UE - Top export/import produse agroalimentare. EU produce mai mult decât consumă. - Revista Ferma
4 minute de citit

UE – Top export/import produse agroalimentare. EU produce mai mult decât consumă.

Agri food import EU 2023 UE - Top export/import produse agroalimentare. EU produce mai mult decât consumă.

După o performanță bună a comerțului cu produse agroalimentare în 2022, cel mai recent raport publicat de Comisia Euroopeană indică faptul că balanța comercială agroalimentară a UE a atins un nivel record în 2023. Exporturile de produse agroalimentare ale UE au ajuns la o valoare de 228,6 miliarde euro, iar importurile la 158,6 miliarde euro în 2023, rezultând un excedent total de 70,1 miliarde euro (+22% și cu 12,8 miliarde euro mai mare decât în 2022).

Acestă balanță pozitivă se datorează în principal prețurilor ridicate pentru produsele de export din UE, în paralel cu prețurile mondiale în scădere pentru produsele importate. Principalele produse agroalimentare exportate de statele UE au inclus preparate din cereale, produse lactate și vin. În ceea ce privește importurile, UE continuă să înregistreze un deficit comercial în anumite categorii de produse, cum ar fi oleaginoasele și culturi proteaginoase, fructe, nuci, cafea, ceai, cacao și condimente.

Structura comerțului UE cu produse agroalimentare – import/export, 2014-2023 (milioane euro)

Monitoring agri food trade EU 2014 2023 UE - Top export/import produse agroalimentare. EU produce mai mult decât consumă.
sursa: Comisia Europeana

Recunoscută pentru calitate, competitivitate și nivel ridicat de diversificare, Uniunea Euroopeană rămâne cel mai important comerciant mondial de produse agroalimentare.

Care sunt principalele destinații pentru produsele UE?

Exporturile de produse agroalimentare ale UE au atins 228,6 miliarde EURO în 2023. Principalul importator de produse agroalimentare din UE este Marea Britanie cu o cotă de 22% (51,3 miliarde euro), urmată de Statele Unite. China se menține pe locul trei, absorbind 6% din valoarea totală a exporturilor agroalimentare din UE, cu toate că exporturile de carne de porc către China au scăzut cu 29% în 2023. Exporturile agroalimentare ale UE către Turcia au atins o valoare de 683 milioane de euro, în creștere cu 7% față de 2022, iar către Ucraina au fost livrate produse agroalimentare în valoare de 533 milioane de euro, cu 18% peste 2022. În general, comerțul agroalimentar al UE a rămas diversificat cu un număr important de țări partenere.

Top 3 produse exportate de UE

În 2023, UE a exportat o mare varietate de produse, primele 3 categorii de produse exportate de UE reprezentând aproape 30% din totalul exporturilor agroalimentare ale statelor membre. Aceste trei categorii de top au fost:

  1.  preparatele din cereale și produsele de morărit;
  2.  lactate;
  3.  vin și produse pe bază de vin.

Exporturile de preparate din fructe, nuci și legume au avut cea mai mare creștere în valoare în 2023, cu un plis de 1,3 miliarde euro (+12%) față de 2022, urmate de exporturile de preparate din cereale și produse de morărit (+1,2 miliarde euro, + 5%) și produse de cofetărie și ciocolată (+1,2 miliarde euro, +12%).

Vezi care sunt perspectivele privind viitoarea recoltă globală de grâu.

Principalele produse agroalimentare importate

Se remarcă faptul că importurile UE de produse agroalimentare au scăzut cu 7% în 2023, ajungând la 158,6 miliarde de euro. Dar această evoluție a valorii importurilor agroalimentare ale UE este datorată mai ales scăderii prețurilor produselor importate.

Brazilia a rămas prima sursă de produse agroalimentare ale UE, cu 11% din totalul importurilor agroalimentare în 2023. Marea Brianie ocupă locul al doilea, importurile rămânând stabile, iar Ucraina își păstrează locul al treilea cu o valoare de 11,8 miliarde euro și 7% din totalul importurilor UE de produse agroalimentare. Primele trei state exportatoare de produse agroalimentare au livrat 28% din totalul importurilor UE. În același timp, UE a importat produse agroalimentare în valoare de un miliard de euro din mai mult din 30 de țări, ceea ce arată nivelul de diversificare a surselor de import ale Uniunii Europene.

Cele mai seminificative creșteri ale importurilor UE de produse agroalimentare au fost din Turcia (+999 milioane euroo, +18%), urmată de Egipt +566 milioane euroo, +41%). Scăderi semnificative ale importurilor au fost observate din Argentina (-2,3 miliarde euro, -33%), China (-1,5 miliarde euro, -15%) și Indonezia (-1,3 miliarde euro, -19%).

Top produse importate

Principalele trei categorii de produse care reprezentau 40% din totalul importurilor agroalimentare ale UE sunt:

  1.  fructe și nuci;
  2.  semințe oleaginoase și proteice;
  3.  cafea, ceai, cacao și condimente.

Aceste trei categorii reprezintă între 21 și 22 de miliarde de euro, reprezentând 13% până la 14% din totalul importurilor UE. Cele mai mari creșteri ale valorii importurilor în 2023 au fost pentru produsele din tutun (+1 miliard euro, +27%) și legume (+793 milioane euro, +16% în valoare).

Vezi raportul Comisiei Europene.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →