
Importanța rutelor maritime prin Marea Negră pentru exporturile agricole ale Ucrainei va crește constant în 2024. Majoritatea exporturilor ucrainene au fost procesate în ultimele luni prin porturile din Odesa.
Exporturile agricole ucrainene au totalizat 2,7 milioane de tone în prima jumătate a lunii august. Aceasta corespunde unei creșteri de 18% față de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit informațiilor oferite de oficialităţile ucrainene, aproape 80% din această cantitate a fost expediată prin porturile Mării Negre din regiunea Odesa. Grâul a reprezentat cea mai mare parte a mărfurilor de export cu 1,3 milioane de tone, urmat de porumb (aproximativ 0,5 milioane de tone) și rapiță (0,4 milioane de tone). Pentru întreaga lună, analiştii se aşteaptă ca exporturile să ajungă la peste 5,2 milioane de tone.
Aceasta tendinţă este confirmată de traficul redus prin porturile dunărene şi portul Constanța. În prima jumătate a anului 2024, volumul mărfurilor transportate prin Constanța aproape s-a înjumătățit şi au ajuns la aproximativ 4,24 milioane de tone. În iulie doar 380 mii de tone de mărfuri din Ucraina au fost expediate prin portul Constanţa. Scăderea traficului de produse ucrainene pe Dunăre şi apoi prin portul Constanţa contribuie şi la reducerea costurile de transport comparativ cu livrarea directă prin porturile Odesa. Ca urmare, produsele ucrainene sunt cu 6 până la 7 USD/tonă mai ieftine…
Ucraina va exporta mai puţin porumb
Recolta de porumb a Ucrainei va fi mai mică decât anul trecut cu cca. 30% faţă de anul trecut şi nu va depăşi 22 de milioane de tone, consideră Denis Marchuk, vicepreședintele Consiliului Agrar din Ucraina.
De la începutul acstui an de comercializare, Ucraina a exportat peste 7 milioane de tone de produse agricole, adică cu 60% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut (iulie-august). Scăderea cu cca. 10 milioane de tone a recoltei de porumb va afecta cu siguranţă exporturile.
Denis Marchuk apreciază că anul trecut peste 15 milioane de tone de porumb din Ucraina au ajuns în statele UE, în special în Spania, Germania și Italia.
Cresc prețurile la grâu, porumb și rapiță. Revine şi optimismul în piaţă!
Turcia devine centru de transbordare produse agricole
Piețele din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa au beneficiat de rolul în creștere al Turciei în materie de transbordare, se arată într-un raport Serviciul Agricol Extern (FAS) al Departamentului Agriculturii SUA (USDA).
În 2022 valoarea produselor agricole transbordate s-a dublat şi a ajuns la un record estimat de 4 miliarde de dolari. Deşi era de așteptat să crească substanțial în anii următori, valoarea bunurilor comerciale care au traversat Turcia a scăzut ușor la 3,8 miliarde de dolari în 2023.
Pe baza analizei FAS, primele cinci produse transbordate după valoare și volum au fost anul trecut: cealele, oleaginoase, nuci și sucuri. Aceste produse transbordate provin dintr-o varietate de țări, unele relativ apropiate, cum ar fi Ucraina și Rusia, iar altele mai îndepărtate, cum ar fi Statele Unite și Argentina.
„Datorită războiului din Ucraina și a incertitudiii din Marea Neagră, Turcia a devenit un centru de transbordare și mai important pentru cerealele din Rusia și Ucraina”, evidenţiază raportul FAS.
În ultimii 10 ani, volumul transbordărilor a crescut odată cu extinderea infrastructurii logistice a Turciei și creșterea capacității Mării Negre de a exporta cereale și semințe oleaginoase. În perioada 2013-2023, transbordările acestor mărfuri în vrac au crescut de cinci ori de la aproximativ 500 mii de tone la 2,5 milioane de tone, evidenţiază raportul FAS.
Algeria cumpără porumb
În cadrul licitațiilor internaționale de săptămâna trecută, Agenția de stat algeriană ONAB a cumpărat cel puțin 30.000 de tone de porumb furajer din America de sud (Argentina sau Brazilia), cu livrare până în 30 septembrie..
ONAB a organizat licitaţii pentru achiziționarea a până la 120 mii de tone de porumb și 35 mii de tone de orz furajer. Licitaţia s-a încheiat pe 28 august iar rezultatele licitației pentru orz şi prețurile au fost comunicate.