Tytan & Apollo de la Unia - mașini de distribuit îngrășăminte organice solide - Revista Ferma
5 minute de citit

Tytan & Apollo de la Unia – mașini de distribuit îngrășăminte organice solide

unia tytan m Tytan & Apollo de la Unia - mașini de distribuit îngrășăminte organice solide

Cele mai folosite mașini de distribuit gunoi de grajd sunt remorcile tehnologice dotate cu transportor orizontal de alimentare pe podeaua benei și cu organe de dislocare-mărunțire și de distribuție a îngrășămintelor.

Unele mașini au și organe de uniformizare a materialului – rotoare cu degete.
Organele de distribuție pot fi: rotor orizontal cu spiră elicoidală cu muchii dințate; rotor orizontal cu degete; mai multe rotoare verticale cu degete s.a.

La umplerea benei mașinii se folosește un încărcător frontal cu organ activ de  tip „furcă mecanică”, acționat hidraulic. La aplicarea mecanizată, materialul trebuie să fie bine omogenizat în timpul încărcării, liber de impurități și de corpuri străine (pietre, bulgări, deșeuri metalice, sârmă etc.), iar stratul de gunoi din buncărul mașinii trebuie să fie uniform ca grosime.
Unia a proiectat și dezvoltat două serii de astfel de mașini: Tytan și Apollo.


Distribuitoarele de îngrășăminte Tytan

• Tytan 7/8/10 este destinat exploatațiilor agricole de mărime medie care dețin și ferme de animale și este disponibil în variantele: uniaxială sau tandem.

• Mașinile Tytan 11/13, pentru exploatațiile mijlocii și mari, sunt echipate cu un organ de distribuire și de mărunțire cu 2 cilindri, fiind ideal pentru împrăștierea îngrășămintelor, a calcarului, turbei și a compostului. Utilajul este dotat cu o unitate de putere simplă, cu acționare hidraulică, iar sistemul transportorului are două perechi de șine și 4 rânduri de lanțuri. Instalația cuprinde și doi cilindri, două discuri mari și patru lopeți de împrăștiere, care permit lățimi de lucru de 10-20 m și uniformitatea împrăștierii.

• Mașinile Tytan 18/24 deservesc exploatațiilor agricole mari și pe cele de mare productivitate. Structura robustă, designul buncărului și transportorul cu acționare hidraulică asigură fiabilitate și utilizare optimă a utilajului mai mulți ani. Organul activ „cu discuri”, dotat cu 2 cilindri orizontali de mărunțire, este ideal pentru împrăștierea îngrășămintelor chimice, organice, a calcarului, a compostului și a turbei pe distanțe de până la 10-20 m.

Dotarea standard cuprinde: sistemul transportor cu acționare hidraulică, cu reglaj fără trepte, frâna de mână, sistemul de frânare pneumatic sau cu 2 circuite, axul cardanic, sistemul complet de iluminare, sistemul inferior de tractare, șibărul pentru benă.

Mașinile Tytan sunt echipate cu un transportor cu patru lanțuri, confecționate din oțel cu adaos de mangan, având diametrul de 14 mm. Sistemul de închidere permite dozarea cu precizie, distribuirea materialelor mărunte și transportul în siguranță pe drumurile publice.

Acționarea hidraulică – cu variație continuă a turației (fără trepte) – a transportorului cu suport este comandată de angrenajul special proiectat pentru transportul sarcinilor mari. Mecanismul facilitează o reglare ușoară a întinderii.

 

Apollo, proiectat pentru sarcini universale

Mașinile Apollo sunt dotate cu un set de roți pe o axă. Diametrul mare al roților face posibil transportul și pe suprafețele cu gropi și denivelări. Organul activ cu doi cilindri permite utilizarea universală. Apollo este recomandat penru răspândirea în sol a îngrășămintelor organice, a calcarului și a gunoiului de pasăre.

Dotările standard ale mașinii sunt: sistem transportor cu acționare hidraulică, cu reglaj fără trepte, frână de mână, sistem de frânare pneumatic sau cu 2 circuite, ax cardanic, sistem de iluminare complet, sistem de tractare inferior, șibăr pentru benă.

• Modelul Apollo 14 are în dotare un organ activ orizontal cu 2 discuri, ideal pentru împrăștierea compostului, a varului și a turbei, pe o distanță de până la 12-24 m. Datorită construcției înguste a benei, distribuirea dozelor precise, de exemplu de 1,5 t/h, nu e o problemă. Odată cu demontarea scutului și a organului activ cu discuri, utilajul devine eficient și pentru răspândirea gunoiului de grajd pe o lățime de lucru de 3 m.

• Variantele standard ale Apollo 8,11,14 au în dotare o unitate de împrăștiere cu doi cilindri montați pe verticală, ideale pentru răspândirea turbei și a calcarului. Cuțitele pentru mărunțire cu șurub sunt confecționate dintr-un oțel dur.

Barele de colectare ale transportorului cu suport și lanțul cu diametrul de 14 mm sunt adaptate sarcinilor mari de transport. Mașina Apollo poate fi dotată și cu un regulator electronic pentru fluxul de material – MSR 5, care permite dozarea cu precizie a îngrășământului prin comanda din cabina tractorului.


FACILITĂȚI LA ACHIZIȚIONARE

Firma Agroline Mecanics SRL comercializează în România o gamă destul de generoasă de mașini de distribuit îngrășăminte naturale, fabricate de societatea poloneză UNIA.

„Mașinile de distribuit gunoi de grajd au preț de producător, neincluzând transportul. Fermierii au posibilitatea să-și cumpere mașinile agricole cu finanțare în leasing. Vom construi o rețea de dealeri în toată țara. Prețul este același pentru toți dealerii”, ne-a declarat Francisc Boros, director general Agroline Mecanics SRL – reprezentanta UNIA în România.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →