Tehnologiile Syngenta accelerează inovația în pomicultură - Revista Ferma
5 minute de citit

Tehnologiile Syngenta accelerează inovația în pomicultură

Foto 1 iStock 1347622310 Tomasz Klejdysz Tehnologiile Syngenta accelerează inovația în pomicultură
Viespea neagră a prunului (Hoplocampa minuta). Sursa foto: iStock.com/Tomasz Klejdysz

Tratamente la timp și la dozele omologate! Aceasta este recomandarea specialiștilor în protecția plantelor și, totodată, garanția unor recolte sigure și de calitate în pomicultură!

Pasionat de pomi, Constantin Capstrîmb, din Hurjuieni – Gălănești, jud. Suceava, a postat într-un grup de profil horticol de pe Facebook o imagine cu câteva prune serios afectate de dăunători. „Lipsa tratamentelor de primăvară duce la aceste rezultate. Imaginea este făcută într-o livadă căreia i-am făcut toaleta. Am expus pe grup pentru ca lumea să vadă și să înțeleagă cât de mult contează tratamentele, mai ales cele de primăvară. Am vrut să atrag atenția pentru că sunt soluții, numai că lumea e neglijentă și nu stropește la timp!”, ne-a declarat apoi pomicultorul.

DIN GREȘELI ÎNVEȚI!

„Sunt pasionat de pomicultură, o fac pentru casă. Altoiesc și curăț pomii din pasiune. Am învățat-o din practică, știu că merii se toaletează într-un fel, prunii în alt fel, pentru fiecare specie sunt lucrări distincte. Prima dată am făcut tăieri greșite, pe urmă mi-a dat sfaturi și m-a învățat unele secrete un bătrân care a lucrat 30 de ani în pomicultură”, mi-a declarat Constantin Capstrîmb.

SECETA A SECAT FÂNTÂNILE!

„La noi nu a plouat, e secetă, seacă fântânile, trebuie apă la pomi. Azi-dimineață am dat drumul la irigațiile prin picurare, dar nu mult, că e puțină apă și seacă și la mine fântâna.

Pomii au înflorit mai repede, i-o grăbit un pic căldurile și apoi a venit o brumă groasă (două seri la rând cu minus 3 grade C) și o săptămână jumate – două i-a ținut pe loc! Pe unii pomi i-a prins înfloriți, pe alții scuturați. Pe care i-a prins în floare au stat așa, nu mai înainta nici floarea, nici nimica, ca și când s-ar fi oprit timpul în loc!

Producția de fructe a fost afectată cam 30-40%, și la cireșii de mai, dar nucii au suferit cel mai mult, s-au înnegrit; au dat să prindă viață, că au avut niște muguri de rezervă, și au scos alte rămurele”, a explicat suceveanul.

Foto 2 3 Tehnologiile Syngenta accelerează inovația în pomicultură

Nu trebuie depășite dozele omologate pentru fiecare cultură. Subliniez asta pentru că am văzut că la momentul ăsta există o tendință ca fermierii să mărească și chiar să dubleze dozele! – IULIAN ZAFIU, Director Vânzări Culturi Horticole, Syngenta România și Moldova

CE SPUN SPECIALIȘTII ÎN PROTECȚIA PLANTELOR?

Vizavi de problema din livada de pruni expusă de suceveanul Constantin Capstrîmb, am cerut părerea avizată a unui specialist. „Dacă viespea a apucat să înțepe fructele, nu prea mai sunt soluții. În mod normal, este recomandat să fie aplicate preventiv produse de protecție începând de la scuturat. Dar sunt și alți dăunători care pot provoca pagube, de până la 80% din recoltă, cum este viermele prunelor (Cydia funebrana).

Noi recomandăm insecticidul Affirm® Opti (2,5 kg/ha) aplicat pe baza capcanelor feromonale și a curbei de zbor a dăunătorului, de la începutul dezvoltării fructelor și până la coacere”, ne-a declarat ing. Iulian Zafiu, Director Vânzări Culturi Horticole, Syngenta România și Moldova.

ALTE TRATAMENTE ESENȚIALE

„De asemenea, pentru afide se poate folosi și Afinto®, iar pe partea de fungicide se poate interveni cu Chorus®, cu aplicare de la butonul alb și până la fructul jumătate din mărimea normală, și cu Switch®, cu care se poate duce până la faza de maturitate și până la schimbarea culorii.

Iar ca produs pe bază de cupru se poate folosi Coprantol® Duo până la căderea frunzelor, cu rol cicatrizator”, a mai precizat specialistul Syngenta.

SOLUȚII TEHNOLOGICE PREMIUM PENTRU MĂR

Constantin Capstrîmb are o livadă tânără, de doi ani, cu 60 de pruni, 20 de meri, câțiva caiși, cireși, nuci și peri. A observat că la merii săi frunzele au început a se încreți, cel mai probabil din cauza unui atac de afide.

„În ceea ce privește afidele, cel mai bun produs de la Syngenta este Afinto®, aplicat pe tot sezonul de vegetație în 2-3 tratamente, combinat cu insecticidul piretroid Karate Zeon®, pentru a avea un efect mai rapid”, a explicat ing. Iulian Zafiu.

„Începând cu luna mai a apărut și rapănul la măr și, evident, din cauza căldurii a apărut și făinarea. Score® 250 EC este un superprodus cunoscut care controlează făinarea și rapănul, Switch® (Monilioza și boli de depozitare), dar și Topas®, cel mai utilizat fungicid sistemic la nivel mondial pentru combaterea făinării”, a încheiat directorul Syngenta.

Foto 3 iStock 1780509342 Tomasz Klejdysz Tehnologiile Syngenta accelerează inovația în pomicultură
Viermele prunelor (Cydia funebrana). Sursa foto: iStock.com/Tomasz Klejdysz
Foto 4 iStock 1142266260 Vilor Tehnologiile Syngenta accelerează inovația în pomicultură
Rapănul mărului. Sursa foto: iStock.com/_Vilor

„UNII CRED CĂ POMII BIO NU MAI TREBUIE STROPIȚI!”

„Eu am făcut o postare din livada unor vecini. Făcusem toaleta, că mă ocup cu așa ceva. Am prezentat câteva prune pentru că mai sunt și oameni care nu fac tratamente, să vadă ce daune mari poate să se iște din cauza dăunătorilor. Sunt pomicultori care spun că au livada bio! Dacă nu le stropește, degeaba! Nu se face nimica și cad toate fructele pe jos”, consideră Constantin Capstrîmb.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →