7 minute de citit

Tehnologii inovatoare pentru fermele zootehnice

Despre câteva dintre noile tehnologii lansate în premieră la Hanovra am scris deja în paginile revistei Ferma, dar au rămas încă destule lucruri de descoperit, iar în cele ce urmează vă prezint cinci soluţii inovatoare pe care fermierii le vor putea experimenta în viitor.

Una dintre noutăţi este CBS-System, un dispozitiv de depistare a afecţiunilor podale la vacile de lapte, pentru care compania germană dsp-Agrosoft a fost răsplătită cu o medalie de argint pentru inovaţie, din partea comitetului independent de experţi numit de către DLG (Societatea Germană pentru Agricultură) – organizatorul EuroTier, căruia îi datorez prezenţa la acest eveniment.

Tehnologii inovatoare pentru fermele zootehnice_b

Scaner 3D şi interpretare imagistică
Tulburările locomotorii reprezintă al doilea cel mai important factor de stres în efectivele de vaci, necesitând o monitorizare continuă şi atenţie sporită din partea îngrijitorilor sau a medicilor veterinari. În plus, controlul este o operaţiune de durată, ce implică multă subiectivitate şi uneori poate fi un proces stresant pentru animale. Iar aici intervin specialiştii de la dsp-Agrosoft, care au creat acest sistem de analiză automată a imaginilor 3D pentru monitorizarea obiectivă şi fără contact a vacilor de lapte, evitându-se astfel situaţiile de stres inutil cauzat de aplicarea altor măsuri. Cu ajutorul unui scaner performant este evaluată condiţia corporală şi ţinuta de mers a fiecărei vaci, după care informaţiile sunt analizate de calculator. Scopul sistemului CBS este de a identifica pododermatitele într-un stadiu incipient. O anomalie comportamentală sau o şchiopătură poate avea efecte negative asupra producţiei de lapte. În cazul fermelor cu efective mari de animale acest lucru înseamnă pierderi economice importante. „Depistarea precoce a tulburărilor podale are un impact pozitiv asupra bunăstării generale a animalelor, în timp ce fermierii sunt sprijiniţi în luarea deciziilor printr-o inspecţie standardizată, obiectivă şi regulată a animalelor”, susţin reprezentanţii companiei germane. Mai trebuie spus că CBS-System a fost recompensat la ultima ediţie EuroTier şi cu medalia de aur pentru bunăstare animală, din partea Asociaţiei Federale a Medicilor Veterinari Practicieni (bpt).

O nouă tehnologie de însilozare
La fel de apreciată a fost şi creaţia Centrului de Tehnologie şi Asistenţă (TFZ) din Straubing, unitate de cercetare aflată în subordinea Ministerului Bavarez al Agriculturii, care a prezentat o nouă tehnică de însilozare a biomasei, un fel de spumă ce vine aplicată peste furajul proaspăt recoltat. Un proces alternativ în ceea ce priveşte protejarea silozului. În loc de utilizarea foliei de plastic, a fost dezvoltat un sistem ce presupune acoperirea biomasei cu un material lichid, aplicat prin pulverizare, care are proprietatea de a se întări imediat. O soluţie foarte practică, răsplătită de asemenea cu medalia de aur pentru inovaţie în cadrul BioEnergy Decentral, expoziţie internaţională dedicată ofertelor de echipamente pentru producerea şi utilizarea energiei regenerabile în sistem descentralizat. În plus, acest strat protector cu auto-întăritor este realizat din resurse regenerabile, care nu afectează nutriţia sau procesul de fermentare pentru biogaz. La realizarea lui s-au folosit, printre altele, ulei de rapiţă, var, praf de rocă, alginat de sodiu, sulfat de calciu, fosfat de sodiu, latex natural, hidroxid de calciu şi oxid de zinc.
„Până acum, am derulat teste la scară mai mică în institutul nostru. În patru platforme diferite, pentru o perioadă de nouă luni, am aplicat acest material, iar rezultatele au fost foarte bune. Am efectuat mai multe analize de calitate a furajului de siloz şi am obţinut în jur de 100 de puncte DLG, din tot atâtea posibile, valoare prin care se exprimă calitatea fermentaţiei. Aşadar, calitatea silozului era foarte bună chiar şi la sfârşitul procesului de testare”, ne-a explicat dr. Klaus Thuneke, reprezentant TFZ, care a profitat de prezenţa la EuroTier pentru a căuta parteneri din industrie dispuşi să investească în dezvoltarea finală a acestui produs, în special în ceea ce priveşte tehnologia de aplicare, pentru a fi implementată în practică.
Produsul este clasificat în domeniul energetic, deoarece se adresează sectorului de biogaz, foarte dezvoltat în Germania, unde se presupune că mai mult de 23% din electricitatea obţinută din surse regenerabile provine din culturi vegetale şi din alte forme de biomasă.

 Tehnologii inovatoare pentru fermele zootehnice_b

Robotul santinelă din fermele de păsări
O altă tehnologie care a făcut senzaţie la târgul de la Hanovra poartă numele de Sentinel Robot şi este un sistem de monitorizare cu senzori optici şi termici, capabil să distribuie în mod specific aşternutul în zonele cu gunoi mai umed, pentru reducerea emisiilor din adăposturile de păsări. Invenţie a companiei franceze Inateco, acest dispozitiv acţionează liber pe o rază de 200 metri, fiind alimentat pneumatic cu material printr-un furtun. Datorită greutăţii sale scăzute, el poate fi prins cu uşurinţă de tavan, fără a necesita alte intervenţii costisitoare.
Baza pentru o creştere sustenabilă şi sănătoasă a animalelor este optimizarea managementului fermelor în toate zonele. Spre exemplu, pentru a monitoriza continuu şi automat climatul din adăpost şi, dacă este necesar, pentru a controla ventilaţia sau încălzirea, se utilizează o gamă largă de senzori, cum sunt cei care măsoară temperatura, umiditatea sau nivelul de dioxid de carbon şi amoniac. Cu toate acestea, senzorii sunt de obicei staţionari şi, prin urmare, detectează doar o anumită zonă din adăpost. În schimb robotul santinelă, prin mobilitatea sa, face o analiză mult mai precisă, pe baza căreia poate emite apoi avertizări sau recomandări specifice şi, dacă este cazul, acţionează singur pentru menţinerea unui aşternut uscat. Producătorii săi susţin că dispozitivul poate fi adaptat şi la alte sectoare de creştere a animalelor, inclusv la bovine şi porcine. {i această noutate a fost premiată la EuroTier cu o medalie de argint pentru inovaţie.

Debit crescut în sala de muls
La fel a obţinut şi DeLaval pentru Evanza, un nou tip de ansamblu colector cu manşoane pentru mulsul vacilor. Diferenţa faţă de echipamentele tradiţionale este că manşonul împreună cu paharul de muls formează un sistem de cartuşe. Acest echipament este conceput special pentru vacile superproductive şi foloseşte tehnologia patentată TopFlow. În fermele în care a fost testat, s-a înregistrat o creştere a debitului de lapte cu până la 9,3%. De asemenea, timpul de muls s-a redus cu aproximativ 30 de minute pe o sesiune de muls, ceea ce înseamnă o economie de şapte procente în timp. Pe lângă asta, producătorul suedez ne asigură că mameloanele sunt manipulate mai delicat cu echipamentul DeLaval Evanza, ceea ce aduce beneficii majore în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor şi creşterea performanţelor dintr-o fermă. Mai mult decât atât, dispozitivul acesta este complet reciclabil şi reduce cu mai mult de jumătate cantitatea de deşeuri faţă de clasicele manşoane din cauciuc.

 Tehnologii inovatoare pentru fermele zootehnice_b

ALTERNATIVĂ LA CASTRAREA CHIRURGICALĂ A PURCEILOR
Nu în ultimul rând, la EuroTier mi-a atras atenţia Taintstop, o inovaţie a companiei Dumoulin din Belgia, reprezentând un produs nutritiv care elimină mirosul de vier la carnea de porc, fară castrare mecanică sau chimică. Prin administrarea anumitor carbohidraţi, în special a inulinei sau a amidonului cu o digestie scăzută în intestinul subţire, contaminarea carcaselor cu miros de vier poate fi redusă prin influenţarea digestibilităţii bacteriene în intestinul gros şi prin producţia redusă de scatoli şi de alţi compuşi ai indolului. Această metodă de hrănire oferă un supliment practic la alternativele existente pentru castrarea chirurgicală a purceilor.

 Tehnologii inovatoare pentru fermele zootehnice_b

Articol publicat în revista Ferma nr. 8/235 (ediţia 1-14 mai 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →