
AGRICULTURA ORGANICĂ, în cădere liberă? Consiliul UE a identificat o scădere îngrijorătoare a cererii pentru vânzarea de produse agroalimentare organice. Dacă această tendință continuă, fondurile alocate agriculturii ecologice ar putea fi redirecționate către alte intervenții ale PAC.
Vânzările cu amănuntul din UE aproape s-au dublat în 2020 față de 2015 iar suprafața cultivată ecologic a crescut cu 41%. Producția și consumul european de alimente ecologice au fost pe o tendință de creștere în deceniul 2010-2020.
Însă cele mai recente date arată un consum redus de produse ecologice în Europa, potrivit Consiliului UE.
AU SCĂZUT IMPORTURILE, A CRESCUT INFLAȚIA
Importurile totale de produse agroalimentare ecologice în UE au scăzut de la 2,87 milioane de tone în 2021 la 2,73 milioane de tone în 2022.
Consiliul a declarat că inflația în creștere, precum și prețurile ridicate la alimente și energie, au dus la scăderea vânzărilor de produse agroalimentare ecologice pe multe piețe din UE, în 2023.
Mai mult, s-a redus diferența dintre prețul de vânzare al produselor agricole ecologice față de produsele agricole obținute în mod convențional și, în multe cazuri, fermierii ecologici trebuie să-și vândă produsele la același nivel de preț ca și fermierii convenționali.
Tendințele de piață nu reușesc să asigure un nivel suficient de motivație pentru fermieri pentru a-și desfășura activitatea în agricultura ecologică, chiar și atunci când sunt oferite plăți stimulatorii, se arată într-un comunicat al Consiliului European.
SOLICITĂRI CĂTRE COMISIA EUROPEANĂ
1. Să organizeze o discuție strategică cu privire la perspectivele și sprijinul pentru agricultura ecologică
2. Să asigure monitorizarea corespunzătoare asupra fluctuației volumelor de consum
3. Să exploreze posibilitățile de simplificare în reglementarea producției ecologice și să se asigure că noua legislație este aliniată unui regulament ecologic existent
4. Să arate flexibilitate în procesul de modificare a Planurilor Strategice PAC, având în vedere situația lor actuală în dezvoltarea agriculturii ecologice
Obiectivul UE 25% din terenurile agricole ecologice până în 2030 rămâne neschimbat!
CUM STĂ ROMÂNIA LA ECOLOGIC?
În România, cele mai recente cifre (din 2021) indică existența a 11.029 operatori certificați ecologic. Suprafața ecologică este estimată la 520-570 mii ha, adică aproximativ 4% din totalul terenurilor
agricole.
Valoarea totală a subvențiilor plătite de către statul român operatorilor ecologici este considerabilă. În anul 2021 a fost decontată o sumă totală de 92 milioane Euro, o creștere cu 25% față de anul 2020.
De fapt, dezvoltarea agriculturii ecologice a fost întotdeauna strâns legată de sistemul de subvenții, se arată într-un raport realizat de Joachim Lenz și Claudia Neumann – EKOconnect







