2 minute de citit

Țurcana Oacheșă de Loman a coborât de la munte

Țurcana Oacheșă de Loman a coborât de la munte (8)_b

Turma lui Nicolae Turcu a coborât tocmai de la stâna Bilele, de pe Vârful lui Pătru, sub ochii a mii de oameni, aliniați de-o parte și de alta a aleii pe care au defilat mioarele, însoțite de măgari, păstori și familia care le-a îngrijit o vară-ntreagă în Munții Șureanu.

Țurcana Oacheșă de Loman a coborât de la munte (1)_b

 

C-așa-i datina la noi!


Coboratul oilor Loman 2021_1_b

La mijloc de septembrie, oierii din Loman, Tonea, Pleşi și alte așezări aparținătoare comunei Săsciori și-au coborât oile vărate la stânele Cârpa, Aușel, Bilele, Clăbucet și Puru din Munții Sebeșului.

Drumul transhumanței înapoi spre casă a urmat aceleași rute parcurse de moșii și strămoșii oierilor de astăzi, cu zile de mers continuu și nopți dormite în cojoc sub clar de lună.

 Èšurcana Oacheșă de Loman a coborât de la munte (9)_b


Miorița Oacheșă de Loman a revenit mai aproape de vatra satului

 

Din iunie și până la mijlocul lunii septembrie, oierii locului și-au vărat mioarele, majoritatea Oacheșe, pe crestele Munților Șureanu. Acum au coborât la colibele de toamnă, La Cărări, locul unde se intersectează cărările păstorilor din Mărginimea Sebeșului în drumurile lor spre munte, la Urcatul oilor, primăvara.

Țurcana Oacheșă de Loman a coborât de la munte (6)_b

Locul a fost animat de Expozitia de Ovine cu zeci de boxe, majoritatea pline cu Oacheșe de Loman. Miile de vizitatori au putut degusta produse tradiționale specifice oieritului. Oierii locului și-au etalat produsele de stână la Târgul de Produse Tradiționale.

Festivalul a continuat cu spectacolul folcloric susținut de ansambluri locale, dar și de artiști consacrați ai muzicii populare românești.

Cum a fost la Festivalul ”Coborâtul oilor” la Loman, vedeți în imagini!

Țurcana Oacheșă de Loman a coborât de la munte (3)_b

Țurcana Oacheșă de Loman a coborât de la munte (5)_b

Țurcana Oacheșă de Loman a coborât de la munte (2)_b

Țurcana Oacheșă de Loman a coborât de la munte (7)_b

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →