UE cere G 20 presiuni asupra Rusiei privind Acordul exporturilor de cereale din Ucraina - Revista Ferma
2 minute de citit

UE cere G 20 presiuni asupra Rusiei privind Acordul exporturilor de cereale din Ucraina

Uniunea Europeană a cerut puterilor G 20 să facă presiuni asupra Rusiei să revină la acordul care permite exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, transmite AFP.

Într-o scrisoare adresată miniştrilor de externe ai G 20, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, consideră că sectorul agricol rus este „principalul beneficiar” al retragerii din acest acord negociat de ONU şi pe care Moscova a refuzat să-l reînnoiască, ducând imediat la o creştere a preţului cerealelor pe pieţe.

Acordul semnat în iulie 2022 făcuse posibil exportul a 33 de milioane de tone de cereale într-un an, în ciuda războiului purtat de Rusia în Ucraina, fiind crucial pentru aprovizionarea multor ţări în curs de dezvoltare.

borell UE cere G 20 presiuni asupra Rusiei privind Acordul exporturilor de cereale din Ucraina

„Rusia va beneficia mai mult de pe urma creşterii preţurilor la alimente şi va creşte propria cotă de piaţă pe piaţa mondială a cerealelor, limitând drastic capacitatea de export a principalului său competitor”, a transmis Borrell.

Oferind ţărilor vulnerabile, în special din Africa, să le livreze cereale la un preţ redus, Rusia „pretinde că rezolvă o problemă pe care a creat-o ea însăşi”, continuă el, susţinând că „aceasta este o politică cinică de folosire deliberată a alimentelor ca armă pentru a genera noi dependenţe prin exacerbarea vulnerabilităţilor economice şi a insecurităţii alimentare globale”, scrie Terre-net.

Potrivit lui Borrell, Rusia ar putea fi convinsă să revină la acordul cu cereale „dacă comunitatea internaţională vorbeşte cu o voce clară şi unită”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →