Tuta absoluta, cel mai nou și cel mai periculos dăunător al culturilor de roșii și de pătlăgele vinete, a produs un atac devastator în solarul cu tomate al unuia din cei mai apreciați legumicultori gălățeni. Acum Costel Stoica defrișează cultura și evaluează pagubele.
„Nu am avut probleme până acum cu Tuta absoluta. Cu două trei săptămâni în urmă s-a produs atacul și mi-au ars toate roșiile din solar. Cum e tutunul, așa au rămas plantele. Acum defrișez cultura, o distrug și o să dezinfectez solarul!”, ne-a declarat vădit necăjit Costel Stoica, producător de legume din Liești, județul Galați.
Acesta a cultivat tomate Cristal F1, hibrid timpuriu cu creștere nedeterminată, într-un solar în suprafață de circa o jumătate de hectar și începuse primele culesuri. Dar când îi era lumea mai dragă, s-a întâmplat nenorocirea care a dus la pierderea recoltei de roșii și la înregistrarea unei pagube însemnate.
Din păcate, susține dr. ing. Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, care se confruntă cu așa ceva în serele cu tomate, nu există nimic care să combată, literalmente, molia minieră a tomatelor (Tuta absoluta). Singura măsură viabilă ar fi renunţarea la a mai cultiva tomate în solar cel puţin doi ani și înlocuirea specii neagreate de Tuta cum ar fi castraveţii sau ardeioasele.
De la an la an, SUPRAFAȚA DE GRĂDINĂ S-A REDUS TREPTAT
Administratorul Societății Agricolă „Legumicola” din Liești are grădina aproape de malul Siretului, evident pentru a avea sursa de apă aproape.
De la zecile de hectare cultivate altădată cu de toate, a rămas cu doar două hectare de câmp, din care unul este ocupat cu fasole pentru boabe, și restul cu cartofi, ceapă, rădăcinoase, mai cu seamă pentru oamenii care lucrează zi de zi în fermă și nu pentru comercializare.
„În ultimul timp, neavând forță de muncă, am micșorat drastic suprafața de grădină. Legumele cu care am rămas le-am am ținut din apă tot timpul să le putem scoate la suprafață, că, vă dați seama! e uscăciune mare la noi”, a explicat legumicultorul.
INVESTIȚIE de aproape 200 MII DE LEI pe hectarul cultivat
„Cu grădina de legume cred că mă ridic la peste 15.000 de lei cheltuială și cu apa, cu celelalte treburi zic că mă apropii bine de 20.000 de lei pe hectar. Am făcut ceva producție, nu cred că voi ieși pe pierdere, dar am avut suprafața mică.
La anul am zis că măresc din nou suprafața și să ajung la vreo 5 hectare de legume de câmp”, a susținut cultivatorul din Liești.
În aceste zile, Costel Stoica pregătește combina să intre la recoltat în câmpul cu fasole. „Am un hectar și la cum arată ea dacă scot o tonă jumate curat, e bine. O vând aici în comună la prețul de 8 lei kilogramul, scot cheltuiala făcută și sunt mulțumit”, a explicat acesta.
TREI GENERAȚII DE LEGUMICULTORI
Ferma a fost înființată din anul 1991 de tatăl său, Ilie Stoica, legumicultor vestit în zonă pentru „vocația” de a obține recolte bogate. O vreme a fost și președinte de CAP, ales de lieșteni pentru destoinicia și priceperea sa, apoi a lucrat la serele de la Hanu Conachi, specializată pe cultivarea castraveților cornichon și pe producerea de răsaduri.
„Suntem la a treia generație de legumicultori. Până în 2008 a fost tata la administrare, am preluat eu afacerea de familie, apoi am spus că trebuie continuată munca tatălui meu și acum o predau din mers băiatului, Valentin-Bogdan, absolvent de Agronomie”, ne-a declarat Costică Stoica.
Pe lângă suprafața de legume care la început deținea ponderea, Societatea Agricolă „Legumicola” din Liești cultivă 600 de hectare de teren arabil cu: grâu, orz, rapiță și în primăvară floarea soarelui și porumb.
„SUNT MULȚUMIT DE LEGUME, nu și de cultura mare!”
Costel Stoica: „Raportat la cât am făcut și la prețul la care merg legumele, eu sunt mulțumit. Nemulțumit sunt de cultura mare unde la culturile de primăvară am sută la sută calamitate!”