4 minute de citit

Tehnologii moderne pentru o livadă productivă de la Kwizda Agro Romania

1-Tehnologii moderne pentru o livada productiva_b

Chiar și pe o vreme caniculară, fermierii parteneri au onorat invitația companiei și au participat la dezbaterile interactive privind tehnologiile utilizate la pomii fructiferi. Cu această ocazie, specialiștii KWIZDA Agro au prezentat, pe lângă performanțele produselor exclusive deja consacrate, ultimele noutăți din portofoliu destinate acestui segment horticol, ale căror utilizări în plantații promit rezultate foarte bune la final de sezon.

„România devine treptat unul dintre cei mai importanți producători de mere din Uniunea Europeană, iar noi, alături de dvs., suntem convinși că fructele autohtone merită să devină prioritare în rețelele de comercializare. Prin aceste reuniuni, KWIZDA Agro Romania dovedește pomicultorilor la nivel național că, utilizând produse de foarte bună calitate, care ajută plantația să depășească momentele critice, ei pot obține un spor de producție ridicat și fructe de calitate superioară” a declarat dr. ing. Ion Mutafa, Director Marketing Culturi Horticole în cadrul companiei.

2-Tehnologii moderne pentru o livada productiva_b

În cadrul dezbaterilor, fermierii au împărtășit din experiențele constant pozitive cu două dintre fungicidele vârf de gamă, care au avantajul că pot fi utilizate atât în pomicultura convențională, cât și în cea ecologică:

  • FLOSUL SC – fungicid pe bază de sulf lichid 800 g/l, utilizat împotriva făinării, care se diferențiază în special prin calitatea formulării, cu particule foarte fine, asigurând o acoperire uniformă, cu efect țintit;
  • FLOWBRIX SC – fungicid – bactericid pe bază de cupru metalic 380 g/l, sub formă lichidă de oxiclorură de cupru, care combate eficient boli cu impact economic major la măr, precum rapănul și focul bacterian.

„Dacă ne referim strict la boli, un factor de risc major pentru livezile de măr în această zonă este focul bacterian (Erwinia amylovora). Tratamentele cu FLOWBRIX au diminuat semnificativ evoluția acestui patogen și, în plus, au asigurat și igienizarea foarte bună a plantației. Sunt multe opțiuni în piață privind tratamentele cuprice, însă partenerii noștri au confirmat că formularea chiar a făcut diferența, de aceea FLOWBRIX a devenit o componentă indispensabilă în strategia lor de management al bolilor la măr” a confirmat ing. Cristian Rusu, Director Segment Pomicultură.

În cadrul evenimentelor nu au fost omise nici alte probleme de fond, cum sunt avertizările repetate privind creșterea populației de acarieni dăunători sau incidența crescută de atac al viermelui merelor, în combaterea cărora acaricidul ORTUS și insecticidul HARPUN au primit recunoașterea unanimă a participanților că reprezintă instrumente foarte eficiente de control.

„Să nu uităm că cea mai mare amenințare a deceniului este seceta, acest factor de risc care nu poate fi prevenit sau combătut. Am văzut cu toții, în decursul ultimelor sezoane, cum gama de fertilizanți foliari și biostimulatori WUXAL suplimentează eficient nutriția plantației și corectează foarte bine toate deficiențele generate de lipsa nutrienților organici din sol, fie că vorbim de calciu, de bor sau de alte macro și microelemente, necesare pentru o legare corespunzătoare, un procent ridicat de fructe mai mari și mai dulci și, bineînțeles, o recuperare mai bună a pomilor fructiferi după accidente climatice.” a completat ing. Cristian Rusu.

3-Tehnologii moderne pentru o livada productiva_b

Tot în cadrul acestor prezentări, au fost introduse publicului participant și noile produse din tehnologia propusă de KWIZDA Agro Romania segmentului pomicol în sezonul curent.

„Experiența ne-a demonstrat că rapănul (Venturia spp.) este un patogen foarte versatil, care dezvoltă tulpini rezistente la substanțele utilizate în mod frecvent. Din acest sezon, ne putem baza pe un nou fungicid, SEKVENCA, pe bază de difenoconazol, produs de încredere în prevenirea și combaterea, în special, a infecțiilor primare, în primăverile cu condiții foarte favorabile pentru rapăn. Preocuparea noastră este adaptarea concretă la problemele curente și viitoare ale partenerilor, de aceea selectăm permanent, cu rigurozitate, produse moderne, performante, cu care să prevenim și să combatem provocările la zi ale acestui sector, și, de ce nu, să le oferim pomicultorilor români sprijinul de care au nevoie, ca ei să își îmbunătățească randamentul din fermă într-un mod cât mai eficient.” a încheiat dr. ing. Ion Mutafa.

 

Tehnologia prezentată în cadrul celor două simpozioane:

Program tehnologic KWIZDA AGRO la mar_b

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →