3 minute de citit

TORNADĂ. 13 hectare de solarii au fost făcute una cu pământul!

În urmă cu câteva zile, când judeţul a fost sub cod portocaliu, aversele de ploaie, (depăşind 35 l/mp), însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, au inundat gospodăriile şi grădinile sătenilor, pricinuind însemnate pagube.

Furtuna, deosebit de puternică, cu puterea unei tornade, a făcut vraişte printre solariile cultivatorilor. Sătenii susţin că vântul a bătut cu o viteză de aproape 100 km/h, smulgând copacii din pământ, aruncându-i peste reţelele furnizoare de utilităţi.

Un parc din centrul comunei în care se comercializau legumele a fost devastat, spaţiile de vânzare au fost aruncate de vânt precum nişte cutii de chibrit.

Din primele constatări, pagubele cele mai mari au fost înregistrate în Umbrărești Vale și Torcești, două dintre cele şase sate ale comunei.

solarii distruse 01_b 

60 de producători au declarat calamitate 13 hectare de solarii

 

„O ploaie puternică, urmată de o furtună sub formă de tornadă, au afectat zeci de solarii (unele s-au prăbuşit, iar la cele mai multe s-a rupt folia de acoperire), distrugând, astfel, munca legumicultorilor. Un număr de 60 de producători agricoli au depus la Primărie înştiinţări pentru calamitarea unei suprafeţe de 13 hectare acoperite cu culturi. Bineînţeles că este pagubă mare pentru că oamenii au avut nişte culturi de ardei şi castraveţi foarte frumoase, acum îşi plâng de milă. Problema este că seara a început să fie rece şi în solariile desfoliate vor fi afectate plantele aflate în diferite stadii de vegetaţie: înflorire, coacere, recoltare pentru vânzare”, ne-a declarat ing. Doina Ragea, directorul executiv al DAJ Galaţi.  

solarii distruse 02_b

Trist este că mulţi dintre cultivatori nu o să realizeze programele de sprijin în legumicultură pentru ciclul al doilea de cultură în spaţii protejate: tomate, ardei, castraveţi, fasole, salată, spanac, ceapă verde…

Aceştia au cerut de la autorităţile locale procese verbale prin care să se diminuieze norma de venit.

solarii distruse 07_b

De asemenea, pentru repararea solariilor distruse de vânt e nevoie de mulţi bani (kilogramul de folie a urcat la 18.000 lei), de lucrători pricepuţi care să muncească vreo două săptămâni. Unii fermieri au anunţat că vor renunţa să refacă reparaţiile.

 solarii distruse 03_b

Proiecte în pericol!    

 

„Cei mai afectaţi sunt producătorii care au proiecte în derulare prin PNDR: SubMăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri şi SubMăsura 6.3 – Dezvoltare ferme mici; ei sunt monitorizaţi timp de trei ani, timp în care trebuie să aibă solarul în… picioare. Iar art 2 din Contractul cu AFIR cu privire la forţa majoră, nu sunt prevăzute vijelia, grindina sau alte fenomene meteo extreme”, a explicat directorul DAJ.  

O comisie de la nivelul judeţului Galaţi se află în comuna Umbrăreşti pentru a evalua pagubele.

solarii distruse 04_b

 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →