UE: Preţul rapiţei scade dramatic. Importurile din Ucraina inundă piaţa - Revista Ferma
2 minute de citit

UE: Preţul rapiţei scade dramatic. Importurile din Ucraina inundă piaţa

analiza rapita 02 UE: Preţul rapiţei scade dramatic. Importurile din Ucraina inundă piaţaDeşi recolta de rapiţă a fost slabă, preţurile au scăzut şi ele semnificativ în septembrie. Unul dintre motive este cel mai probabil dat de importurile ieftine din Ucraina. Diferenţa de preţ faţă de preţurile europene a fost recent de peste 100 de euro pe tonă, arată datele Comisiei Europene.

Firma de consultanţă Strategie Grains şi-a redus şi mai mult previziunile privind recolta de rapiţă, floarea-soarelui şi soia din acest an în Uniunea Europeană.

În previziunile sale din septembrie, Strategie Grains a estimat producţia de rapiţă, cea mai importantă plantă oleaginoasă din UE, la 18,9 milioane de tone. Aceasta reprezintă o scădere semnificativă faţă de cele 19,3 milioane de tone prognozate în august şi faţă de cele 19,4 milioane de tone recoltate anul trecut. Recoltele de rapiţă din Franţa, Germania şi România au fost deosebit de dezamăgitoare, se arată în raportul firmei de consultanţă.

Importuri abundente din Ucraina

Cu toate acestea, oferta mai mică a recoltei de rapiţă ar fi compensată de importuri, cu livrările aşteptate din Australia şi Ucraina revizuite în creştere, a spus firma.

Până la 14 septembrie, ţările UE au importat puţin sub 826 000 de tone de rapiţă, cu aproximativ 41% sau 528 000 de tone mai puţin decât la aceeaşi dată a anului trecut. Principalul furnizor este în prezent Ucraina, cu puţin sub 422.000 de tone sau o bună jumătate din totalul importurilor.

Rapiţa ucraineană, de departe cea mai ieftină

Aşadar, cel mai important furnizor este Ucraina, unde s-a raportat o recoltă record, iar fluxurile comerciale par să funcţioneze bine în ciuda închiderii coridorului de cereale din Marea Neagră. În acelaşi timp, rapiţa ucraineană transportată cu trenul în nordul şi vestul UE este foarte competitivă în comparaţie cu producţia internă”, a precizat Strategie Grains.

Acest lucru înseamnă că produsul ucrainean este foarte atractiv pentru fabricile de ulei europene. La sfârşitul lunii septembrie, preţurile de export ucrainene la Marea Neagră erau de 360 de euro pe tonă (FOB). În acelaşi timp, rapiţa costa 471 de euro (FOB) la cel mai important centru comercial francez, Rouen, iar în Australia rapiţa a fost expediată la preţuri FOB de 524 de euro pe tonă.

Sursa: agrarheute.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →