Top 10 inovaţii la World Ag Expo 2024 - Revista Ferma
6 minute de citit

Top 10 inovaţii la World Ag Expo 2024

Câştigătorii competiţiei „Top 10 inovaţii” în 2024 au fost anunţaţi de către International Agri-Center şi au fost prezentaţi în perioada 13-15 februarie 2024 la expoziţia World Ag Expo (Tulare, California, SUA).

AMIGA V7 – PLATFORMA INTELIGENTĂ

Platforma electrică şi configurabilă Amiga V7, dezvoltată de Farm-ng, este dotată cu un motor de 1,3 CP şi permite fermierilor, dezvoltatorilor şi cercetătorilor să efectueze cu ea o serie de operaţiuni: să tracteze, să ridice, să pulverizeze, să aplice compost, precum şi alte activităţi esenţiale în fermele agricole. Platforma dispune de un set de unelte agricole ce pot fi integrate cu uşurinţă în diverse configuraţii pe aceeaşi maşină.

Platforma inteligentă este operată printr-o aplicaţie liberă (API – application programming interface), ceea ce permite codificarea şi configurarea maşinii pentru a colecta date, a integra alte instrumente şi a efectua sarcini robotizate repetate.

Cu ajutorul sistemului de ghidare GPS, Amiga V7 poate naviga cu precizie şi poate plivi pe aceleaşi parcele pe care le-a însămânţat la începutul sezonului, cu intervenţia minimă sau în absenţa operatorului.

Foto 1 Amiga V7 Top 10 inovaţii la World Ag Expo 2024

Foto 1: Platforma inteligentă Amiga V7

BLUESPRAY – PULVERIZARE DE PRECIZIE

Sistemul foloseşte funcţiile autonome de detectare ale tractorului Bluewhite pentru a realiza operaţiuni de pulverizare de precizie în livezi şi podgorii.

BlueSpray se poate integra pe orice sprayer existent, ajustând volumul şi presiunea de pulverizare în timp real în funcţie de dimensiunea şi densitatea plantelor, reducând astfel cantitatea de substanţe chimice utilizate şi deriva de pulverizare, dar fără a compromite acoperirea plantelor cu produse pentru protecţia plantelor. Datele colectate prin sistemul BlueSpray se încarcă în platforma de date Bluewhite şi sunt imediat disponibile pentru managementul fermei şi optimizarea afacerii.

Foto 2 Blue Spray Top 10 inovaţii la World Ag Expo 2024

Foto 2: BlueSpray

ROBOTUL AUTONOM BURRO GRANDE

Robotul complet autonom creat de Burro Grande este „condus” prin inteligenţa artificială (AI) şi este echipat cu viziune computerizată LiDAR. Platforma Burro se mândreşte cu o capacitate de remorcare de 2.268 kg (5.000lb) şi o capacitate de transport pentru paleţi de 680 kg (1.500lb). Atunci când robotul Burro este asociat cu platforma online de creare a rutelor (Atlas Online Route Creation Atlas Burro), utilizatorii pot construi, gestiona şi partaja rute pentru flota lor de roboţi.

Indiferent de activitatea prestată (remorcare, transport, etc.), robotul Burro permite economia de forţă de muncă.

Foto 3 Burro Grande Top 10 inovaţii la World Ag Expo 2024

Foto 3: Robotul autonom Burro

PULVERIZATORUL ELECTRIC GUSS

Pulverizatorul electric autonom pentru livezi realizat de GUSS Automation din Kingsburg, California (SUA) este genial. Sistemul permite unui singur angajat să opereze şi să monitorizeze o combinaţie de până la opt maşini GUSS, în siguranţă, folosind un laptop. Acest pulverizator electric fără şofer utilizează o combinaţie de sisteme LiDAR, GPS şi camere video, pentru a circula autonom prin livadă, zi sau noapte, rând după rând, reducând emisiile şi economisind materialul de pulverizare.

Foto 4 EHerbicide GUSS Top 10 inovaţii la World Ag Expo 2024

Foto 4: Pulverizatorul electric autonom GUSS

EZ CUT SEAL REMOVER

A apărut dispozitivul de îndepărtare a sigiliilor (etanşării) de pe majoritatea recipientelor pentru produse chimice. EZ Cut Seal Remover elimină rapid şi în siguranţă sigiliile de la majoritatea recipientelor de produse chimice, fără a introduce resturi în soluţie. Produsul conţine până la 25 de sigilii şi vine cu un instrument de evacuare pentru a elimina sigiliile fără a atinge substanţa chimică. Este un produs făcut de un fermier pentru fermieri.

Foto 5 EZ Cut Seal Remover Top 10 inovaţii la World Ag Expo 2024

Foto 5: EZ Cut Seal Remover

VERDANT ROBOTICS ELIMINĂ BURUIENILE MILIMETRU CU MILIMETRU

Soluţia oferită de Verdant Robotics pentru eradicarea buruienilor din culturile speciale, cultivate în sistem organic sau convenţional, foloseşte tehnologia brevetată Bullseye care oferă o precizie de neegalat (la nivel de milimetri), de localizare şi „ţintire” a buruienilor. Pulverizatorul inteligent funcţionează atât în culturile cu densitate mare, cât şi în cele cu densitate scăzută, pe o fereastră operaţională extinsă, pe timp de zi şi de noapte, indiferent de condiţiile meteorologice. Construcţia uşoară şi designul practic permit accesul rapid în câmp şi reducerea cu până la 96% a consumului de produse pentru protecţia plantelor.

Foto 6 B1 Robot Verdant Robotics Top 10 inovaţii la World Ag Expo 2024

Foto 6: Pulverizatorul inteligent de la Verdant Robotics

PRĂŞITORUL MECANIC PENTRU CULTURI CU DENSITATE MARE

Prăşitorul mecanic Oliver Colibri de la Sutton Ag Enterprises este disponibil pentru aplicaţii de plivit în culturi cu densitate ridicată. Folosind tehnologia de recunoaştere automată a buruienilor cu ajutorul sistemelor de camere video, Colibri identifică poziţia exactă a plantelor de cultură şi plasează cu precizie discurile de tăiere – organele active între rândurile de plante. Discurile de plivire din oţel ale Colibri sunt montate pe paralelograme hidraulice şi dotate cu un sistem hidraulic independent, pentru a asigura uniformitate în lucru. Colibri poate fi folosit până la distanţe de 4,5 cm (1,75”) între rândurile de cultură, făcând posibilă praşila mecanică la culturi cu densitate mare, cum ar fi spanacul şi morcovul.

Foto 7 Oliver Colibri Top 10 inovaţii la World Ag Expo 2024

Foto 7: Prăşitorul mecanic Oliver Colibri

„ROATA RECHIN” PENTRU SISTEMELE DE IRIGAŢII

Shark Wheel Swift – „Roata” Shark (rechin) – a fost proiectată pentru a rezolva toate problemele legate de utilizarea roţilor la sistemele de irigare cu pivot central. Folosită la pivotul central de irigare, Shark Wheel SWIFT are o mişcare laterală alternativă ce lasă o amprentă la sol sub forma unui helix ADN. Practic, roata din faţă „împinge” solul dreapta-stânga-dreapta, iar roata din spate „împinge” solul stânga-dreapta-stânga, eliminând astfel compactarea terenului. De asemenea, Shark Wheel Swift nu necesită cameră de aer (se elimină astfel anvelopele deflate) şi este uşor de raparat în cazul unor defecţini.

Foto 8 Shark Wheel SWIFT Top 10 inovaţii la World Ag Expo 2024

Foto 8: „Roata” Shark pentru sistemele de irigat

SHOCKWAVE X – PRIMUL „SCUTURĂTOR” DE COPACI AUTONOM

Orchard Machinery Corp (OMC) împreună cu Bonsia au dezvoltat Shockwave X – primul „scuturător” de copaci autonom (fără şofer) din lume. Scuturătorul de copaci a fost dezvoltat pe un şasiu OMC consacrat, care permite o mişcare şi eficienţă continuă, inclusiv autonomie bazată pe sistemul de ghidare şi conducere – 100 Vision, ceea ce permite maşinii să lucreze în condiţii grele de praf şi vizibilitate. „Tree Shaker” poate fi echipat şi cu o punte pentru culturile de fistic.

Foto 9 Shockwave X Top 10 inovaţii la World Ag Expo 2024

Foto 9: „Scuturătorul” de copaci SHOCKWAVE X

CÂT DE MULT AJUTĂ UN KIT PTO STANDARD!

Setul standard de protecţie pentru priza de putere (PTO) a fost conceput pentru a oferi protecţie atât pentru uneltele antrenate de priza de putere, cât şi pentru arborele prizei de putere a tractorului. Acest kit standard elimină dificultăţile de cuplare a unui echipament antrenat de priza de putere la arborele prizei de putere a tractorului.

Foto 10 Standard PTO Kit Top 10 inovaţii la World Ag Expo 2024

Foto 10: Kit PTO standard

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →