Tractoarele care duc greul în Antarctica - Revista Ferma
2 minute de citit

Tractoarele care duc greul în Antarctica

Un astfel de tractor în varianta finală a costat circa 660.000 de dolari americani, informează jurnaliștii de la piataauto.md.

Case quadtrac in Antarctica3 Tractoarele care duc greul în Antarctica
credit foto: Captură video CNH INDUSTRIAL

Fratele mai mic al celui mai puternic tractor din lume Steiger Quadtrac 715 este preferința australienilor pentru cele mai grele operații la Polul Sud. Cum lucrează Steiger Quadtrac 500 la temperaturi sub -50 grade C!

Trei tractoare Case IH Steiger Quadtrac 500, model care dezvoltă o putere de 500 CP, au ajuns anul acesta în Antarctica, după o ”călătorie” de doi ani, timp în care au fost ”călite” pentru a lucra în cele mai reci locuri de pe Pământ. Desigur, nu în agricultură.

Steiger Quadtrac 500 a devenit preferatul Antarcticii pentru a sprijini operațiunile aviatice ale Diviziei Antarctice Australiane (AAD).

Cum sunt exploatate tractoarele la temperaturi mai mici de -50 grade Celsius?

 O muncă uriaşă

Create pentru rezistență și anduranță în condiţiile grele de lucru din agricultură, acum aceste tractoare sunt utilizate la întreținerea pistelor de aterizare și decolare a avioanelor. O muncă uriaşă, care necesită utilaje foarte puternice și rezistente. Mastodonții trebuie să parcurgă ușor 140 km dus-întors până la staţie, pentru a transporta și tracta obiecte de mare tonaj.

Greutatea unui tractor – 26 de tone

Călătoria șenilatelor Steiger Quadtrac 500 în Antarctica a durat aproape doi ani, începând cu fabricarea lor la unitatea Case IH din Dakota de Nord, apoi au fost adaptate pentru a face față condițiilor dificile de la Polul Sud. Inginerii mecanici au apelat la materiale rezistente la schimbări mari de temperatură pentru unele componente, iar motoarele au fost dotate cu încălzitor electric separat pentru ulei. S-a apelat la un sistem de încălzire a combustibilului diesel, pentru o pornire uşoară. Iar capacitatea rezervoarelor pentru carburant s-a triplat, pentru a spori autonomia de funcționare.

Vezi cum au ajuns tractoarele Case IH în Antarctica! 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →