Tutafort şi Defort - Revista Ferma
4 minute de citit

Tutafort şi Defort

Dăunător de temut şi greu de combătut, deoarece este rezistent la insecticidele specifice existente, Tuta absoluta (molia minieră a frunzelor de tomate) poate fi controlată mai uşor de acum.

tuta absoluta

Pagubele în culturile de tomate, dar şi pentru ardei, vinete, cartof, pot ajunge la sută la sută dacă nu se iau măsuri imediat după depistarea primilor adulţi (fluturi). „Atacul se manifestă de la răsărire/plantare şi continuă pe tot parcursul vegetaţiei (frunze, tulpini, fructe), fiind întâlnit atât în sere şi solarii, cât şi în câmp. Larvele nu intră în diapauză, ci consumă toată masa verde a plantei până la epuizare, iar odată pătrunse în fructe, nu mai pot fi combătute, conducând la pierderea valorii comerciale a acestora şi reprezentând în continuare o sursă de infestare, dacă nu sunt îndepărtate de pe plantă şi distruse”, explică Elena Leaotă, Director Strategii Naturevo România.
Metodele preventive constau în eliminarea din cultură a plantelor şi fructelor atacate, distrugerea resturilor vegetale din sere şi solarii şi igienizarea acestora, distrugerea buruienilor din fam. Solanaceae, plantarea răsadurilor în zone libere de Tuta absoluta şi instalarea de capcane cu feromoni în cultură.
Ca metodă curativă, Naturevo propune combinaţia a două produse inovatoare Tutafort 25 ml şi Defort 35 ml în 10 litri de apă. „Soluţia se aplică atunci când apar primii fluturi (dimineaţa, doar dacă nu este rouă) şi se repetă după 5-7 zile. Ca excepţie, acest tip de tratament acţionează şi asupra larvelor, aflate în primele faze de dezvoltare instalate în frunze şi fruct”, recomandă Elena Leaotă.

Combatere naturală, acţiune sistemică
• Tutafort B este o soluţie naturală de fertilizat cu bor, care conţine extracte de plante din familia
Berberidaceae şi Limonene, responsabile de efectul creşterii capacităţii de autoapărare a plantelor împotriva Tuta absoluta. Produsul previne, reduce sau atenuează atacul, prin alterarea gustului plantelor pentru dăunătorul respectiv.
Avantajele Tutafort: după aplicare, pot fi introduse insectele din entomofauna utilă utilizate în combaterea biologică; este pretabil pentru programele de combatere biologică şi sistemele integrate de producţie; nu lasă reziduuri; nu creează rezistenţă şi nu impune respectarea unei perioade de pauză după aplicare; în combinaţie cu Deffort, are efect timp de 10-15 zile; aplicarea sa regulată asigură diminuarea treptată a
dăunătorului.
• Deffort este formulat din extracte de plante din familia Fabaceae şi din microelemente ca activatori fiziologici. Conţine alcaloizi care determină activitatea insecticidă. Deffort nu lasă reziduuri pe fructe şi nu afectează fauna utilă. Produsul nu este un biocid.
Deffort are acţiune sistemică, se comportă ca un produs anti-hrănire şi este repelent pentru depunerea ouălor, deoarece ţesuturile plantelor nu mai prezintă palatabilitate pentru insecte, fiind întreruptă şi calea de transmitere a virusurilor. Nu creează forme rezistente şi nu exista interval de siguranta dupa aplicare.

Informaţii oferite de Naturevo

 Monaliza Dragomir

ŞI-AU FĂCUT PLANUL PENTRU A PRIMI CEI 3000 DE EURO
Soţii David şi Monalisa Dragomir, din Matca, au accesat ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a tomatelor produse în spaţii protejate. Solarul lor are o suprafaţă de 22 ari (2.200 mp), de pe care luna trecută au recoltat circa 20 tone de tomate. Producţia vândută le va permite legumicultorilor să încaseze ajutorul de 3.000 de euro, în primele tranşe de plată, deoarece au atins cantitatea solicitată în luna mai. “Astăzi, 12 mai, am scos pe piaţa primele tone de roşii pe care le vom comercializa pe piaţa din Cluj, unde soţul meu David merge de ani de zile. Preţul pentru început va fi de 8-9 lei/kg, apoi acesta se va micşora în funcţie de oferta pieţei! Ajutorul de stat de 3000 euro ne este util, chiar dacă cheltuielile pentru a obţine tomate aşa de timpuriu sunt mai mari decât pentru tomatele obţinute mai târziu”, ne-a declarat Monalisa David.
Legumicultorul a precizat că pentru acest sezon de producţie cheltuielile au fost în jur de 15.000 lei/mia de mp, dar foarte important este că s-a respectat tehnologia de cultivare a roşiilor. Astfel, au pregătit terenul prin efectuarea unei lucrări de scarificare, după care au aplicat un strat de paie şi au fertilizat cu îngrăşământ natural, provenit de la animale. Apoi, solul a fost acoperit cu folie. Astfel, temperatura din sol a crescut, iar planta cultivată a avut căldura necesară pentru a putea rezista în sol pe timp de iarnă. S-au efectuat corect toate tratamentele necesare, cu un timp de pauză la 14 zile. (Marian MUŞAT)

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →