6 minute de citit

Trei fraţi şi o pasiune comună – agricultura

fraţii Jagher - Iosif, Vasile_b

 Iosif (stg.) și Vasile (dr.) Jagher

Cunoaşteţi expresia aia în limba engleză „sharing is caring”? Care în română s-ar traduce prin „a împărţi înseamnă a-ţi păsa”… Ei bine, în agricultură nu prea se aplică acest slogan, mai ales în cazul operatorilor de tractoare şi combine, care de obicei nu agreează ideea de a împărţi scaunul sau volanul cu altcineva. Şi totuşi, există excepţii iar una dintre aceste excepţii am întâlnit-o în localitatea Botiz din judeţul Satu Mare, unde fraţii Jagher – Iosif, Vasile şi Ghizela (căsătorită Pop) au ales să lucreze împreună pământurile pe care le exploatează şi nu au nici o reţinere în a-şi împrumuta unul altuia echipamentele. Singura lor dilemă este legată de cea mai recentă achiziţie, un tractor Massey Ferguson 7714 S, pe care fiecare doreşte să-l conducă.

un tractor Massey Ferguson 7714 S (1)_b


Garanție extinsă

 

Tractorul a fost cumpărat în leasing de la Tehnodiesel, distribuitorul mărcii Massey Ferguson pe zona de vest şi Transilvania, parţial fiind acoperit cu un credit bancar pe cinci ani. „Ni s-a oferit o garanţie de un an sau o mie de ore, cu posibilitatea prelungirii garanţiei până la trei ani. Condiţiile au fost destul de avantajoase, ceea ce ne dă speranţa că vom mai putea achiziţiona pe viitor alte utilaje în acest mod”, spunea Iosif, în timp ce fratele său, Vasile, pregătea terenul pentru semănat.

 

Pe câmp, de dimineaţa până seara

Cei doi lucrează cu schimbul, mai ales în campaniile lungi de vară, când activitatea în câmp se desfăşoară de dimineaţa până seara. „Tractorul merge foarte bine iar consumul de carburant este la minimum. Pe lângă asta, am scurtat foarte mult timpii de lucru, ceea ce ne ajută mai ales când trebuie să intervenim în acele momente când orice întârziere ne poate costa. Am mai condus tractoare, e adevărat, de generaţie mai veche, dar acesta nu se compară. Confortul şi dotările sunt net superioare. Poate fi cât de cald afară, înăuntru stai cu aerul condiţionat pornit şi nu ai nici o grijă”, recunoaşte Vasile.

Foto 3 VASILE JAGHER_b

„Când ai un tractor nou nu prea are ce surprize să apară. Sper să ne ţină zece ani de acum înainte şi să funcţioneze la fel de bine!” – VASILE JAGHER, Fermier 

Fiabilitate şi uşurinţă în operare

Fiind membrii unei cooperative înfiinţate în urmă cu doi ani – Cooperativa Agricolă Nord Vest Botiz, aceştia lucrează împreună o sută de hectare. Cultivă pe suprafeţe extinse grâu, rapiţă, porumb, floarea-soarelui şi soia iar pe parcele mai mici căpşuni şi dovlecei. „Încercăm să respectăm pe cât posibil rotaţia culturilor dacă vrem să obţinem producţii bune. Nu aveam posibilităţile financiare să achiziţionăm singuri un astfel de tractor şi alte utilaje, motiv pentru care am optat pentru această asociere. Aveam deja două tractoare Massey Ferguson de 160 de cai putere şi am fost tare mulţumiţi de ele. Aşa că alegerea a fost destul de simplă şi oarecum justificată. Cei de la reprezentanţă s-au comportat exemplar. Ne-a convins fiabilitatea şi uşurinţa în operare. Pentru noi au contat foarte mult aceste aspecte, pe lângă partea de service, care este la fel de importantă. Să ştim că putem apela oricând la ei şi să rezolve problemele în timp scurt”, mi-a explicat Iosif, care este la bază strungar. Fraţii Jagher s-au apucat de agricultură imediat după Revoluţie, când şi-au redobândit terenurile confiscate de regimul comunist.

un tractor Massey Ferguson 7714 S (2)_b


Un tractor care să te ţină o viaţă

Tractorul Massey Ferguson 7714 S cu transmisie Dyna 4 a fost achiziţionat în martie 2019. În primăvară avea deja efectuată revizia de 500 de ore lucrate. Până acum a fost folosit la arat, la discuit, la pregătit terenul în general. „Pentru capacitatea pe care o are, de 140 de cai putere, se descurcă de minune. Are un consum foarte redus de carburant şi e deosebit de confortabil. Am trecut de prima revizie şi nu a fost nici o problemă. Urmează cea de o mie de ore dar sunt convins că totul va fi în regulă. Dacă îl exploatăm conform indicaţiilor din cartea tehnică, facem schimbul de ulei atunci când e nevoie, nu văd să întâmpinăm nici o problemă serioasă. Dacă ai grijă de el, te ţine o viaţă”, consideră Vasile, care este de profesie sculptor, dar, la fel ca și fratele său mai mare, s-a dedicat muncii câmpului din pasiune. S-au ataşat de acest brand, Massey Ferguson, şi nu vor să renunţe la el.

un tractor Massey Ferguson 7714 S (3)_b


O combină tot marca Massey Ferguson

Tot de la Tehnodiesel au cumpărat în urmă cu vreo trei ani o combină Massey Ferguson 7246 Activa, care însă era la mâna a doua. Cu toate că era deja utilizată şi avea vreo 2.000 de ore lucrate, performanţele ei în câmp au fost peste aşteptări. „Ne-a costat 50.000 de euro, dar a trebuit să achităm această sumă pe o perioadă de trei ani. Am dus câteva campanii cu ea şi nu ne-a dezamăgit. O folosim la toate culturile, doar hederele le schimbăm. Am avea nevoie de un heder nou pentru prăşitoare. Sper să reuşim să găsim resursele financiare pentru o astfel de achiziţie”, îmi mărturisea Iosif.


Planuri pentru investiţii viitoare

Toate investiţiile din fermă le-au făcut în familie. Acum se gândesc să acceseze un proiect european pentru construirea unui depozit de cereale. „Fiecare cultură are un grad mai mic sau mai mare de profitabilitate. Dar pentru că un an nu seamănă cu altul e greu de spus care este cea mai bănoasă dintre culturi. Au existat ani în care cel mai bine a performat rapiţa, cum s-a întâmplat în 2020, sau grâul anul acesta, dar şi porumbul ne-a adus satisfacţii în anii cu precipitaţii. Nu avem posibilitatea depozitării pe termen lung şi din cauza aceasta suntem puţin constrânşi să vindem producţia imediat după recoltare în condiţiile impuse de cei care fac achiziţii. Noroc că preţurile au mai crescut, pentru că altfel ar fi fost foarte greu de făcut faţă costurilor cu inputurile”, admite fratele cel mare.

 

un reportaj de 

LIVIU GORDEA

 

DATE DE CONTACT

DN 6, KM 10, Jud. Timiş RO307041, Dudeştii Noi, România

T: +40 (0) 256 378003;

info@tehnodiesel.com;

www.tehnodiesel.com.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →