3 minute de citit

Un fermier francez îşi caută succesor!

Din păcate, şi în Franţa e cam ca la noi: creșterea animalelor este o ocupaţie neatrăgătoare pentru multă lume. Cei interesaţi de oferta lui Denis Mousset doreau să păstreze doar suprafaţa de teren şi să renunţe la creşterea văcuţelor.

 Aşa că Denis Mousset este obligat să aștepte… Au trecut aproape doi ani de când caută să vândă ferma, fără să găsească un candidat serios.

A preluat afacerea de familie de la tatăl său în urmă cu 4 decenii şi spera să o dea mai departe unuia dintre fii săi. Are trei copii, dar niciunul nu este interesat, aşa că i-ar plăcea să instalez un tânăr, însă este destul de complicat. 

 

FERMA DE 100 DE VACI CU LAPTE

Ferma din Orne a lui Denis Mousset are un efectiv de peste 100 de vaci cu lapte, din rasa Prim’holstein, de care se ocupă doi angajaţi, producţia medie fiind de 8.500 de litri de lapte pe vacă (900.000 litri de referință), având în medie 180.000 de celule somatice per mililitru.

Suprafaţa de teren aferentă fermei este de 130 ha, din care 30 în proprietate, pe care le cultivă anual cu porumb 50 ha, 30 ha cu cereale păioase şi restul pajişti.

 

CU MULSUL MODERNIZAT, PRODUCŢIA E MAI MARE!

În anul 2018 a modernizat sala de muls cu una automată, de ultimă generaţie la acea vreme, marca MultiLactor, care mulge 110 vaci în două ore, supravegheată de un singur îngrijitor.

În total, investiţia l-a costat pe fermier circa 120.000 euro. Din total costuri, un sfert i-au fost finanţate în urma unui plan de competitivitate și adaptare a fermelor.  

Potrivit estimărilor sale, producţia de lapte a crescut cu circa 10%, ceea ce a făcut ca investiţia să fie amortizată în numai 3 ani. În plus a îmbunătăţit confortul de lucru şi sănătatea animalelor.

 

VINDE FERMA, CU O CONDIŢIE!

Fermierul francez pune condiţia ca noul proprietar să păstreze animalele pentru reproducţie şi producţia de lapte, “minereul alb”, după cum explică el. “Însă tinerii nu vor să intre în datorii, să facă împrumuturi bancare şi să fie blocaţi într-o fermă, ei își doresc timp liber. Să fii producător de lapte înseamnă să munceşti 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână timp de 365 de zile, ori asta nu mai interesează pe nimeni”, constată cu amărăciune crescătorul de animale din Saint-Germain-de-Martigny.

 Foto 1-2_b

Pentru mine a sosit vremea pensionării, am 61 de ani şi îmi ajunge cât am muncit. Vreau să las ferma pe mâni bune, dar este dificil să găsești un cumpărător căruia să îi placă să producă lapte de vacă. Astăzi, a fi fermier e o vocație din ce în ce mai rară…

DENIS MOUSSET

Crescător de vaci din Normandia 

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →