Testul ADN pentru miori, o bătaie de cap în plus - Revista Ferma
6 minute de citit

Testul ADN pentru miori, o bătaie de cap în plus

Pentru oieri, vara acestui an este marcată de ample frământări legate de obligativitatea testelor de paternitate (filiaţie) pentru toţi miorii cărora li se vor elibera certificate zootehnice. Ideea a aparţinut unui grup mic de fermieri şi a fost acceptată de reprezentanţii MADR şi de cei ai ANZ. Recent, la sediul ANZ, au avut loc discuţii documentate şi reacţii vehemente referitoare la aceste proceduri.

 

5 argumente contra

Iniţiativa a fost considerată total inoportună de majoritatea participanţilor, pe baza următoarelor argumente:

  1. Regulamentul UE nr. 1012/8.06.2016 la articolul 22, punctul 1 şi 2 prevede că animalele de reproducţie de rasă pură (ovine, caprine etc.) să fie identificabile prin analiză ADN numai atunci când sunt utilizate pentru colectarea de material seminal necesar pentru inseminarea artificială;
  2. Pentru a efectua testul de paternitate prin analiza ADN trebuie recoltate şi analizate trei probe de sânge (de la mior, mamă şi tată) care costă în total 35–40 euro;
  3. Miorii din acest an provin din montele efectuate în 2018, iar în 2019 şi în acest an circa 35–40% din părinţi au ieşit din efective, prin reforma anuală (17–20%) şi prin pierderi, sacrificări de necesitate, mortalităţi (2–3%); apoi, identificarea părinţilor în viaţă se face dificil pentru că acum sunt dispersaţi în turme de oi sterpe, oi în lactaţie sau oi cu miei;
  4. Un efectiv important de miori a fost deja cumpărat, eliberându-se certificate zootehnice fără testul de identitate;
  5. Laboratoarele PCR pentru testul ADN, existente şi autorizate în ţară, nu pot efectua un număr mare de analize în timpul scurt rămas.

adn miori romanesti_b 

 

Care e momentul oportun?

În urma discuţiilor s-a concluzionat că dacă în anii următori este necesară introducerea în Certificatul zootehnic a testului de filiaţie, acesta se poate face la înţărcarea mieilor/iezilor, când se identifică uşor mama şi tata; proba de sânge de la miel/ied se poate utiliza şi pentru genotipizarea riscului la scrapie, analiză acceptată de majoritatea oierilor.
În acest sens, fermierii trebuie anunţaţi înaintea campaniei de montă (maxim 15 august, anul curent); totodată este necesar să se precizeze cine suportă costurile acestor analize.

ANZ a susţinut ca 3% din efectivul de berbeci existent într-o fermă să fie identificat pentru paternitate prin testul grupei sangvine, propunere neagreată de crescători.

Conform unui protocol de colaborare încheiat între ANSVSA şi ANZ, în anii următori toţi berbecii şi ţapii programaţi pentru autorizare la montă trebuie genotipizaţi cel puţin pentru rezistenţa la scrapie. Mai este puţin timp şi în septembrie începe campania de monte la oi şi capre.

Ovina_b 

 

Cinci norme pentru proprietari

Berbecii selectaţi după performanţe proprii şi după valoarea de ameliorare, autorizaţi pentru montă de către ANZ, trebuie pregătiţi pentru sezonul de montă. Proprietarii au următoarele obligaţii:

  1. Îngrijirea şi furajarea reproducătorilor pe bază de raţii care să asigure necesarul biologic al acestora;
  2. Executarea îngrijirii corporale a reproducătorilor, cu spălarea corporală şi curăţarea ongloanelor, periodică;
  3. Asigurarea, în funcţie de caz, a mişcării reproducătorilor;
  4. Folosirea reproducătorilor la montă conform programului;
  5. Realizarea evidenţelor la zi de reproducţie.

 

Recomandări pentru montă

Oierii cu efective cuprinse în sistemul COP sunt preocupaţi să aplice un sistem de montă cu un consum redus de forţă de muncă şi cu posibilitatea de a cunoaşte şi a înregistra părinţii.

În vestul Europei, cel mai frecvent, se aplică sistemul de montă în harem pe efective mici de oi (10% din total) sau inseminare artificială după sincronizarea căldurilor prin tehnici hormonale.

Pentru crescătorii cu efective mai mari în COP (400-500 de oi), recomandăm aplicarea sistemului de montă în harem şi a montei dirijate cu berbeci cu ham. Astfel, cele mai performante şi tipice oi vor forma patru grupuri de câte 40 de oi ţinând cont de potrivirea caracterelor şi de valoarea de ameliorare. Fiecărui grup i se va repartiza un berbec de top pentru monte şi 3-4 ha de păşune, de bună calitate, îngrădită cu plasă de sârmă. Berbecii vor primi zilnic, în perioada de montă, câte 0,4-0,5 kg ovăz dimineaţa şi seara. Mieii obţinuţi din părinţi performanţi se vor reţine pentru înlocuirea reformelor, iar excedentul se va livra altor crescători.

Efectivul rămas, de 340 de oi, se va monta cu berbeci cu ham astfel: doi berbeci cu ham de culori diferite se introduc dimineaţa între oi, iar la amiază fiecare berbec împreună cu oile marcate de culoarea hamului se scot din turmă şi se duc într-o boxă din saivan până a doua zi dimineaţa când se notează numerele matricole. Oile se eliberează în turmă, iar cei doi berbeci se ţin pentru refacere 3-5 zile. De la amiază, se introduc alţi doi berbeci cu ham de alte culori, care rămân în turmă până a doua zi dimineaţa, când se scot împreună cu oile marcate, rămânând alături până seara.
Aplicând aceste sisteme de monte se pot obţine rezultate performante de reproducere a oilor cu consum redus de forţă de muncă şi totodată se cunoaşte paternitatea produşilor.

 Miei_b

ÎNGRIJIREA CORECTĂ A BERBECILOR PENTRU MONTE

Berbecii se aduc de la păşune într-un saivan igienizat şi spaţios şi se furajează la discreţie cu fân de bună calitate şi cu 0,8-1 kg concentrate pe zi, din care 50% să fie ovăz.
Dimineaţa devreme sau seara, se scot 1-2 ore pe o păşune în apropierea saivanului, pentru mişcare şi completarea raţiei zilnice cu masă verde.

Informaţii actualizate despre obligativitatea genotipării berbecilor/ţapilor găsiţi pe www.agroinfo.ro. Click AICI şi aflaţi tot ce e nou pe subiect! Site-ul nostru de ştiri Agroinfo.ro vă ţine la curent cu toate deciziile cu impact major în activitatea fermierilor.

un articol de
IOAN PĂDEANU
SORIN VOIA
USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →