5 minute de citit

Tratamentul semințelor cu Austral® Plus asigură controlul larvelor gândacului ghebos

Austral Plus asigura controlul larvelor gandacului ghebos 4_b

Gândacul ghebos sau Zabrus tenebrioides este o specie de gândac de pământ de culoare neagră din subfamilia Pterostichinae, care poate fi găsit peste tot în Europa și Orientul Apropiat. Dintre principalii dăunători ai cerealelor de toamnă, larvele gândacului ghebos reprezintă cel mai mare pericol și produc cele mai mari pagube culturii de cereale păioase.

Ca urmare a acestui an secetos, în unele zone din țară, se observă o prezență mare a adulților gândacului ghebos în culturile de grâu. Pagubele produse de către adulți sunt mici, în comparație cu cele produse de larve, care pot determina reducerea producției și cu o medie de 1000-2000 kg/ha (sursa, INCDA Fundulea). În cazul unei ierni mai blânde, cu precipitații reduse și un sol mai uscat, larvele își întârzie activitatea până la momentul creșterii umidității solului. Monocultura de grâu favorizează prezența dăunătorului și, în consecință, afectarea producțiilor. Dacă atacul larvelor este mai timpuriu, și pagubele produse sunt mai mari. Conform datelor publicate de către INCDA Fundulea, gândacul ghebos este prezent în toată țara, cu o frecvență și un atac preponderent în zona de sud, sud-est și est a țării. Prezența unui număr ridicat de adulți în cultura de cereale păioase, în această perioadă, reprezintă un semnal ce indică o posibilă presiune de infestare în toamnă, dacă nivelul de precipitații va fi unul normal, specific perioadei [3].

Conform rezultatelor cercetărilor efectuate la ICCPT Fundulea (actualul INCDA Fundulea), cel mai mare atac al larvelor gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides) are loc în cazul monoculturii de grâu (anul III), urmată de monocultura de grâu (anul II). Un atac foarte scăzut se înregistrează în cazul grâului semănat după porumb, în timp ce, în cazul grâului semănat după floarea soarelui, soia sau mazare, atacul nu are loc [3].

Austral Plus asigura controlul larvelor gandacului ghebos 2_b

Ce recomandă specialiștii Syngenta pentru controlul gândacului ghebos?

 

Combaterea chimică folosind produse de protecția plantelor omologate pentru tratamentul semințelor.

Specialiștii Syngenta recomandă folosirea Austral® Plus la tratamentul semințelor pentru a proteja sămânța și plantele în prima fază de vegetație împotriva atacului larvelor gândacului ghebos, larve ce produc cele mai mari pagube.  Austral® Plus este un insecto-fungicid ce se aplica în doză de 5 litri pe tona de semințe, împreună cu 1,25 l adjuvant AG 40R și care asigură o protecție eficientă împotriva larvelor de Zabrus tenebrioides și a viermilor sârmă.

Austral Sigla_b

Componenta insecticidă a produsului – teflutrin, creează un efect de vapori, de zeci de mii de ori mai pronunțat în comparație cu orice alt piretroid, astfel încât haloul produs în contact cu umiditatea solului este mai mare și protejează bine sămânța de la distanță. Vaporii de teflutrin pătrund prin crăpăturile solului și galeriile săpate de larvele gândacului ghebos, asigurând o protecție sporită culturii. Se recomandă folosirea produsului Austral® Plus în fiecare an, pentru a reduce acumularea, rezerva de dăunători – viermi sârmă, și pentru a combate eficient larvele de Zabrus tenebrioides, cu scopul întreruperii ciclului biologic al acestor dăunători.

Austral Plus asigura controlul larvelor gandacului ghebos 1_b

De asemenea, Austral® Plus combate un spectru foarte larg de boli și conferă un efect fitotonic: vigoare sporită, răsărire rapidă și uniformă, și un sistem radicular mult mai dezvoltat.

Aplicarea unei rotații a culturii de cereale păioase și evitarea monoculturii.

Evitarea monoculturii de grâu sau orz, în zonele și în solele unde în vară s-a semnalat prezența unui număr foarte mare de adulți. Următoarea cultură trebuie poziționată la o distanță mai mare față de zona unde s-a semnalat prezența unui număr mare de adulți în vară.

Austral Plus asigura controlul larvelor gandacului ghebos 3_b


Mai mult informații despre comportamentul dăunătorului

Zabrus tenebrioides prezintă o singură generaţie pe an, cu iernare în stadiul de larvă. Larvele hibernează în diferite stadii și îşi reiau activitatea, imediat după topirea zăpezii, când vremea se încălzeşte, ceea ce uneori se poate întâmpla încă din a doua jumătate a lunii februarie sau începutul lunii martie, putând rezista la temperaturi de 2-3˚C. După apariţie, larvele sapă galerii la rădăcinile cerealelor abia răsărite toamna sau în apropierea plantelor, hrănindu-se cu frunzele acestora, activitate care continuă până când solul se acoperă cu zăpadă sau temperatura coboară sub 2-3˚ C. Atunci când atacul este timpuriu, imediat după răsărirea culturii, hrănirea are loc pe plante neînfrăţite, frunzele tinere ale  plantelorde grâu, pe care le trag în galeriile săpate lângă acestea. Astfel, pagubele produse sunt foarte mari. Apar vetre caracteristice în care plantele sunt distruse total, vetre care se măresc în suprafaţă, pe măsură ce larvele se dezvoltă. În cazul atacurilor puternice, aceste vetre pot reprezenta uneori, peste jumătate din suprafaţa solei, conducând la compromiterea culturii [1][2].

 

Un articol realizat de Syngenta

Pentru mai multe pe această temă https://www.syngenta.ro/austral-plus

 Facebook: https://www.facebook.com/syngentaromania 

 

Bibliografie

[1] Bolile şi dăunătorii culturilor de câmp – Al. Barbulescu, C. Popov, M.C Mateias, 2002, Editura Ceres.

[2] Protecția plantelor – Fl. Paulian, Editura Agro-silvica de Stat, anul 1959.

[3] https://www.sanatateaplantelor.ro/atentie-la-gandacul-ghebos-va-fi-o-presiune-mare-de-infestare-la-toamna/?fbclid=IwAR1kfTUl5bxTp3iOVlq9IBAZOLqEgDjG5R91jFLCHa5J8xZZVEbp82wQams

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →