Tehnologii inovative pentru sfecla de zahăr - Revista Ferma
6 minute de citit

Tehnologii inovative pentru sfecla de zahăr

În ziua de 15 septembrie 2022, în cadrul evenimentului „Ziua sfeclei de zahăr 2022 -Probleme actuale ale culturii”, desfășurat pe terenurile din Trifești, județul Neamț ale Almos Grup România și organizat de Agrana România, în colaborare cu Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Roman şi Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, s-au prezentat unele aspecte legate de perspectivele europene ale culturii de sfeclă de zahăr, precum și elemente tehnologice care au atras atenția în mod deosebit.

sfecla de zahar 001_b 

TOP 3 PRODUCĂTORI DE ZAHĂR

 

Anul acesta, ca un fel de compensare a problemelor determinate de secetă, fermierii care au cultivat sfeclă de zahăr vor avea venituri peste cele date de porumb și floarea soarelui, având în vedere producțiile mai mari de sfeclă.

”O altă parte pozitivă este că insolația, dacă nu au fost stresuri termice și hidrice prea mari, a condus la un conținut de zahăr substanțial mare, față de anul trecut. În luna septembrie, erau parcele cu 18-19% conținut de zahăr. Un asemenea conținut bun de zahăr în sfeclă este în toată Europa. Media europeană a cantității de zahăr produsă este de aproximativ 11,5 tone/ha, iar în România este de aproximativ 6-6,5 tone/ha. La nivelul nostru mai este Finlanda, în top 3 fiind Olanda, cu aproape 15 tone de zahăr/ha, Franța cu 13,8 tone zahăr/ha și Belgia cu 13 tone/ha. Desigur, contează enorm condițiile climatice din fiecare țară producătoare, iar anul acesta aproximativ 55% din suprafața UE se află sub incidența secetei”, explica Mihai Dimitriu, Director FCSZR.

productie sfecla 01_b 

UE NU PRODUCE SUFICIENT ZAHĂR

 

În același timp trebuie subliniat faptul că UE a redus suprafața cu sfeclă de zahăr cu aproximativ 3%, în anul 2022 reducerea fiind cu aproximativ 500 de mii de hectare.
Producția totală de zahăr este estimată la aproximativ 16 milioane de tone, în condițiile unui consum de 16,5-16,6 milioane de tone. Aceasta înseamnă că UE va fi, pentru cel de-al 4-lea an consecutiv, importatoare de zahăr!
Prețul zahărului a crescut, fiind disponibilă pe piață o cantitate destul de redusă de zahăr, ajungând, de exemplu, în Marea Britanie, la 1050 euro/tonă. Toate acestea pot transmite mesajul că fermierii din România, cultivatori de sfeclă de zahăr pot să câștige destul de bine.
„Noi am făcut demersuri la Ministerul Agriculturii, pentru a susține cultura prin compensarea anumitor elemente de producție, de exemplu, cum au făcut polonezii, care au acordat 107 euro/ha drept compensare a creșterii prețurilor îngrășămintelor. Sperăm să obținem și noi asemenea facilități de la statul român”, spune directorul FCSZR.

Roxana Gaman_b

Apariția sfeclei de zahăr spontane tolerante la ALS trebuie evitată cu strictețe, sfecla spontană din soiurile Smart KWS neputând fi controlată cu erbicidul Conviso One sau cu erbicidele clasice!
ROXANA GĂMAN
Director Divizia Sfeclă de Zahăr KWS

TEHNOLOGIA CONVISO SMART

 

În cadrul manifestării din câmpurile Almos Grup România, un accent deosebit s-a pus pe tehnologia Conviso Smart, aplicată pe loturile demonstrative realizate de KWS Semințe și Bayer.
Sistemul Conviso Smart, stabilit în peste 25 de țări, oferă soluții inovatoare pentru combaterea buruienilor la sfecla de zahăr din anul 2018, bazându-se pe două componente, respectiv soiuri Smart KWS și noul erbicid dezvoltat de BAYER Conviso One, care conține Foramsulfuron și Thiencarbazone-metil.
”Soiurile SMART KWS sunt ameliorate prin metode clasice, au toleranțe specifice la Conviso One și au aceeași variație a celorlaltor caracteristici, ca în cazul hibrizilor clasici. Erbicidul Conviso Oneprezintă un spectru larg de control și se pretează la amestecuri cu erbicidele clasice pentru sfecla de zahăr, acționând puternic asupra buruienilor greu de combătut și fiind necesare mai puține aplicări de erbicid. Practic, vorbim despre un sistem care utilizează potențialul maxim de productivitate al semințelor și care realizează controlul buruienilor într-un mod inovator”, precizau Roxana Găman, Director în cadrul KWS Semințe, Marian Voicu, Director în cadrul Bayer România și Silviu Vlaicu, reprezentant zonal Bayer.

 

ERBICIDAREA „CA LA CARTE”

 

Este important ca semințele Smart KWS să nu fie niciodată amestecate cu semințele clasice, semănătoarea trebuind să fie golită complet înainte de a folosi noile soiuri ameliorate, sfecla de zahăr clasică fiind deosebit de sensibilă la erbicidul Conviso One și, astfel, fiind expusă unei puternice afectări dacă este tratată cu acesta.
Erbicidul Conviso One este postemergent, cu o perioadă de aplicare omologată de la stadiul de cotiledon până la stadiul de 8 frunze adevărate ale sfeclei de zahăr și conține două substanțe active într-o formulare OD (dispersie uleioasă), controlând eficient buruienile cu o aplicare fracționată (2×0,5 l/ha) sau cu o singură aplicare (1×1,0 l/ha).
Acest erbicid poate fi amestecat sau utilizat în succesiune cu oricare alt erbicid omologat la sfecla de zahăr, acțiunea în sol fiind cuprinsă de obicei între 10-20 de zile după aplicare și durând cu 5-10 zile mai mult decât în cazul erbicidelor clasice, în funcție de tipul de sol, cantitatea de materie organică și umiditatea solului ori de temperatura solului și a aerului.

Alexu Molodoi_b
Cred că sfecla de zahăr trebuie să fie tratată ca o cultură de toamnă, de la pregătirea terenului din toamnă iar primăvara să se semene în condițiile unei stricte rotații. Astfel răsărirea va fi uniformă, iar planta va suporta mai bine factorii limitativi în producţie.
ALEXU MOLODOI
Director tehnic Almos Grup România

ATENŢIE LA ROTAŢIA CULTURILOR

 

Alexu Molodoi, Director tehnic Almos Grup România sublinia faptul că nu numai în loturile demonstrative, ci pe întreaga suprafață de aproximativ 760 hectare cu sfeclă de zahăr din cadrul unității, pentru managementul integrat al buruienilor, o atenție deosebită s-a acordat rotației culturilor.
”Am îmbrățișat și noi tehnologia Conviso Smart, care ne permite să facem mai puține treceri prin câmp, deci cu un consum mic energetic și care reprezintă o inovație benefică. De asemenea, am menținut în fermă și tehnologia clasică, folosind de exemplu produsele Adama, cu o tehnologie completă pentru sfecla de zahăr”.

ZIUA SFECLEI DE ZAHĂR 2022
Evenimentul de la Trifești a reprezentat încă un moment care a demonstrat faptul că fermierii din România știu să producă sfeclă de zahăr, însă au nevoie de susținere și de unități de procesare. Nu este suficient să dorești și să știi să produci. Trebuie să ai o valorificare convenabilă, pentru a realiza profit și pentru a asigura continuitatea activității.

Click AICI şi află detalii despre „Ziua sfeclei de zahăr”!

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →