UE caută candidaţi pentru Observatorul lanțului agroalimentar. Cine poate aplica? - Revista Ferma
2 minute de citit

UE caută candidaţi pentru Observatorul lanțului agroalimentar. Cine poate aplica?

Observatorul lantului agroalimentar UE UE caută candidaţi pentru Observatorul lanțului agroalimentar. Cine poate aplica?

Comisia Europeană a lansat apelul la candidaturi pentru înființarea Observatorului lanțului agroalimentar al UE. Reamintim că Observatorul lanţului agroalimentar al UE va analiza costurile de producție, marjele și practicile comerciale, fiind una dintre măsurile de consolidare a poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente și de întărire a încrederii între toți actorii de-a lungul acestui lanț.

Obiectivul Observatorului este de a asigura o mai mare transparență a prețurilor, a structurilor de costuri și a distribuției marjelor și valorii adăugate în cadrul lanțului de aprovizionare, respectând în același timp normele în materie de confidențialitate și de concurență.

Activitatea observatorului va sprijini elaborarea de metodologii de evaluare și de monitorizare a structurii costurilor și a distribuției marjelor și valorii adăugate de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente.

Observatorul va reuni până la 80 de membri, reprezentând autorități naționale responsabile cu agricultura, cu pescuitul și cu acvacultura sau cu lanțul de aprovizionare cu alimente, precum și organizații care reprezintă părți interesate ce își desfășoară activitatea în diverse etape ale lanțului – de la fermieri, furnizori de factori de producție, industria alimentară și comercianți la transporturi, logistică, comerțul cu amănuntul și consumatori.

Apelul la candidaturi este deschis până la 13 mai. Organizațiile care își depun candidatura trebuie să fie înregistrate în Registrul de transparență pentru a fi nominalizate.

Se așteaptă ca Observatorul să țină prima sa întâlnire în iulie 2024, prezidată de Direcția Generală Agricultură a Comisiei Europene. Observatorul se va întruni cel puțin de două ori pe an în plen, urmând să fie organizate și reuniuni ad-hoc suplimentare pe teme specifice, dacă este necesar. În conformitate cu principiile sale de transparență, toate documentele relevante (inclusiv ordinea de zi și procesele-verbale) vor fi publicate în Registrul grupurilor de experți. Observatorul este înființat pe o durată inițială de cinci ani, reînnoibilă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →