2 minute de citit

Un cunoscut fermier a renunţat să mai cultive legume! „Nu mai pot produce, costurile sunt fantastice!”

„Începând de anul acesta nu mai cultiv legume! Nu mai pot produce, costurile sunt fantastice!” ne-a declarat cu părere de rău unul dintre cei mai renumiţi cultivatori de legume de câmp din România.

 

CHELTUIELILE S-AU DUBLAT!

 

Inginerul Petre Grigore, proprietarul companiei Simongrig din Galaţi, susţine că„până anul trecut, la ferma mea cheltuielile cu un hectar de rădăcinoase sau ceapă erau de până la 20.000 lei; în acest an acestea se vor dubla, ajungând cam la 40 de mii de lei. „Câtă producţie trebuie să faci, cu ce preţ să vinzi ca să devii rentabil? Morcovul ar trebui să plece de la noi cu 2-2,5 lei kilogramul şi să ajungă în piaţă la 5 lei. La aceste preţuri, ne aşteptăm la reducerea cererii pe piaţă şi la consumul de legume”, consideră fermierul. 

legumicultor 001_b

Petre Grigore a fost nevoit să pună lacătul pe uşa depozitului frig. „Am spaţiu de depozitare de aproape 6.000 tone, l-am golit şi-l ţin închis. Sunt curios să văd cât o să-mi vină factura la electricitate; ultima pe care am plătit-o în noiembrie suma a fost rezonabilă”, explică gălăţeanul.      

 

POLITICA FERMIERULUI SĂRAC

 

Inginerul Petre Grigore spune că în cei 42 de ani de activitate a trecut prin mai multe perioade dificile, dar parcă niciodată ca acuma. Trăieşte un sentiment de nesiguranţă, generat de creşterea exagerată a imputurilor şi în special a îngrăşămintelor. „Preţul la motorină s-a ridicat la aproape 7 lei/litru, la îngrăşăminte s-a triplat, la sămânţă şi celelalte imputuri au crescut cu circa 15-20 la sută. Va trebui să adoptăm, ceea se poate numi politica fermierului sărac; să cultivăm cu tehnologiile la minimum”, precizează Grigore.

legume morcovi_b

În vremurile bune, fermierul din Galaţi a cultivat cu legume peste 200 de hectare. De la an la an a redus din suprafaţă, ajungând în 2021 la vreo 60 ha, în care a produs ceapă şi rădăcinoase.

De asemenea, la această dată are semănate 50 ha de rapiţă şi peste 100 cu grâu; plantele de rapiţă au câte 6-8 frunze, iar cele de grâu sunt bine înfrăţite. Specialistul s-a declarat mulţumit de starea culturilor sale. 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →