Tiberiu Lorin Coatu: „SECETA M-A RUINAT! Am renunțat la teren că M-AM DUS ÎN CAP!” - Revista Ferma
3 minute de citit

Tiberiu Lorin Coatu: „SECETA M-A RUINAT! Am renunțat la teren că M-AM DUS ÎN CAP!”

Anul acesta are O MÂNDREȚE de MAZĂRE!

Tiberiu Lorin Coatu fermier din jud Vaslui Tiberiu Lorin Coatu: „SECETA M-A RUINAT! Am renunțat la teren că M-AM DUS ÎN CAP!”

Producătorul agricol Tiberiu Lorin Coatu din Găgești, județul Vaslui, este mândru de cultura sa de mazăre de toamnă. A postat-o pe o rețea de socializare să o cunoască și alți fermieri.

A lansat chiar la ofertă pentru cei interesați de sămânță: 1 kg de mazăre în schimbul a două de grâu!

„REGINA CÂMPULUI”: MAZĂREA!

„Am semănat în luna noiembrie 2023 la început, după cultura de rapiță nerăsărită, semănată la sfârșitul lunii august 2023, datorită lipsei de precipitații.

Nu am fertilizat astă toamnă, am mers cu o densitate de 250 kg la ha. În martie anul acesta i-am administrat 130 kg uree/ha, iar la 2 săptămâni am erbicidat cu Pulsar, 0.850 litri/ha, inclusiv două insecticide, unul sistemic și celălalt de contact, înainte de înflorire.

Precipitații am avut, chiar ultima ploaie a căzut acum 2 săptămâni 20 l/mp. Cultura are păstăi sănătoase și mai formează, să vedem finalul. Poate mai plouă, așa cum sperăm cu toții”, a susținut inginerul Tiberiu Lorin Coatu.

Acesta afirmă că mazărea este o cultură ușor de gestionat, cu beneficii aduse solului, dar ca și plantă premergătoare mai ales pentru grâu.

Sigur că va obține o producție bună, fermierul lansează oferta: „Pentru cei interesați de sămânță, ofer 1 kg mazăre toamnă selectată la 2 kg grâu consum.”

 „M-A DUS ÎN CAP SECETA!”

„În acest sezon, în afară de 23 ha de mazăre, am semănat 100 de hectare cu grâu, 30 de triticale și 45 cu orz.

De asemenea, am terminat de înființat culturile de primăvară – floarea soarelui și porumb, răsărirea este uniformă, dar mă aștept la călduri puternice”, a explicat vasluianul.

Tiberiu Lorin Coatu lucrează în jur de 200 de hectare, cu tot cu pășune. „Am cultivat și 900 ha, însă a trebuit să renunț că m-a dus în cap seceta! În câțiva ani m-a terminat, m-a ruinat!”, a susținut el.

RECORD: APROAPE 5 TONE DE MAZĂRE LA HECTAR!

Tiberiu Lorin Coatu nu mai cultivase de mult timp mazăre. Acum fusese strâmtorat că nu-i răsărise rapița și a găsit soluția: Balltrap, un soi productiv, rezistent la iernare, cu creștere bună în primăvară.

„Am pus mazărea pentru că am văzut-o la vecin. Am luat de la el sămânța și i-am dat porumb în loc. După ce am selectat-o și am pus-o-n pământ. Aș fi vrut să fi realizat 300 kg de sămânță/ha, dar nu a permis semănătoarea. Cultura a crescut bine, e curată și nu e nevoie să erbicidez. Nici ploaie multă nu-i mai trebuie, cu vreo 15-20 de litri sper să depășesc 4 tone la hectar”, a precizat Tiberiu Lorin Coatu, subliniind că în 2016 a obținut o producție record la mazăre: 11 tone pe 2,5 hectare.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →