Plugurile reversibile Ovlac „clasic” şi Ovlac Mini, cultivatoarele Ovlac Versatill şi Xlander, precum şi un scarificator Pastò Agriculture sunt vedetele demonstraţiilor TechFarm care se desfășoară în zona Moldovei.
Primele două demonstraţii în câmp efectuate de TechFarm au avut loc la finalul lunii iulie în judeţul Botoşani, în Dumbrăviţa şi Sadoveni, în ferme de peste 500 de hectare. „Este o zonă în care culturile arată bine (chiar în ziua anterioară demonstraţiei în regiune au fost precipitaţii de 30-40 litri/mp), iar fermierii sunt interesaţi de noile utilaje. Ne-am dorit să prezentăm câteva utilaje Ovlac şi Pastò Agriculture care se pretează pentru dezmiriştire și pentru prelucrarea şi gestionarea resturilor vegetale la mică adâncime”, ne-a declarat Andrei Taradaciuc, reprezentant TechFarm.

”Este bine ca fermierii să vadă utilajele în lucru, în câmp, la fel ca la un test drive de automobile. Demonstraţiile au fost un real succes, fermierii au fost deschişi şi încântaţi de ceea ce au văzut.” – Andrei Taradaciuc, Reprezentant TechFarm
Demonstraţiile vor continua toată luna august în judeţele Suceava, Neamţ, Vaslui şi Iaşi, câte două evenimente în fiecare judeţ. ”Cei care participă la demonstraţii şi cumpără utilaje vor beneficia de un discount de 15%”, a precizat Andrei Taradaciuc.
Două variante de pluguri Ovlac
În demonstraţia TechFarm au fost prezentate două pluguri Ovlac, ambele reversibile: unul „clasic” cu 4 trupiţe şi un plug Ovlac Mini. Diferenţa dintre cele două pluguri este foarte mare: „plugul Ovlac Mini nu întoarce brazda, chiar dacă lucrează la o adâncime de 5 până la 20 cm, având cele mai bune rezultate la 10-15 cm. Practic, pe această adâncime Ovlac Mini amestecă terenul cu resturile vegetale și astfel realizează şi combaterea mecanică a buruienilor şi a dăunătorilor”, ne-a spus Marius Mitra, reprezentant Ovlac în România.
Implementul ideal pentru agricultura conservativă
În urma acestei lucrări superficiale, creşte fertilitatea şi porozitatea solului. „Această modalitate de prelucrare a solului am promovat-o de mai mulţi ani. Acum, cu noile reglementări UE, timp de trei luni de zile nu se poate întoarce brazda prin arătură clasică, dar plugul Ovlac Mini execută o lucrare eficientă, într-un mod conservativ. Desigur, plugul îşi are rostul lui, dar trebuie să evolueze şi să aducă rezultate şi beneficii pentru agricultura ecologică”, a adăugat Marius Mitra.
Ovlac produce o gamă largă de pluguri Mini reversibile, „on land”, începând de la 5 trupiţe, care necesită un tractor de circa 100 CP, și până la 12+1 trupiţe, care necesită un tractor de 300 CP.
Un echipament versatil
Ovlac Versatill este proiectat ca un cultivator universal, cu 3 rânduri de colţi/ancore ce garantează o bună amestecare a solului în toate condițiile, precum și o manipulare fără probleme a unor cantităţi mari de resturi vegetale. După cele trei rânduri de ancore urmează un rând de discuri crestate, care toacă, amestecă și nivelează solul. În partea din spate a mașinii este disponibilă o gamă largă de tăvălugi care asigură atât un control perfect al adâncimii de lucru, cât și finisarea și consolidarea solului. „Ancorele au un design care le permite să facă foarte bine amestecul reziduurilor vegetale. Și acest utilaj este adaptat pentru agricultura conservativă, iar fermierii îşi doresc un astfel de cultivator, pentru că face o prelucrare a terenului şi amestecul resturilor vegetale în adâncime”, a explicat Marius Mitra.
În varianta simplă, ancorele echipamentului Versatill pot ajunge până la o adâncime de lucru de 40 cm, pentru o afânare eficientă a solului. Dotate cu sistem de protecţie hidraulic, ancorele Versatill pot fi echipate opţional cu diferite tipuri de sape şi aripi care taie solul pe toată lățimea de lucru şi pentru o excelentă mulcire la o adâncime de aproximativ 10-15 cm.
XLander, în premieră în România
Prezentat pentru prima oară la noi în țară, cultivatorul pentru dezmiriştit XLander este disponibil în configuraţii cu 2 şi 3 rânduri de organe active şi lățimi de lucru de la 2,5 m până la 10 m. Colţii dispuşi la 35 cm distanţă îi permit să lucreze la adâncimi între 3 şi 25 cm. Utilajul are și un sistem de siguranţă cu şurub de forfecare, ce oferă o bună protecţie.
„Cultivatorul pentru dezmiriştire XLander este un fel de frate mai mic al Versatill-ului. Lucrează la o adâncime mai mică, de până la 25 cm, şi are un necesar de putere de circa 30 CP/metru liniar, astfel că şi cu un tractor de 100 CP se poate lucra cu un astfel de utilaj de 3 m lăţime, spre deosebire de Versatill, care are nevoie de un tractor de 300 CP (circa 80 CP/metru liniar lăţime de lucru). Experienţa ne-a demonstrat că acest tip de utilaj este tot mai cerut, atât datorită calităţii materialelor folosite, cât mai ales pentru calitatea lucrărilor efectuate”, a explicat Andrei Taradaciuc.
Cultivatoarele XLander pot fi echipate cu o gamă largă de tăvălugi tip role, precum și cu grape cu discuri sau cu grape de nivelare.
Drenatorul Apache, un altfel de scarificator
De la Pastò Agricultură a fost prezent doar scarificatorul Pasto, pentru că drenatorul Apache nu a mai ajuns la timp, dar va fi prezent la următoarele evenimente TechFarm.
Drenatorul Apache reprezintă o evoluţie a scarificatorului, deoarece nu întoarce solul. „Drenatorul face aceeaşi lucrare ca şi un scarificator, dar nu amestecă straturile de sol între ele. Terenul este tăiat şi se formează nişte canale prin care pătrunde apa şi aerul, rupe hardpanul şi permite rădăcinilor să se dezvolte”, ne-a lămurit Marius Mitra.
Standard, garanţia pentru utilajele Ovlac este de 2 ani, dar sunt şi echipamente, aşa cum sunt discurile cu talere, pentru care se oferă 36 de luni garanţie.
CEL MAI APRECIAT UTILAJ
„Demonstraţiile au fost un real succes, fermierii au fost deschişi şi încântaţi de ceea ce au văzut. Cel mai apreciat a fost cultivatorul Ovlac Versatill. Aşa cum îi spune şi numele, este un utilaj versatil, cu o construcţie relativ simplă, dar foarte robust, care lucrează până la adâncimea de 40 cm. În câmp, am prezentat un model cu lăţimea de lucru de 3 m, echipat şi cu un tăvălug plin, cu colţi, iar fermierii au fost încântaţi de felul în care acesta lucrează”, ne-a declarat Andrei Taradaciuc.