Ce vei găsi în articol:
- Generaliţăti despre tractoare mici
- Tractoare mici: care este cel mai bun?
- 4 criterii pentru alegerea modelului potrivit
- Ce avantaje au tractoarele mici?
„Viaţa la ţară” poate fi mai eficientă şi mai uşoară atunci când ai un „ajutor” de câțiva zeci de cai putere. Deşi au forță şi gabarit redus, tractoarele mici sunt ideale pentru gospodării şi ferme mici şi pot ajuta la efectuarea multor lucrări curente.
Pentru majoritatea oamenilor, primul lor tractor reprezintă o investiţie mare, iar mulţi fermieri începători au un buget restrâns. Dacă aveţi o mică fermă sau o fermă „de hobby”, alegerea şi cumpărarea unui tractor poate fi şi o alegere dificilă.
Indiferent de brandul şi caracteristicile tehnice dorite, de multe ori există opţiunea cumpărării unui tractor nou sau folosit. În seria de articole care urmează, vă ajutăm să găsiţi răspunsuri la o parte dintre întrebările fireşti pe care le are orice cumpărător de tractoare de mică putere.
TRACTOARE MICI: CARE ESTE CEL MAI BUN?
Căutarea şi găsirea „celui mai bun/potrivit” tractor este dificilă, mai ales în condiţiile în care piaţa oferă o gamă foarte diversă de tractoare de mică putere. Dar răspunsul la această întrebare depinde (aproape) în totalitate de modul de utilizare a viitorului tractor şi de bugetul alocat investiţiei.
SFAT: Important este ca activităţile efectuate cu tractorul să ne uşureze munca, iar întreţinerea curentă să nu ne dea prea multe bătăi de cap.
Aplicaţiile curente ale unui tractor de mică putere sunt diverse: întreţinerea drumurilor/aleilor, îndepărtarea zăpezii, cosit/tuns (gazon, spaţii verzi, etc.), întreţinerea păşunilor, prelucrarea solului, lucrări de întreţinere livezi, sere şi solarii, transportul materialelor, etc.
4 CRITERII PENTRU ALEGEREA MODELULUI POTRIVIT
1. Puterea tractorului
Suprafaţa pe care veţi lucra, tipul lucrărilor, precum şi timpul în care doriţi să efectuaţi operaţiunile respective sunt factori determinanţi în alegerea tractorului. Necesarul de putere şi timpul de utilizare sunt în strânsă legătură cu aplicaţiile zilnice pe care doriți să le realizați cu tractorul respectiv.
Atunci când apreciaţi şi stabiliţi puterea viitorului tractor de achiziţionat, aveți grijă să nu subestimați volumul de muncă necesar. Nevoile imediate sunt binecunoscute, dar va trebui să previzionaţi şi gestionarea viitoarelor activităţi şi implemente pe care le veţi utiliza.
Gabaritul redus al tractoarelor de mică putere permit acestora accesul în spaţii înguste. Totuşi, spaţiul disponibil pentru depozitarea tractorului şi a implementelor, dar mai ales căile de acces, porţi şi uşi, precum şi înălţimea spaţiilor în care veţi intra şi lucra cu tractorul sunt factori de care trebuie să ţineţi seama.
SFAT: Apreciaţi corect necesarul de putere şi includeţi o rezervă suplimentară de 10-20%.
2. Caracteristicile şi configurația tehnică
Alegerea caracteristicilor şi a configuraţiei tehnice ale tractorului, care să permită ataşarea şi lucrul cu implementele potrivite, vă vor ușura munca. De asemenea, dotările standard, precum şi cele suplimentare care pot fi adăugate ulterior sunt importante.
Tipul motorului, transmisia, cutia de viteze, ambreiajul, sistemul de rulare, şasiu, suspensia, sistemul de frânare şi de siguranţă, echipamentele de lucru (dispozitiv de remorcare/cuplă şi barele de tracţiune, priza de putere, instalaţia hidraulică, etc.) şi echipamentul electric sunt principalele aspecte tehnice de care trebuie să ţineți seama.
SFAT: Este de dorit să vedeţi „în lucru” tractorul, eventual să efectuaţi o probă de lucru înainte de achiziţie.
3. Accesorizarea tractorului
Tipul şi numărul implementelor care pot fi ataşate tractorului depind de caracteristicile tehnice şi de configuraţia tractorului, precum şi de echipamentele de lucru disponibile. Astfel, dacă veţi folosi tractorul pentru un număr redus de aplicaţii, atunci alegerea vă este mult uşurată. Pentru utilizări şi aplicaţii multiple, veţi avea însă nevoie să achiziţionaţi implementele şi aparatele respective, iar acestea pot fi uneori costisitoare sau mai greu accesibile.
În general, pentru ataşarea directă este necesară o cuplă simplă (standard) şi/sau prindere universală în tiranţi, iar pentru acţionare este necesară priza de putere (PTO). De exemplu, montarea unui burghiu/freză pentru săpat gropi necesită prindere universală (în 3 puncte) şi antrenare prin cardan de la PTO, precum şi un anumit necesar de putere.
4. Service – întreţinerea curentă şi eventualele reparaţii
Toate utilajele necesită întreținere. Indiferent cât de bine întrețineți tractorul, veți avea nevoie de service și de piese de schimb. Frecvenţa lucrărilor curente de întreţinere depind de numărul de ore de funcţionare. Este important să luați în considerare dacă nevoile de întreținere ale modelului ales pot fi asigurate de către dvs. şi/sau de către vânzător/dealer.
E mai simplu să preluați piese sau să programați o reparație mai ușor și la timp atunci când vă aflați în aceeași zonă cu reprezentanța. Distanţa redusă dintre ferma dvs. şi dealerul de la care aţi achiziţionat tractorul poate fi un factor decisiv în alegerea viitorului tractor.
SFAT: Dacă alegeți un tractor nou, verificaţi în contract condiţiile de garanţie şi de service, precum şi disponibilitatea pieselor de schimb.
Caracteristicile tehnice şi principalele branduri şi modele de tractoare de mică putere disponibile pe piaţa românească vor fi tratate în articole viitoare.
AVANTAJELE TRACTOARELOR MICI:
• sunt versatile şi mai ușor de manevrat comparativ cu tractoarele compacte;
• oferă o putere semnificativă atunci când sunt echipate cu instrumentele şi implementele potrivite;
• dimensiunea redusă – cu cât tractorul este mai mic, cu atât este mai ușor de manevrat în timpul lucrului.
• necesită spaţiu redus pentru depozitarea tractorului şi a implementelor;
• investiţie relativ redusă.
Datorită ofertei diverse şi a multitudinii de modele şi de variante de echipare, tractoarele de 100 CP sunt acum accesibile și pentru fermierii mici. Vezi ce model ți se potrivește!
Tractoare de mică putere: caracteristici, modele, preţuri (I)
un articol de
GHEORGHE GHIȘE