Tomatele pot fi și medicament, nu doar aliment! - Revista Ferma
6 minute de citit

Tomatele pot fi și medicament, nu doar aliment!

Faptul că soiul de tomate Sicilian Rouge prezintă un conținut ridicat de acid gamma-aminobutiric a reținut atenția cercetătorilor japonezi de la Sanatech Seed Co, Ltd., o companie specializată în biotehnologii. Acest compus are proprietatea de a calma reacțiile cauzate de stress și, în același timp, de a reduce tensiunea arterială.
Însă cantitatea pe care tomatele o conțin în mod natural este mult prea mică pentru un tratament eficient bazat doar pe consumul de tomate.

tomate medicament 01_b Tomate Sicilian Rouge

 

ROȘIILE GABA REDUC STRESUL ȘI TENSIUNEA ARTERIALĂ

În colaborare cu un colectiv de cercetători de la Universitatea din Tsukuba, coordonat de prof. Hiroshi Ezura a căutat o metodă prin care să facă plantele să sintetizeze o cantitate suficient de mare de acid gamma-aminobutiric (GABA).
Roșia Sicilian Rouge High GABA de la Sanatech Seed a fost dezvoltată folosind tehnologia de editare a genelor CRISPR-Cas9. Roșia conține niveluri ridicate de GABA. Potrivit lui Shimpei Takeshita, președintele Sanatech Seed și directorul de inovare al Pioneer EcoScience, distribuitorul exclusiv al acestei roșii, conține de 4 până la 5 ori mai mult GABA decât o roșie obișnuită!
„Această roșie reprezintă un mod ușor și realist în care consumatorii își pot îmbunătăți dieta zilnică”, le-a spus el delegaților în timpul unei sesiuni despre cum să producă roșii mai bune la Congresul Global al Tomatelor din 2022.

tomate medicament 02_b 

ȘTIINȚA TREBUIE SĂ BATĂ PALMA CU FACTORUL POLITIC

În paralel cu eforturile îndreptate spre cercetare, firma producătoare și-a îndreptat atenția și spre discuțiile cu forurile științifice și cu autoritățile din Japonia. Ei au desfășurat o amplă campanie în cadrul căreia au cerut o nouă reglementare a produselor obținute prin tehnologia CRISPR – Cas 9, diferită de cea aplicabilă în cazul produselor modificate genetic (OMG) pur și simplu.
Foarfecele CRISPR-Cas9, unul dintre cele mai ascuțite instrumente ale tehnologiei genetice, au fost descoperite în comun de Emmanuelle Charpentier și Jennifer A Doudna, laureate ale Premiului Nobel pentru chimie în 2020. Folosind CRISPR-Cas9, cercetătorii pot schimba ADN-ul animalelor, plantelor și microorganismelor cu o precizie extrem de ridicată. Această tehnologie a avut un impact revoluționar asupra științelor vieții, contribuie la noi terapii pentru cancer și poate face visul de a vindeca bolile genetice să devină realitate.
În paralel au existat și campanii de marketing pe scară largă în Japonia pentru a educa consumatorii cu privire la diferența dintre OMG-uri și culturile modificate genetic, astfel încât acum există un nivel mai ridicat de înțelegere și acceptare a acestor produse decât în alte părți ale lumii.

 

IMPLICAREA CONSUMATORILOR ȘI A PRODUCĂTORILOR

În anul 2020, liniile directoare de reglementare pentru produsele dezvoltate folosind tehnologia de editare a genomului au fost stabilite în Japonia. Conform acestor linii directoare, produse precum roșia Sicilian Rouge High GABA nu sunt considerate „OMG” (organisme modificate genetic). Cu toate acestea, se solicită angajamentul cu agențiile de reglementare înainte de comercializare.
În conformitate cu aceste orientări, Sanatech Seed a încheiat consultări cu Ministerul Sănătății, Muncii și Bunăstării (MHLW) și Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Pescuitului (MAFF).
Sanatech Seed a pregătit cu mare grijă, așa cum este specific japonezilor, vânzarea tomatelor „Sicilian Rouge High GABA”, în 2021. În fond, este vorba despre prima roșie de consum direct din lume, editată prin genom.

tomate medicament 03_b 

PRIMII CONSUMATORI DE GABA

Primii beneficiari au fost, în aprilie 2021, grădinarii care au putut să își plaseze online comenzile pentru semințe. Principalul obiectiv urmărit prin această strategie a fost acela de a se reuși multiplicarea semințelor, astfel încât noua roșie să poată fi cultivată în cantități suficiente pentru a asigura volumele necesare supermarketurilor.
Rezultatele au fost conform așteptărilor: peste 5.000 de producători – de la simpli cultivatori în grădinile de pe lângă casă, până la fermieri specializați – au cerut și au cultivat noile semințe. Ca urmare a eforturilor lor, în 2022, tomatele-minune au apărut și în magazine.
Răsadurile și fructele au fost etichetate cu un marcaj care include cuvintele „Acest produs a fost dezvoltat prin tehnologia de editare a genomului” și „Notificarea a fost transmisă la MHLW & MAFF”. Produsele sunt, de asemenea, marcate cu un cod QR care conduce consumatorii la site-ul web al Sanatech Seed, unde pot găsi informații detaliate despre produs.

COMUNITATEA INTERNAȚIONALĂ SALUTĂ REUȘITA JAPONEZĂ

Federația Internațională a Semințelor (IST) a salutat atât realizarea în sine, cât și atitudinea guvernului japonez.
„Acesta este un pas important în implementarea politicii japoneze privind editarea genomului și oferă oportunități pentru continuarea eforturilor de inovare în domeniul selecției plantelor, al industriei semințelor, contribuind la crearea unor sisteme alimentare durabile. Cu ajutorul celor mai noi metode de reproducere, acest sector va putea, mai mult ca oricând, să contribuie la agricultura durabilă și la securitatea alimentară”, se spune în comunicatul IST.

tomate medicament 04_b 

URMEAZĂ ROȘIILE AMERICANE, CU VITAMINA D3

Continuând pe aceeași linie, cercetătorii americani de la Centrul John Innes, coordonați de profesorul Cathie Martin, au folosit tehnologia CRISPR-Cas9 pentru a face revizuiri la codul genetic al plantelor de tomate, astfel încât provitamina D3 (numită și ”vitamina soarelui”) să se acumuleze în fruct. Frunzele plantelor editate au conținut până la 600 µg de provitamina D3 per gram de substanță uscată. Aportul zilnic recomandat de vitamina D este de 10 µg pentru adulți.
Provitamina D3 nu se acumulează în mod normal în fructele de roșii. La cultivarea roșiilor, frunzele sunt de obicei deșeuri, dar cele ale plantelor editate ar putea fi folosite pentru fabricarea suplimentelor de vitamina D3 prietenoase cu veganii sau pentru fortificarea alimentelor.
„Am arătat că putem biofortifica roșiile cu provitamina D3 folosind editarea genelor, ceea ce înseamnă că tomatele ar putea fi dezvoltate ca o sursă durabilă de vitamina D3 pe bază de plante”, a spus profesorul Cathie Martin.
„40% dintre europeni au insuficiență de vitamina D, la fel ca și un miliard de oameni din întreaga lume. Nu doar că abordăm o problemă uriașă de sănătate, dar ajutăm producătorii, deoarece frunzele de roșii, care în prezent se irosesc, ar putea fi folosite pentru fabricarea de suplimente alimentare”, a adăugat ea.

DOAR UN VIS PENTRU EUROPENI!
Din păcate, pentru locuitorii Uniunii Europene aceste realizări ale cercetării internaționale rămân doar un motiv de invidie. Legislația actuală a Uniunii interzice cultivarea plantelor editate genetic, punându-le în aceeași categorie cu OMG-urile!

 

un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →