaga conduce din poziţia de preşedinte o instituție financiară nebancară, Covcredit IFN SA, dar şi Casa de Ajutor Reciproc Covurlui din Galaţi.