Testarea germinării seminţelor cu ajutorul Inteligenţei Artificiale - Revista Ferma
3 minute de citit

Testarea germinării seminţelor cu ajutorul Inteligenţei Artificiale

Utilizând inteligenţa artificială şi instrumente de analiză imagistică bazate pe învăţare automată (machine learning), cercetătorii au creat SeedGerm, un dispozitiv capabil să indice frecvenţa germinării şi vigoarea, cele mai importante două trăsături care stabilesc performanţa seminţelor.

germinare-seminte_bFermierii au nevoie de seminţe care să germineze eficient şi uniform într-o anumită perioadă pentru a-şi maximiza productivitatea culturilor de câmp sau de seră. Prin urmare, furnizorii de seminţe trebuie să testeze probe de seminţe pentru a asigura o anumită rată de germinare, un proces dificil, de durată şi predispus la erori. SeedGerm oferă o soluţie uşor de utilizat, low-cost şi scalabilă, fiind testată cu succes pe câteva culturi cu potenţial comercial, printre care tomate, ardei, porumb, orz şi o varietate de rapiţă.

SeedGerm analizează imaginile surprinse de camere foto pe parcursul procesului de germinare, documentând fiecare etapă de dezvoltare a plantelor, de la imbibiţie până la apariţia rădăcinii şi modificările ulterioare ale plantei în creştere. Un screening rapid, precis şi cu randament ridicat, care ar putea prezenta un interes major pentru companiile producătoare de seminţe şi programele de cercetare care gestionează colecţii mari de germoplasmă.

Combaterea integrată a buruienilor

Pe lângă faptul că este un instrument de asigurare a calităţii pentru companiile de seminţe şi fermieri, capacitatea SeedGerm de a măsura schimbările fenotipice pe parcursul perioadei de vegetaţie ar putea oferi anumiţi indicatori de performanţă, şi nu doar în ceea ce priveşte randamentul culturilor, ci chiar evaluarea puterii de suprimare a buruienilor.

Învăţarea automată – o versiune a inteligenţei artificiale – implică învăţarea sistemelor informatice pentru a interpreta şi traduce cantităţi vaste de date care sunt acum disponibile prin creşterea puterii de procesare şi a soluţiilor cloud. În cazul acesta, învăţarea automată supravegheată este utilizată pentru a determina automat cum progresează germinarea prin compararea imaginilor. Algoritmii pot fi antrenaţi pentru a prezice cât de probabil este ca o sămânţă să germineze, pe baza măsurătorilor extrase dintr-o imagine care se referă la dimensiunea, forma şi culoarea seminţei.

SeedGerm este rezultatul unei colaborări între Institutul Earlham, Centrul John Innes, Syngenta şi NIAB. Experţii Syngenta au confirmat eficacitatea acestei noi tehnologii pentru măsurarea gradului de germinare a seminţelor şi a sănătăţii răsăririi plantelor la cinci specii majore de cultură. SeedGerm promite astfel să stabilească noi standarde de calitate în certificarea seminţelor, facilitând totodată recomandări mai precise în ceea ce priveşte ratele de semănat.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →