UE şi-a dublat achizițiile de cereale rusești - Revista Ferma
3 minute de citit

UE şi-a dublat achizițiile de cereale rusești

rusia UE şi-a dublat achizițiile de cereale rusești
canva/StockSnap de la pixabay

De la începutul sezonului curent (1 iulie) și până la 1 decembrie 2023, Rusia a livrat 2,23 milioane de tone de cereale și leguminoase către statele UE, de peste două ori mai mult decât în aceeași perioadă a sezonului trecut (968 mii de tone), potrivit Russian Grain.

Cine sunt cei mai mari importatori?

  • Spania cu 40%. Livrările de cereale ruseşti către această țară au crescut de 8,8 ori, până la 850 mii tone în perioada menţionată a sezonului 2023/2024, față de 96 mii tone în aceeași perioadă a sezonului anterior;
  • Italia cu 35%. Achizițiile au crescut de 7,7 ori, până la 812 mii de tone față de 105 mii de tone;
  • Belgia cu 17%. Importurile dCreșterea a fost de 3,7 ori (198 mii tone față de 52 mii tone);
  • Grecia aproape şi-a dublat importurile din Rusia (1,9 ori), livrările ajungând la 160 mii tone față de 85 mii tone în sezonul anterior.

Potrivit analiștilor ruși, Spania a cumpărat în principal mazăre – 571 mii tone, iar Italia a devenit cel mai mare cumpărător de grâu dur rusesc din UE cu 583 mii tone. Semințele de in au ocupat locul principal în livrările către Belgia, iar Grecia a importat mai ales grâu (108 mii de tone) și porumb (26,2 mii de tone) din Rusia.

Traseul cerealelor rusești în UE

Pentru a ocoli sancțiunile europene, grâul dur din Rusia este livrat către UE și mai ales Italiei pe o rută ocolitoare, maritim, prin Turcia. Pe uscat, cerealele rusești ajung în UE prin țările baltice și Belarus.

Potrivit unor surse din piaţă, în 2023, exportul de cereale rusești prin Lituania a crescut cu 5 milioane de tone, de la 15 până la 21 milioane de tone. Situația este similară în Letonia. Numai pe parcursul primelor 11 luni ale anului trecut, 1,975 milioane de tone de produse cerealiere au fost tranzitate din Rusia prin Letonia, de 2,3 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2022.

Care este prețul?

Analiştii pieţei internaţionale explică succesul cerealelor ruseşti pe piața UE printr-o ofertă mai favorabilă în raport cu costul cerealelor europene. Astfel, de la începutul sezonului până la 1 decembrie, preţul cerealelor ruseşti a fost în medie cu 14-15 USD/t (FOB) mai mic decât prețul grâului oferit de statele UE.

În acelaşi timp, prin porturile din Odesa, prețul pentru cerealele ucrainene a crescut cu 30 de dolari/tonă. Această diferenţă se datorează creşterii costurilor pentru asigurare şi logistica de transbordare în port. De asemenea, exporturile prin porturi românești sau alte rute alternative, este mai scump cu 59 până la 112 USD/tonă. Spre exemplu, transportul cerealelor îi costă pe ucraineni de două ori mai mult decât pe ruși. Transportul de porumb din Odesa spre Spania costă cca. 42-44 de dolari, inclusiv asigurarea (aproximativ 3,3 USD/tonă).

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →