UE: importurile de carne de vită, în scădere - Revista Ferma
2 minute de citit

UE: importurile de carne de vită, în scădere

Brazilia, Argentina şi Uruguay au fost primele trei surse de importuri de carne de vită şi mânzat pentru Uniunea Europeană în primele şase luni ale anului 2019, reprezentând împreună 78,5% din cele 158,004 tone importate în această perioadă. Conform statisticilor publicate recent de Comisia Europeană, cantitatea totală a importurilor din ianuarie şi până în iunie anul trecut a fost de 163.946 tone, din care cele trei ţări membre ale Piaţei Comune a Sudului (Mercosur) au avut o cotă de 77%.

transport-vite_bBrazilia este în continuare principalul partener comercial pentru Uniunea Europeană când vine vorba de achiziţiile de carne de vită, cu o cotă de 40,7% (echivalent cu 64.328 tone), urmată de Argentina (22,5% – 35.554 tone) şi Uruguay (15,2% – 24.159 tone). În ceea ce priveşte valoarea acestor importuri, totalul se ridică la 868 milioane euro pentru anul respectiv, din care 613 milioane euro a reprezentat valoarea tranzacţiilor cu aceleaşi trei ţări.

Uniunea Europeană şi Mercosur au încheiat în luna iunie un acord comercial ce urmează a fi revizuit din punct de vedere juridic, înainte de a fi trimis statelor memebre ale UE şi Parlamentului European în vederea aprobării. Ratificarea acestuia necesită unanimitatea şefilor de stat şi de guvern. Semnarea acordului UE-Mercosur a nemulţumit însă unele dintre ţările UE, nu doar din perspectiva schimbărilor climatice, ci şi din cauza unor prevederi care pun presiune asupra fermierilor europeni, îngrijoraţi de producţia de carne, în special de vită.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →