Exporturile agricole ale Ucraine către UE ar trebui reglementate mai strict. Introducerea prețurilor minime pentru exporturile de cereale din Ucraina ar putea fi o concesie acordată Comisia UE, deoarece fluxul de produse agricole ucrainene către piața comunitară au depășit din nou un prag și au declanșat o „frână de urgență”. Măsurile de protecţie ar urma să afecteze piaţa cerealelor şi a mierii de albine.
Ucraina va introduce un sistem de prețuri minime pentru exportul anumitor produse agricole și o limită superioară pentru exporturile de grâu. Guvernul de la Kiev a decis acest lucru săptămâna aceasta. Traderii se tem că această decizie va avea consecințe negative pentru exporturile agricole ale Ucrainei.
Prețurile minime ar putea intra în vigoare încă din luna august, în Ucraina. Aceste măsuri ar trebui să se aplice pentru grâu, porumb, soia, rapiță, ulei de floarea soarelui și alte produse agricole.
Potrivit informațiilor furnizate presei, guvernul ucrainean vrea să închidă astfel o breșă fiscală. Se pare că există din ce în ce mai multe cazuri în Ucraina în care comercianții cumpără cereale pe plan intern cu numerar, pentru a exporta apoi mărfurile la prețuri reduse artificial și, prin urmare, a economisi taxe.
UE restricționează și importurile de miere din Ucraina
Marți (20 august 2024), Comisia UE a stabilit că pragul pentru importurile din Ucraina de miere scutită de taxe vamale de aproximativ 18.507 tone în cadrul „măsurilor comerciale autonome” a fost depășit şi se vor aplica taxe pentru importurile suplimentare.
„Frâna de urgență” este deja în vigoare pentru unele importuri de produse agricole
Taxarea suplimentară se aplică, în principiu, pentru șapte produse agricole din Ucraina imediat ce importurile curente ale produselor ating media (aritmetică) anuală înregistrată în perioada 1 iulie 2021 – 31 decembrie 2023.
Aceste praguri de import au fost deja depășite pentru ovăz, ouă, zahăr și crupe de cereale, iar restricțiile la import au fost activate de autoritățile de la Bruxelles. Măsurile de urgență nu au fost încă aplicată pentru porumbul și carnea de pasăre din Ucraina.
La mijlocul lunii iulie, comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că cotele scutite de taxe vamale pentru porumb și carne de pasăre au fost epuizate la 65%, respectiv 59%.
În vigoare din 4 iunie 2022, Măsurile Comerciale Autonome (ATM / Autonomous Trade Measures) au avut un efect pozitiv clar asupra comerțului Ucrainei cu UE. Împreună cu Coridoarele solidarităţii, ATM-urile au asigurat că fluxurile comerciale din Ucraina către UE au rămas stabile în 2022 și 2023, în ciuda perturbărilor majore cauzate de război și împotriva tendinței generale de scădere a comerțului Ucrainei în ansamblu.
Importurile UE din Ucraina s-au ridicat la 22,8 miliarde EUR în 2023, comparativ cu nivelurile de dinainte de război de 24 miliarde EUR în 2021.
Plafon pentru exporturile de grâu din Ucraina
Potrivit presei ucrainene, guvernul de la Kiev negociază și cu sectorul agricol introducerea unui plafon la exporturile de cereale. În timp ce Ministerul agriculturii din Ucraina vrea să limiteze exporturile de grâu în anul de comercializare 2024/2025 la 15,2 milioane de tone, Asociația industriei cerealelor (UGA) solicită o cantitate maximă de cel puțin 17 milioane de tone.
Prețurile cerealelor sunt în scădere în timp ce producţia este mai mică
Potrivit Ministerului agriculturii de la Kiev producţia internă de grâu se ridică la 21,68 milioane de tone, cu 5,5% mai puţin decât anul precedent; recolta de orz – 5,48 milioane de tone, cu aproximativ 10% mai mică decât în 2023; iar recolta de rapiță a fost de doar 3,36 milioane de tone, cu aproape 1,4 milioane de tone mai mică decât anul precedent (4,75 milioane de tone).
Exporturile de grâu ucrainean nu vor atinge nivelul din 2023
Ucraina a început sezonul de export 2024/2025 într-un ritm ridicat. Potrivit Ministerului agriculturi din Ucraina, exporturile de cereale de la 1 iulie până la 19 august au ajuns deja la 5,79 milioane de tone, cu aproximativ 2,18 milioane de tone mai mult decât în perioada similară a anului trecut (3,61 milioane de tone în sezonul 2023/2024).
Exporturile ucrainene (din perioada 1 iulie / 19 august) au inclus 2,8 milioane de tone de grâu, 2,1 milioane de tone de porumb și 907 mii de tone de orz.
Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) estimează că exporturile ucrainene de grâu ar putea atinge un total de 14 milioane de tone în sezonul 2024/2025. Aceasta ar fi cu aproximativ 4,4 milioane de tone sau cu aproape 24% sub nivelul din sezonul trecut.
Datele oficiale ale guvernului din Kiev arată că producţia de cereale și semințe oleaginoase din 2024 ar putea scădea la 77 de milioane de tone, din care 56 de milioane de tone de cereale.
În sezonul comercializare 2023/2024 exporturile Ucraine au fost de aproximativ 51 de milioane de tone, în creştere de la 49,2 milioane livrate în sezonul anterior (2022/2023).
Egiptul ar putea importa grâu din Turcia
Cel mai mare importator mondial de grâu – Egiptul are în vedere importul de grâu din Turcia, după cum a declarat Hossam Elgrahy, vicepreședintele Autorității Generale pentru Aprovizionarea Mărfurilor (GASC). Rezervele naţioanale ale Egiptului includ: grâu pentru 6,3 luni, 13 luni pentru zahăr şi 6,2 luni pentru ulei. Ţara are rezerve suficiente de carne congelată și efective de animale pentru timp de 10 luni și provizii carne de păsăre pentru 10 luni.
Pentru a satisface cererea internă, Egiptul și-a mărit importurile de grâu cu aproximativ 28,3% în prima jumătate a anului 2024, din cauza disponibilității sporite a dolarului în bănci și a scăderii prețurilor globale la grâu. În primul semestru al anului 2024, Egiptul a importat 6,8 milioane de tone, în creștere față de 5,3 milioane de tone în perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit GASC.
La începutul lunii august, Ministerul aprovizionării și comerțului intern a majorat prețurile de vânzare ale grâului (atât local, cât și pentru cel importat) folosit pentru pâinea subvenționată cu 20%. În acelaşi timp, prețul făinii furnizate brutăriilor locale a crescut cu 35%.
Preţul grâului dă semne de rederesare. Piaţa agricolă încotro?