Turcia are peste 790.000 hectare cu SERE ȘI SOLARII! Fermierii sunt finanțați de o BANCĂ AGRICOLĂ, dar și din fonduri UE! - Revista Ferma
4 minute de citit

Turcia are peste 790.000 hectare cu SERE ȘI SOLARII! Fermierii sunt finanțați de o BANCĂ AGRICOLĂ, dar și din fonduri UE!

turcia agricola foto 1 Turcia are peste 790.000 hectare cu SERE ȘI SOLARII! Fermierii sunt finanțați de o BANCĂ AGRICOLĂ, dar și din fonduri UE!

70% din producția din SERE și SOLARII pleacă la export, inclusiv în România! Agricultura Turciei este susținută de o bancă națională agricolă și câteva unități bancare private care acordă fermierilor credite cu dobânzi reduse, de sub 3%.

Subvențiile sunt foarte mici, reprezentând cca 1% din totalul veniturilor pe exploatația agricolă. În schimb, este puternic susținută activitatea de consultanță agricolă pentru formele asociative, o treime din tarifele pentru aceste servicii fiind suportate de guvernul turc.

CEA MAI MARE INFLAȚIE DIN EUROPA

Turcia resimte puternic crizele economice ale lumii. Rata anuală a inflației în Turcia a ajuns la 58,9% în luna august, acesta fiind cel mai ridicat nivel atins din decembrie 2022 potrivit datelor oficiale publicate de autoritățile de la Ankara. În momentul de față, rata inflației în Turcia este cea mai mare din Europa.

Antalya, capitala turistică a Turciei, este și cea mai importantă zonă agricolă a acestei țări. Provincia este cunoscută în principal pentru producția de fructe și legume.

Unele dintre cele mai cultivate specii horticole în Antalya sunt: portocalul, rodia și smochinul, tomatele, avocado, ardeii și castraveții.

turcia agricola foto 2 Turcia are peste 790.000 hectare cu SERE ȘI SOLARII! Fermierii sunt finanțați de o BANCĂ AGRICOLĂ, dar și din fonduri UE!

Volumul de export al sectorului agricol din Turcia a crescut în 2022 cu peste 22%, comparativ cu 2021. Turcia ocupă locul 1 în Europa și 7 în lume în ceea ce privește producția agricolă! Este pe locul al 2-lea în Europa și pe al 4-lea mondial la producția de legume și fructe în spații protejate.

CAPITALA ”RIVIEREI TURCEȘTI” EXCELEAZĂ ȘI ÎN AGRICULTURĂ. CÂTE LEGUME ȘI FRUCTE EXPORTĂ ANTALYA?

Provincia Antalya se află pe primul loc în ceea ce privește valoarea producției agricole în Turcia, cu un volum de 370 milioane Euro anual. Suprafața cultivată este de puțin peste 360.000 hectare.

Producția vegetală în Antalya este axată pe: legume și fructe în câmp și în spații protejate, culturi cerealiere, plante ornamentale (pentru interior și flori taiate), cultivarea plantelor medicinale și aromatice.

Ponderea agriculturii în exporturile Antalyei este de 53%.

Din totalul de 6,6 milioane tone de fertilizanți pe care îi ”consumă” agricultura Turciei, 50% sunt de producție locală.

Provincia Antalya asigură 21% din producția de tomate a Turciei, 28% din producția de castraveți și 15% din cea de ardei.

Antalya este pe primul loc în Turcia și la producția de rodii, portocale, banane, dovleac, pere și pepene.

Numărul fermierilor înregistrați la Camera agricolă a Antalyei: 137.644

turcia agricola foto 3 Turcia are peste 790.000 hectare cu SERE ȘI SOLARII! Fermierii sunt finanțați de o BANCĂ AGRICOLĂ, dar și din fonduri UE!

APROAPE 800.000 HA CU SERE ȘI SOLARII!

Spațiile protejate destinate producției horticole ocupă în Turcia o suprafață totală de 790.000 hectare. 94% dintre acestea se află în zonele metropolitane Antalya, Mersin, Adana, Muğla și Izmir.

42% din totalul spațiilor protejate ale Turciei se regăsesc în provincia Antalya. Asta se vede cu ochiul liber, din avion, la propriu. Înainte de aterizarea pe aeroportul din Antalya am avut ocazia să fotografiez întinderea parcă nesfârșită de sere și solarii.

Cultura preponderentă sunt tomatele, reprezentând 59% din producția totală de legume.

90% din exporturile de fructe și legume proaspete au fost realizate în anii trecuți către Federația Rusă, majoritatea fiind tomate, castraveți și rodii.

Nici la capitolul plante ornamentale, Antalya nu stă rău. Conform cifrelor, 41% din plantele ornamentale și 86% din florile tăiate exportate de Turcia în 2020 au fost produse în Antalya.

De altfel, Turcia se laudă cu 100 de companii naționale producătoare de semințe de legume și 70 de firme care produc răsaduri de legume! Producția de răsaduri a crescut cu 100% în ultimii 18 ani. Doar în 2018 au scos pe piață 1 miliard de puieți.

turcia agricola foto 4 Turcia are peste 790.000 hectare cu SERE ȘI SOLARII! Fermierii sunt finanțați de o BANCĂ AGRICOLĂ, dar și din fonduri UE!

În ceea ce privește producerea de sămânță pentru horticultură, acest sector a crescut de 10 ori în ultimii 5 ani, conform cifrelor oficiale.

În ultimii ani, mulți fermieri din Antalya au făcut trecerea la agricultura organică și hidroponică, fiind susținuți și de multe programe cu finanțare europeană! Suprafața destinată hidroponiei în Turcia este de peste 2000 ha, din care jumătate se află în Antalya.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →