4 minute de citit

TIMIŞ: Culturile de grâu, orz şi ovăz au încărcătură virală consistentă!

De asemenea, testul ELISA pentru BSMV (Barley stripe mosaic virus – mozaicul dungat al orzului) îl va realiza săptămâna viitoare, deoarece kitul necesită prepararea altor soluţii.

“În vederea efectuării analizelor ELISA au fost pregătite 18 probe din soiuri de grâu, orz, ovăz. Rezultatele obţinute nu sunt deloc surprinzătoare. Toate probele sunt pozitive la Barley yellow dwarf virus, cu încărcătură virală consistentă. La Wheat streak mosaic virus, o singură probă din cele 18 este pozitivă, cu încărcătură virală mai scăzută. Pot aprecia că, în urma rezultatelor obţinute, virusul BYDV este predominant în culturile de cereale din Timiş, contrar a ceea ce se vehicula în rândul fermierilor, cum că WSMV ar fi în acest an în toate culturile. Cu siguranţă, în unele culturi găsim ambele virusuri. În cazul de faţă, soiul de grâu Anapurna a fost pozitiv la cele două virusuri. Săptămâna viitoare vom vedea dacă avem probe pozitive şi la virusul BSMV”, susţine cunoscutul cadu didactic universitar.  .

 incarcatura virala culturi_b

Şef lucrări Dr. Ing Otilia Cotuna precizează că cele două virusuri au o gamă largă de plante gazdă. “BYDV poate infecta grâul, orzul, ovăzul, orezul, porumbul, pirul, secara, păiuşul, obsiga etc. Se cunosc peste 100 specii de graminee ce pot fi gazde ideale. Gazdele de vară ale virusului sunt porumbul şi evident, afidele (14 specii). În corpul afidelor virusul poate persista 2 – 3 săptămâni.

Foarte importante în transmiterea infecţiilor sunt: samulastra de grâu şi orz şi poaceele perene (Popescu, 2005). Epidemiile de BYDV au legătură strânsă cu zborul afidelor şi mărimea populaţiilor.

În judeţul Timiş virusul este prezent în acest an în foarte multe culturi de cereale. Am semnale că şi în alte judeţe din ţară sunt culturi cu simptome ce par a fi produse de acest virus. Unele sunt mai puţin infectate (frecvenţa plantelor cu simptome mai scăzută) iar altele sunt puternic afectate de virus. Sunt prezente simptome de piticire, îngălbenire a frunzelor şi chiar înroşire. Funcţie de momentul realizării infecţiilor, pagubele pot fi mai mari sau mai mici. La recoltat vom şti mai bine”.

Este îndeobşte cunoscut că WSMV virusează grâul. Dar, “pe lângă grâu, mai poate infecta orzul, secara, porumbul, ovăzul, specii de Aegilops, Lolium, Bromus. Peste iarnă, virusul supravieţuieşte în raigras. Porumbul este considerat gazda multiplicării virusului, dar şi a vectorilor. Vectorii implicaţi în transmitere sunt acarienii Aceria tritici, Aceria tulipae şi Aceria tosichella”,explică dna Cotuna.

 incarcatura virala culturi 2_b


Consecinţele infecţiilor şi măsurile ce trebuie luate, într-un viitor material

 

Răspunsurile la întrebările: De ce ne confruntăm cu infecţii virale generalizate în acest an? Care va fi consecinţa acestor infecţii? Ce putem face pe viitor? vor veni într-un material viitor, marca Otilia Cotuna.

“Realizarea acestor analize a fost posibilă cu ajutorul a doi fermieri din judeţul Timiş (ing. Lucaciu Alexandru şi ing. Rodica Turcsanyi) care au cumpărat cele trei kituri ELISA. Aceste kituri nu sunt deloc ieftine. Un singur kit (din care se pot face 96 de teste) costă 2.000 lei. Le mulţumesc încă odată pe această cale.

Aduc mulţumiri Doamnei Prof. Dr. Ersilia Alexa de la Platforma de Cercetare Multidisciplinară a USVTimişoara care a făcut posibilă efectuarea analizelor şi citirea probelor la spectrofotometru. Împreună pentru fermierii români!”, încheie şef lucrări Dr. Ing. Otilia Cotuna, Facultatea de Agricultură -USV ”Regele Mihai I” dinTimişoara.

 

 

A consemnat

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →