Iată cum arată clasamentul soiurilor preferate de producătorii din UE, după suprafaţa pe care o ocupă, potrivit datelor Eurostat cuprinse în Raportul „Cifre-cheie privind lanţul alimentar european – 2021”.
TOPUL SOIURILOR DE MERE
1. Golden Delicious – ocupă 15,2% din suprafaţa cu livezi de mere din UE şi a fost recoltat, în principal, în Italia, Franţa şi România
2. Idared – 10,5%
3. Jonagold/Jonagored – 10,3%
4. Gala – 8,5%
5. Champion/Shampion – 4,2%
Celelalte soiuri acoperă procentul rămas, de 51,3%.
TOPUL SOIURILOR DE PERE
1. Conference – acoperă 31% din suprafaţa cu livezi de pere din UE şi a fost recoltat, în principal, în Spania, Belgia şi Țările de Jos
2. Abate – 14,4
3. Williams – 12,3%
4. Rocha – 10,2%
5. Blanquilla – 3,4%
Alte soiuri ce se regăsesc în livezile europene acoperă 28,8%.
SPUNEŢI DA SOIURILOR DE LA NOI
„Aceste soiuri de mere (nr. din top) nu pot fi declasate, pentru că sunt productive. Materialul săditor este obţinut pe portaltoi de ultimă generaţie şi sunt foarte căutate şi de fermierii români, chiar dacă necesită un număr mare de tratamente. Au gene de Jonathan şi de Golden Delicious, care sunt cele mai sensibile soiuri la boli şi dăunători, fără 14-16 tratamente nu le ţii sub control.
În comunitatea europeană se cultivă hibrizi şi au reuşit să mai lucreze puţin la rezistenţa lor, dar eu tot zic să aducem înapoi soiurile româneşti care au au dat rezultate bune”, spune Olimpia Iordănescu, profesor la Facultatea de Horticultură a USAMVB Timişoara.
ROMÂNIA PRODUCE JUMĂTATE DIN CANTITATEA DE PRUNE DIN UE
În anul 2020, România a produs aproape jumătate (47,5%) din cantitatea de prune din UE, fiind, astfel, cel mai mare producător de prune din Uniunea Europeană, urmată, la mare distanţă, de Franţa, Italia, Spania şi Polonia, care au ocupat următoarele locuri din clasament, însă acestea au realizat împreună doar 38,3% din cantitatea de prune recoltată în UE.
Din 2015 până în 2020, producţia de prune din România a crescut cu 51%, de la mai puţin de 500.000 tone, la peste 775.000 tone, în timp ce suprafaţa cu pruni a crescut cu doar 1.400 ha, de la 65.600 ha la 67.000 ha, arată datele Institutului Naţional de Statistică, date care nu iau în calcul toate suprafeţele cultivate pentru autoconsum.
La producţia de mere, pe primele locuri au fost Polonia (30% din producţia totală a UE) şi Italia (20,8%) care, împreună, au dat peste jumătate din toate merele recoltate în UE, urmate de Franţa – 13,7%, Germania – 8,6% şi România – 4,5%.
Italia (26,4%), Ţările de Jos (17%), Belgia (16,7%) şi Spania (13,8%) au obţinut, împreună, aproape trei sferturi din totalul perelor recoltate în UE în 2020.
În 2020, România a realizat 47,5% din producţia de prune (locul 1) şi 4,5% din producţia de mere (locul 5) a UE.
un articol de
VIOLETA MÂŢ