Cătălin Cenușă și-a luat primul tractor Massey Ferguson 7726 S Dyna-6, de 255 CP, în 2017. În 2021 a și-a mai luat un tractor Massey Ferguson 8740, de 400 CP, și se pregătește de o nouă achiziție în această toamnă. ”După ce termin de recoltat floarea soarelui, voi mai lua un tractor Massey Ferguson. Voi testa un tractor de 265 CP, dar având cutia Vario (Dyna-VT) de ultimă generație, s-ar putea să-mi ducă și semănătoarea mare, pentru care am nevoie de minimum 300 CP. Nu caii tractorului contează cel mai mult, ci transmisia, iar la tractoarele Massey Ferguson aceasta este foarte bună”, spune fermierul din Dumbrăveni, jud. Constanța.
LUCRĂRI ADAPTATE LA SECETĂ
Și pentru Cătălin Cenușă, cea mai mare problemă este seceta, așa că lucrările, deci și utilajele, trebuie adaptate. Despre irigații nu poate fi vorba: apă este la 80-90 de km de terenurile sale și toate conductele care existau pe vremea lui Ceaușescu au ajuns la fier vechi. ”Noi începem lucrările în toamnă și numai Dumnezeu știe câtă apă vom avea până la recoltat”, spune fermierul.
Anul acesta, culturile verzi le-a semănat direct în miriște, iar la cerealele păioase va renunța la arătură. ”Anul acesta, la culturile de păioase semănate după păioase lucrez doar cu dezmiriștitor. Am făcut experimentul ăsta și în 2020, când a fost secetă. Ideea este să nu scot apa din sol”, explică fermierul constănțean.
APA FACE DIFERENȚA
În toamna trecută, la culturile de păioase a început cu arătură la 25-27 cm adâncime, apoi o trecere cu disc și sistem compactor, urmată de semănat. La orz a început semănatul pe 28 septembrie, iar la grâu a început pe 2 octombrie. A recoltat, în medie, 7.300 kg/ha la orz (Sue Ellen de la Saaten Union) și 7.600 kg/ha la grâu, din Glossa și încă două soiuri de la Limagrain. ”Pe 28% din suprafața cu grâu nu a plouat, am scos între 5,3 tone și 5,6 tone pe hectar, iar unde a plouat tot timpul, am avut producția maximă de 9,3 t/ha”, spune Cătălin Cenușă.
RISC ÎMPĂRȚIT: ARAT VERSUS SCARIFICAT
Din 900 ha pe care le lucrează, 300 ha sunt cu culturi de primăvară, din care floarea soarelui ocupă cea mai mare suprafață, 260 ha. ”Pentru culturile de primăvară merg pe 150 ha cu arat la 35 cm adâncime și pe restul de 150 ha, cu scarificator la 55-60 cm adâncime, în funcție de solă. Primăvara aplicăm îngrășămintele, apoi venim cu sistem compactor și, în loc de disc, cu un utilaj cu organe vibratoare, care nu scoate apa din sol, apoi semănat”, explică Cenușă.
”Vom vedea la recoltă diferența între terenul arat și cel scarificat. La finalul lunii iulie, cea mai frumoasă floare este după scarificat. Riscul trebuie împărțit pe din două”, adaugă acesta.
Hibridul care a dat cele mai bune rezultate în ferma sa și nu a avut probleme cu lupoaia sau cu frângerea este P64LE 99 de la Syngenta.
„Motorul AGCO POWER de pe tractoarele Massey Ferguson este cel mai economic la motorină și cel mai rezistent la praf.” – Cătălin Cenușă, Fermier din Dumbrăveni, jud. Constanța
TURAȚIA OPTIMĂ: 1800-1900 RPM
Am aflat de la Cătălin Cenușă cât consumă și cât de bine se descurcă tractoarele Massey Ferguson la lucrările din ferma sa.
• MF 8740 S Dyna-VT + grapă cu discuri de 5 m: ”Tractorul Massey Ferguson duce acest disc foarte ușor, viteza de lucru cu discul este în jur de 15 km la oră, sarcina pe motor este la 75% din capacitate. Consumul de motorină este foarte mic în comparație cu alte tractoare. La discuit, consumul, în medie, în condiții normale, când terenul nu este prea uscat, este de 7,6-8 litri la hectar”.
• MF 8740 S Dyna-VT + scarificator cu 7 ancore: ”Consumul în condiții normale, la scarificat la 55-60 cm adâncime, a fost de 20 de litri pe hectar. Turația optimă este de 1800-1900 de rotații pe minut, pentru toate lucrările. Așa ne-au învățat cei de la Sigma să lucrăm”.
LUCRĂRI DOI ÎN UNU
La fel de bine merge tractorul Massey Ferguson 8740 S Dyna-VT și cu un cultivator de miriște de 5 m, cu care a lucrat la o adâncime de maximum 35 cm, dar și la semănat direct în miriște cu o semănătoare de 6 m, cu disc în față. ”Am semănat rapiță și muștar direct în miriște, cu tot cu pregătirea solului, cu pământ tare, cu 15 km la oră. Am semănat 160 de hectare în două zile și jumătate. Și aici tractorul Massey Ferguson a făcut față foarte bine, cu sarcină pe motor de 85%”, adaugă Cătălin Cenușă.
LA TOATE LUCRĂRILE, SARCINA PE MOTOR ESTE 75%-85%
Tractorul mai mic, Massey Ferguson 7726 S Dyna-6, face față la fel de bine la arătura de toamnă, la o adâncime de 35 cm, cu un plug cu 6 trupițe, cu un disc de 4 m, cu un sistem compactor de 6 m, la scarificat sau dezmiriștit. ”Am toată gama de utilaje potrivite pentru acest tractor. La fiecare lucrare, sarcina pe motor este între 75% și 85%, în funcție de teren și de pantă. Cu sistemul compactor de 6 metri cred că motorul tractorului Massey Ferguson merge și cu sarcină de 60%. Îl folosim în loc de ultimul disc, înainte de semănat. Sistemul compactor a fost făcut special pentru sămânță mică. Îl folosim și la culturile de toamnă, ca să iasă terenul impecabil pregătit, și la cele de primăvară, dacă nu este umiditate foarte mare. În zona noastră merge bine pentru că terenul este puțin mai nisipos”, explică fermierul constănțean.
ORICE DEFECȚIUNE, SEMNALATĂ ȘI REZOLVATĂ RAPID
Tractorul Massey Ferguson 8740 S Dyna-VT este dotat cu MF Connect, un sistem de telemetrie care comunică orice defecțiune dealerului de la care fermierul a cumpărat tractorul, fermierului direct pe telefonul mobil, printr-o aplicație, precum și fabricii din Franța. ”Service-ul de la Sigma este foarte prompt, mi-au venit și în aceeași zi în care i-am chemat. Mecanicii lor stau și până la zece noaptea în fermă dacă trebuie rezolvată o problemă și nu pleacă până nu îi dau de cap”, spune, extrem de mulțumit, Cătălin Cenușă, însă recunoaște că nu a avut probleme majore la tractorul Massey Ferguson luat în 2017 nici după 9.000 de ore de lucru.
DATE DE CONTACT
Sigma CVM Romania S.R.L.
Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4,
013981, Bucuresti, Romania
T: + 40 21 233 10 64;
office@saracakis.ro; www.saracakis.ro
un articol de
VIOLETA MÂȚ