Tripșii: pericol în sere și solarii - Revista Ferma
3 minute de citit

Tripșii: pericol în sere și solarii

Foto 1 Atac de tripsi la tomate_b

 

Pentru că avem în vedere și agricultura viitorului, în care 25% din suprafața cultivată va trebui tratată cu produse organice*, putem găsi o substanță naturală cu adevărat eficientă împotriva tripșilor? LIMOCIDE este răspunsul concret, un produs „3 în 1” (insecticid, fungicid, acaricid), omologat ca produs biologic de protecție a plantelor. Nu lasă reziduuri, nu dăunează mediului, este 100% natural.

 

Ce sunt tripșii?


Insecte cu o dimensiune de 1-1,5 mm, însă foarte periculoase, pentru că, fiind atât de mici, semnele invaziei sunt mai greu de observat cu ochiul liber. Zonele călduroase le favorizează dezvoltarea, de aceea mediul din sere și solarii este adecvat înmulțirii lor. Ouăle iernează pe frunze sau flori și, după eclozare, larvele colonizează suprafața acestora, perforându-le epiderma și hrănindu-se cu seva lor.

 

Care sunt urmările atacului?


Atacul se manifestă asupra plantelor în toate stadiile de dezvoltare, de la răsad, până la fructul în pârgă. Rezultatul? Frunzele se usucă, florile avortează, plantele se opresc din creștere, iar fructul prezintă zone deformate, albicioase, necrozate. Mai grav este că sunt și purtătorii unor virusuri periculoase pentru anumite culturi (cum este virusul petelor de bronz TSWV la ardei sau tomate). În consecință, cultura este compromisă.

Virusul petelor de bronz TSWV la tomate_b

FOTO: Virusul petelor de bronz TSWV la tomate, transmis cu ajutorul tripșilor (Sursa foto: Adobe Stock Photos, Dreamstime)

 

LIMOCIDE – cel puțin 3 motive pentru a-l utiliza


1. LIMOCIDE conține o cantitate ridicată de ulei de portocale (60 g/l), sub formă de microemulsie, având acțiune de contact asupra dăunătorilor cu exoschelet moale, cum sunt tripșii. Acțiunea puternic repelentă a uleiului de portocale se datorează unui compus din coaja fructului (limonen), ale cărui arome puternice protejează spațiile și plantele de acești dăunători.

2. Substanța activă este reactivată de ploaie sau de rouă, permițând persistența acțiunii pe o durată mai mare.

3. Totodată, este partenerul ideal în managementul rezistenței, fiind compatibil cu majoritatea produselor de protecție a plantelor de pe piață. Poate fi aplicat de cel mult 6 ori pe sezon, în dozele corespunzătoare speciei la care este aplicat (tomate și varză – 4 l/ha, praz – 6,4 l/ha, pepene – 8 l/ha), cu un timp foarte scurt de pauză până la recoltare (o zi). Produsul asigură o acoperire foliară excelentă și este complet biodegradabil.

 

*Conform proiectului Comisiei Europene „Farm to fork”, până în 2030, un procent de 25% din suprafața agricolă europeană trebuie tratată exclusiv cu produse organice.

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →