9 minute de citit

Trei studenţi români, premiaţi de Fundaţia Claas

Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de la înfiinţarea Fundaţiei Claas. Fundaţia a acordat studenţilor din domeniul ştiinţelor agricole burse pentru proiectele de diplomă realizate în domeniile ingineriei şi tehnicii agricole. Bursele Helmut Claas, Premiile Bonus şi Premiile Internaţionale pentru Studenţi, cu o valoare totală de peste 60.000 de euro, au fost acordate anul acesta tinerilor din Bulgaria, Germania, Anglia, Irlanda, Olanda, Ungaria, Slovacia, Rusia, Polonia şi România.
În cadrul ceremoniei de premiere, studenţii şi-au prezentat conceptele care au stat la baza proiectelor de diplomă realizate şi au dat detalii despre domeniile lor de cercetare. Candidaţii nu au ştiut ce premiu vor primi decât la final. Certificatele au fost acordate de însuşi Helmut Claas, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fundaţiei, şi de dr. Hermann Garbers.

Bursele Helmut Claas

Câştigătorii Burselor Helmut Claas
• Premiul I a revenit studentului Kristian Evgeniev Velkovski de la Universitatea „Angel Kanchev” din Ruse (Bulgaria), acesta primind o bursă de 7.200 de euro. Kristian studiază comunicarea digitală la Facultatea de Inginerie şi Inginerie Electrică, proiectul său de diplomă ocupându-se de proiectarea şi dezvoltarea unui robot ieftin şi autonom realizat la scară mică, denumit „AgRUbot”, pentru agricultură şi în special pentru agricultura de precizie. Juriul a fost impresionat de profunzimea analizelor sale şi i-a acordat marele premiu pe 2019 pentru a oferi studentului posibilitatea de a include în viitor în programul său de master o perspectivă internaţională.
• Două premii II au fost acordate anul acesta la Bursele Helmut Claas 2019.
– Florian Fipp de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Osnabrück a intrat în posesia unei burse de 6.000 de euro. Florian a făcut şi ucenicie ca fermier şi a terminat facultatea în domeniul „Ingineriei industriale” pentru întreprinderi agricole şi horticole. În proiectul său final a analizat diferite rate de însămânţare pe rând la diferite culturi furajere.
– Jana Korrmann, studentă la specializarea „Managementul afacerilor” de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Osnabrück, este membră a Asociaţiei Tinerilor Agricultori şi a lucrat la implementarea unui contract de servicii pentru sistemele de direcţie GPS, folosind ca exemplu firma Claas. Şi Jana a primit o bursă de 6.000 de euro.
• Premiul III s-a îndreptat către studentul Benno Bunte din Osnabrück, acest intrând în posesia unei burse de 4.800 de euro. Fost ucenic mecanic industrial, acesta a dezvoltat un concept de optimizare şi automatizare a unei linii manuale de asamblare pentru combinele de recoltat furaje.

Cinci premii bonus în valoare de 1.500 euro fiecare
Ca în fiecare an, au fost acordate şi cinci premii bonus, fiecare pentru un anumit domeniu. Patru premii din cinci au fost acordate femeilor, o dovadă a faptului că astăzi tinerele cuceresc cariere tehnice sau ştiinţifice.
• În categoria „Marketing”, Miriam Schuster de la Universitatea din Kassel Witzenhausen a fost onorată pentru activitatea sa, care a contribuit la înfiinţarea Asociaţiei Producătorilor de Lapte şi a Crescătorilor de Caprine şi Ovine. Astfel, ea a dezvoltat o abordare semnificativă în ceea ce priveşte comercializarea produselor agricole.
• Nadine Hückl de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Triesdorf – Weihenstephan a primit un premiu la categoria „Aplicaţie tehnică”. Sub titlul „Creşterea calităţii aşchiilor de lemn prin triere – Dezvoltarea unui sistem mobil de aşchii de lemn”, ea a privit în special îmbunătăţirile aduse calităţii în sistemele de încălzire mai mici şi a trezit deja interesul producătorului de dispozitive pentru această idee.
• Kate Tomlinson de la Universitatea Harper Adams din Marea Britanie s-a ocupat de sănătatea mintală a fermierilor şi a primit un premiu la categoria „Condiţii de muncă”. Juriul a fost impresionat în special de combinaţia unei baze solide cu recomandări practice.
• Sophie Thornton de la Universitatea Harper Adams din Marea Britanie a primit un premiu la categoria „Digitizare”. Ea a analizat integrarea sistemelor moderne de stocare a datelor în lanţul de aprovizionare cu păsări de curte.
• Echipa Jack Cotter, Eddie Lane şi Donal Hand de la Institutul Tehnic din Tralee a câştigat premiul la categoria „Proiectare” pentru că au dezvoltat un tractor electric pentru copii, care a fost o combinaţie de tehnică sofisticată şi abilităţi de marketing.

Bursele Helmut Claas 2019 pentru România
Cu o valoare de 4.500 de euro, premiile internaţionale Helmut Claas au fost acordate studenţilor de la: Universitatea de Ştiinţe Agricole din Timişoara (România), Universitatea de Tehnologie şi Economie din Budapesta (Ungaria), Universitatea Wageningen (Olanda), Universitatea de Agricultură Nitra (Slovacia), Universitatea Angel Kanchev Rousse (Bulgaria), Universitatea Agrară de Stat Kuban Krasnodar (Rusia) şi Universitatea de Ştiinţe ale Vieţii Poznań (Polonia).
Un premiu l-a primit şi Siba Laurent Koropogui din Guineea, student la MBA Internaţional Management Agricol la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Weihenstephan-Triesdorf.
Anul acesta, în cadrul Burselor internaţionale Helmut Claas au fost premiaţi şi trei studenţi din România, de la specializarea „Maşini şi Instalaţii pentru Agricultură şi Industrie Alimentară” – Facultatea de Agricultură, USAMVB din Timişoara.
• Premiul I i-a revenit studentului nostru Cosmin Grada, fermier în localitatea Curtici, jud. Arad, cu proiectul: „Studii privind etapele tehnologice la cultura de porumb în condiţiile S.C. Agrozooservice S.R.L. Curtici, judeţul Arad.” Acesta a intrat în posesia premiului de 2000 euro.
• Premiul II a mers anul acesta către studentul Beniamin Blaj, cu proiectul practic şi original: „Studii privind repararea unui motor Caterpillar folosit pe tractoarele de putere mare”. Acesta a intrat în posesia unei burse de 1500 euro.
• Premiul III la Bursele Internaţionale Helmut Claas 2019 a fost atribuit studentului Casian Melneciuc, cu proiectul: „Cercetări privind verificarea maşinilor de stropit existente în dotarea parcului de maşini agricole al fermei Ramicom din Periam”. Acesta a intrat în posesia unui premiu în valoare de 1000 euro.
Criteriile care au stat la baza selecţiei celor trei proiecte de diplomă ale studenţilor români, propuse pentru „Bursele internaţionale Helmut Claas 2019”, au fost: studiile experimentale efectuate în timp – în teren sau în atelier; experienţa acumulată în domeniul echipamentelor agricole şi a tehnologiilor de cultivare a porumbului; cercetările amănunţite efectuate privind verificarea obligatorie a maşinilor de protecţie a plantelor; cercetări practice privind repararea motorului Caterpillar; originalitatea şi implicarea în realizarea proiectului şi preocuparea permanentă pe parcursul studiului de a afla cât mă multe despre „Mecanica agricolă”. Prezentările făcute în cadrul examenului de licenţă şi răspunsurile corecte date la întrebările comisiei au reprezentat un alt criteriu de selecţie, care a relevat cunoştinţele aprofundate dobândite de cei trei studenţi.

 

20 DE ANI DE SPRIJIN PENTRU TINERELE TALENTE ŞI PESTE 150 DE BURSE
Pentru a marca a 20-a aniversare a fundaţiei, profesorul Dr. Kottkamp, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Claas KGaA mbH şi pionier al fundaţiei, la ceremonia de premiere, a subliniat importanţa promovării educaţiei. „Mă interesează mai mult viitorul decât trecutul, pentru că intenţionez să trăiesc în el”, şi-a încheiat acesta alocuţiunea cu un citat din Albert Einstein.
Hermann Gabers, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie, a aruncat o privire asupra dezvoltării fundaţiei Claas, care a început în 1999. De atunci, peste 150 de burse Helmut Claas şi premii bonus au fost acordate tinerelor talente. Prin proiectele dezvoltate de Fundaţie în universităţi, aceasta a donat două milioane de euro. Organizaţia Claas este una dintre cele mai mari fundaţii din Germania, având la ora actuală un capital de 10 milioane de euro.
„În prezent, mergem înainte cu extinderea reţelei noastre internaţionale”, a spus Sylvia Looks, directorul Consiliului de Administraţie al Fundaţiei. Din 2007, în fiecare an, o universitate dintr-o ţară diferită a fost sprijinită în cercetare şi predare. Fundaţia are acum peste 40 de universităţi partenere în întreaga lume.

Studentul Cosmin Grada ÅŸi Sorin Tiberiu-Bungescu_b
STUDENTUL ROMÂN CARE A CUCERIT JURIUL FUNDAŢIEI CLAAS
Capacitatea de a studia în timp o anumită cultură folosind tehnologii moderne pentru cultivarea solului, pregătirea patului germinativ şi semănat, cunoştinţele acumulate de-a lungul anilor în domeniul cultivării porumbului, timpul acordat cercetărilor experimenetale în domeniul tehnicii agricole în cadrul fermei familiei sale, cunoştinţele excepţionale privind studiul economic al înfiinţării unei culturi, inovaţia constantă în domeniul tehnologiilor de cultivare a porumbului în ferma familială l-au propulsat pe Cosmin Grada pe primul loc în acest an la Bursele Internaţionale Helmut Claas.
Studentul lucrează de la o vârstă fragedă în ferma familiei sale SC Agrozooservice SRL Curtici, Arad, unde deţine tehnică agricolă de ultimă generaţie cu care exploatează aproximativ 700 ha. El este preocupat de tehnica agricolă performantă, automatizată şi computerizată şi de agricultura de precizie. Studiul realizat de Cosmin Grada de-a lungul timpului a constat în modernizarea tehnologiei de cultură a porumbului prin exploatarea eficientă a bazei energetice şi folosirea de maşini agricole specializate, eficiente şi adecvate, în condiţiile pedoclimatice ale oraşului Curtici din judeţul Arad.
În concepţia dezvoltării unei agriculturi durabile, se acceptă că nu există un sistem universal pentru cultura porumbului, din cauza diferenţelor locale, în special ale climei şi solului, dar şi din cauza nivelului de dotare tehnică şi, mai nou, din cauza schimbărilor climatice din ultima perioadă. Creşterea preţurilor la combustibil şi necesitatea de a reduce aportul de energie pentru a creşte eficienţa economică în cultivarea solului a fost o altă cauză care a dus la modificări majore ale sistemului de lucrare a solului. Aceste principii au stat la baza lucrării de diplomă a absolventului Cosmin Grada.

Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →