Una dintre cele mai mari exploataţii agricole din judeţul Arad, Terracult, societate cu capital austriac care lucrează o suprafaţă de 7.200 de hectare, a început campania de recoltat păioase folosindu-se de gigantul autopropulsat de 1.100 de cai putere.
După ce a semănat o mie de hectare de porumb şi soia în primăvară cu NEXAT iar apoi a erbicidat şi a efectuat tratamentele cu acelaşi echipament, Terracult a trimis din nou „bestia” în câmp, de această dată pentru a recolta orzoaica. „Ca să lucrezi cu un astfel de echipament e nevoie de suprafeţe mari. Cel mai mult mă încântă faptul că nu avem tasare în urma lui. Orice lucrare facem, el merge pe aceleaşi urme. De asemenea, din ce am observat până acum, distribuirea paielor în urma sa este foarte uniformă pe întreaga lăţime de lucru. Iar asta ne ajută foarte mult la refacerea structurii solului”, ne-a declarat Răzvan Hădean, inginer agronom în cadrul fermei administrate de Terracult.
La recoltat ar trebui să facă 100 de hectare pe zi, susţine Răzvan. Capacitatea buncărului e de 32 tone. Deci are un randament de lucru foarte bun. „Pentru noi timpul este extrem de preţios. De asta am şi dorit să testăm NEXAT, pentru a încheia lucrările într-un timp cât mai scurt. Anul trecut la rapiţă am pierdut foarte mult din cauză că ne-am mişcat lent. Am pierdut umiditatea din sol şi plantele au răsărit foarte greu”, a precizat inginerul agronom.
Cinci combine CLAAS închiriate din Polonia
Cele 800 de hectare cu orz erau aproape în totalitate recoltate. Mai rămăsese câteva parcele. Nu mai puţin de cinci combine erau aliniate în câmp. Toate închiriate de la o firmă din Polonia. „Am ajuns la concluzia că e mai uşor să lucrăm cu prestatori de servicii. În condiţiile în care tot mai greu e să găsim oameni pe care să ne bazăm. Pe lângă asta nu mai avem grija service-ului. Am adus cele cinci combine CLAAS tocmai din Polonia. Mai avem şi un FENDT Ideal 10 achiziţionat recent. Polonezii au venit cu oamenii lor şi stau aici toată campania. Ei recoltează, tot ei repară daca e cazul”, spune Răzvan Hădean.
Grâul dur merge în Italia
În toamnă, la Terracult s-au semănat circa 800 de hectare cu grâu dur şi 1.400 de hectare cu grâu premium destinat industriei de panificaţie. Grâul dur va ajunge direct în Italia pentru producţia de paste. Speranţa lui Răzvan este să obţină o medie de 6 tone la grâul dur şi 7 tone la grâul premium.
Pe suprafeţele cu orz recoltate deja, producţia medie la hectar era de 7,9 tone. După eliberarea terenului va fi înfiinţată o cultură dublă de soia. Avantajul este că există posibilitatea irigării acelor parcele. „În prezent, irigăm 335 de hectare. Speranţa mea este să ajungem la o mie de hectare irigate în viitorul apropiat”, mi-a mărturisit agronomul.