Teoria și practica merg mână-n mână în agronomie - Revista Ferma
6 minute de citit

Teoria și practica merg mână-n mână în agronomie

21 m Teoria și practica merg mână-n mână în agronomie

Și pentru că foarte frecvent suntem puși în situația de a semăna grâul în afara epocii optime, ne-am pus câteva întrebări, între care:

– Cum putem prelungi epoca de semănat, în avans sau în întârziere?

– Cât putem întârzia semănatul grâului cu consecințe negative suportabile?

– Soiurile suportă la fel decalarea epocii de semănat?

– Putem compensa decalarea epocii de semănat prin unele măsuri tehnologice (densitate, fertilizare suplimentară)?

În consecință, am planificat, la Școala de Soiuri, o experiență cu două soiuri de grâu (soiul 1 – semitimpuriu, aristat, talia medie-mică; și soiul 2 – semitardiv, nearistat, talia semiînaltă), patru epoci de semănat (25 septembrie, 05 octombrie, 20 octombrie, 05 noiembrie) și  trei densități (aceleași pentru fiecare soi dar diferite după momentul de semănat). La unul dintre soiuri, una dintre densități va fi dublată pentru a aplica o fertilizare suplimentară cu azot. Amândouă soiurile sunt străine. 

În practică…, datorită specificului climatic din toamna anului trecut, prima epocă de semănat a fost 05 noiembrie și a doua 17 noiembrie. Mai intenționam o epocă de semănat, însă vremea nu a mai permis. Amplasamentul câmpului de experiență a fost în localitatea Buziaș, județul Timiș, în ferma Alsace Farm. Tipul de sol a fost preluvosol vertic stagnogleizat. Planta premergătoare a fost floarea soarelui. Calitatea pregătirii solului a fost bună (nu foarte bună). La fel și calitatea semănatului.

 

Elemente de tehnologie aplicată

Am fertilizat cu azot – 140 kg s.a./ha în trei aplicări; fosfor 60 kg s.a./ha; potasiu 0 kg/ha. Tratamentul foliar: Mystic – 0,9 litri/ha, aplicat la 19 mai 2016. Doza generală de azot a fost mai mare decât planificarea inițială din cauza regimului pluviometric excedentar care am presupus că a levigat o parte din azotul aplicat. La câte una din fiecare variantă din fiecare epocă de semănat s-au aplicat suplimentar 30 kg s.a. azot. Aceasta este notată cu N în tabel. 

Din punct de vedere climatic, anul agricol 2015-2016 poate fi apreciat ca fiind favorabil pentru cultura de grâu în această locație.

 

Schema amplasamentului și rezultatele înregistrate

Garantăm că informațiile înscrise în tabel sunt absolut reale. Noi am fost la semănat, noi am urmărit evoluția, noi am recoltat. Eu am fost pe combină și soția mea a cântărit producția fiecărei parcele și a măsurat umiditatea în momentul recoltării pentru producția fiecărei parcele. Înainte de orice diferențe pe care le veți putea observa între rezultatele celor trei repetiții ale aceleiași variante, înainte de orice discuție, precizăm din nou: aceasta este realitatea! Solul nu este uniform. Diferențe între repetițiile aceleiași variante sunt în orice câmp de experiență, de când lumea. De aceea este nevoie de repetiții. De aceea metodologia de lucru este standardizată. 

Și acest tip de realitate se vede numai într-un câmp de experiență. Iar un câmp de experiență nu este o simplă așezare a unor parcele în teren și nu este simplu de făcut. 

 

Analizați cu atenție rezultatele din tabel și transformați-le în profit! 

Iată câteva concluzii la această experiență, cu scuzele de rigoare pentru că am putea fi influențați de observații din alte experiențe similare și favorizați de faptul că am urmărit în detaliu evoluția plantelor:

– în agricultură nimic nu înlocuiește vremea favorabilă;

– în specificul climatic al acestui an agricol, depășirea ponderată a epocii optime de semănat a fost compensată de ferestrele de vegetație din perioada de iarnă;

– la întârzierea semănatului, mărirea normei de sămânță este necesară și de folos, însă compensarea prin acest element tehnologic este totuși limitată și ea trebuie folosită cu ponderație (ex. calitatea deficitară a pregătirii solului nu poate fi compensată decât în măsură redusă prin aceste element);

– fertilizarea suplimentară cu azot nu ajută la sporirea producției în situația în care lanul arată bine sau foarte bine. Această măsură poate fi utilă numai dacă fertilizarea aplicată nu a putut fi valorificată de plante;

– soiurile nu reacționează similar la întârzierea semănatului. De aceea, când situația o impune, trebuie cunoscut acest lucru pentru a stabili și respecta prioritatea de semănat a soiurilor.

 

Text și foto: 

Octavian și Mirela GULER

 

TEXTE FOTO 

Foto 1 – Starea de vegetație la 27 decembrie (semănătura din 05 noiembrie)                                                                  

Starea de vegetație la 27 decembrie (semănătura din 05 noiembrie)

Foto 2 – Starea de vegetație la 27 decembrie (semănătura din 17 noiembrie)

Starea de vegetație la 27 decembrie (semănătura din 17 noiembrie)

Foto 3 – Starea de vegetație la 09 aprilie (semănătura din 05 noiembrie)                                                                  

Starea de vegetație la 09 aprilie (semănătura din 05 noiembrie)

Foto 4 – Starea de vegetație la 09 aprilie (semănătura din 17 noiembrie)

Starea de vegetație la 09 aprilie (semănătura din 17 noiembrie)

Foto 5 – Starea lanului în ziua recoltării (semănătura din 05 noiembrie)                                                                  

Starea lanului în ziua recoltării (semănătura din 05 noiembrie)

Foto 6 – Starea lanului în ziua recoltării (semănătura din 17 noiembrie)

Starea lanului în ziua recoltării (semănătura din 17 noiembrie)

 

TABEL: REZULTATE DE PRODUCȚIE 

 

 

Tab

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 – 31 august 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →