TEHNOLOGIA RAPIȚEI DE TOAMNĂ. 10 PAȘI pentru o cultură de nota 10 - Revista Ferma
5 minute de citit

TEHNOLOGIA RAPIȚEI DE TOAMNĂ. 10 PAȘI pentru o cultură de nota 10

Dr. ing. TOMEL PETRACHE Product Management Manager KWS Seminte Romania TEHNOLOGIA RAPIȚEI DE TOAMNĂ. 10 PAȘI pentru o cultură de nota 10
Foto: Dr. ing. TOMEL PETRACHE, Product Management Manager KWS Seminte Romania

Rapița este una dintre cele mai importante trei culturi de semințe oleaginoase din lume – și, în unele țări unde din cauza condițiilor pedo-climatice unde nu se pot cultiva alte astfel de culturi, este cea mai cea mai importantă cultură pentru semințe oleaginoase. Datorită recoltei de semințe bogate în ulei, această cultură a căpătat o relevanță tot mai mare din punct de vedere al producției pentru anumite surse de energie: biocombustibili și bioetanol.

1. Rotația culturilor

Recomandarea noastră este ca revenirea rapiței pe aceași suprafață să se producă după minim 4 ani, datorită patogenității unor agenți de dăunare, scăderea populațiilor de buruieni specifice, evitării apariției samulastrei, refacerii agrofondului specific. Rapița este o mare consumatoare de elemente minerale, ea nefiind o planta chimiofilă prin definiție.

2. Managementul solului

Cultura rapiței este foarte pretențioasă la pregătirea terenului și a patului germinativ. Astfel, după recoltarea plantei premergătoare, distrugerea resturilor vegetale este benefică. Fiind o cultură care se seamănă în stratul superficial (2-3 cm), evitați trecerile multiple care conduc la pierderea umidității din sol.

3. Alegerea hibridului de rapiță

Se face în funcție de specificitățile arealului de cultură, al parcelei, a tehnologiei de cultivare și a momentului semanatului.

KWS Macheta Trofeu model 1 scaled TEHNOLOGIA RAPIȚEI DE TOAMNĂ. 10 PAȘI pentru o cultură de nota 10

4. Perioada de semănat

Ultimii ani ne-au dovedit ca perioada optimă pentru semănatul rapiței de toamnă este destul de largă, în funcție de condițiile climatice înregistrate peste vară. Semănatul în ”uscat” a devenit o practică uzuală în rândul fermierilor (luna august), urmând ca după primele precipitații înregistrate, cultura sa răsară. Deseori uniformatitea la răsărire și chiar densitatea calculată nu reprezintă cee ace ne-am dori. Tratamentul seminței este obligatoriu a avea o componentă fungicidă, efectuat în regim industrial, pentru o acoperire și un grad de încărcare antifungică uniform repartizată pe masa de semințe.

Adăugarea componentei insecticide, aduce siguranța protecței culturii în prima perioada de vegetație, perioadă cu expunere masivă la dăunători specifici și nespecifici care pot compromite densitatea, arhitectura plantei sau chiar viabilitatea acesteia.

5. Densitatea la semănat

Densitatea la semănat se stabilește conform recomandărilor producătorului. Tratamentul seminței cu insecticide, pregătirea corespunzătoare a terenului și epoca de semănat ne păstrează în limitele acestor recomandări.

6. Erbicidarea

Alegerea erbicidelor se face în funcție de specificul solei privind speciile de buruieni existente, a prezenței samulastrei culturii anterioare, a gradului de mărunțire a terenului (cu aplicare în preemergențe sau postemergență) și a toleranței hibrizilor la anumite grupe de erbicide.

erbicidare rapita TEHNOLOGIA RAPIȚEI DE TOAMNĂ. 10 PAȘI pentru o cultură de nota 10

7. Aplicarea insecticidelor și controlul dăunătorilor

În funcție de momentele de atac ale dăunătorilor, trebuie planificată aplicarea insecticidelor corespunzătoare acestora, începând de la tratamentul seminței până în fenofazele întârziate.

8. Aplicarea îngrășămintelor specific și a fertilizanților foliari

Este foarte important ca, toamna, planta de rapiță să aibă la dispoziție o cantitate suficientă de nutrienți în sol, mai ales că 40% din biomasă se formează înainte de intrarea în iarnă, fiind responsabilă de stabilirea viitorului potențial de producție. Fosforul (P) și potasiul (K) se aplică la pregătirea terenului, înainte de semănat (nevoile plantei sunt de 30-40 kg s.a. de P și 40-50 kg s.a.de K per tona de producție estimată).

Aplicarea unei cantități ridicate de azot (N) în toamnă poate avea efecte secundare (o creștere vegetativă mai mare, perioadă de vegetație mai extinsă, toleranță scăzută la îngheț). Doza maximă de azot aplicată în toamnă trebuie adaptată la nevoile solului, pentru o evoluție corespunzătoare a plantei de rapiță, fiind de regulă cuprinsă între 30-50 kg s.a./ha.

Restul cantității, care poate ajunge la 150 – 200 kg s.a./ha se aplică etapizat în primăvară, înainte de repornirea în vegetație și, respectiv, înainte de înflorit. Aplicarea produselor pe baza de sulf (S) și bor (B), microelemente foarte importante în atingerea unor randamente ridicate de producție.

9. Asigurarea unor condiții optime la iernare

Pentru o dezvoltare optimă a rapiței de toamnă, înainte de intrarea în iarnă, trebuie avuți în vedere următorii factori:

  • Densitatea de semănat între 35-50 plante/mp, în funcție de recomandările producătorului
  • Plăntuța suficient de viguroasă (3×8= 8 frunze, 8mm diametrul coletului, 8cm – lungimea rădăcinii)
  • Tija florală să nu depășească 2 cm.
  • Utilizarea regulatorilor de creștere și/sau fungicidelor dacă se impune.

Rapita in zapada TEHNOLOGIA RAPIȚEI DE TOAMNĂ. 10 PAȘI pentru o cultură de nota 10

10. Tratamentele fitosanitare din a doua parte a vegetației și protecția elementelor de producție

  • Multitudinea dăunătorilor prezenți în cultura de rapiță încă din ferestrele iernii, reclama intervenții repetate cu insecticide de contact.
  • Tratamentele cu fungicide sunt recomandate a se aplica la iesirea din iarnă, dacă pierderile foliajului sunt importante și obligatorii în perioada de înflorit pentru protecția la boli precum putregaiul alb sau alternarioza.
  • Recoltarea la momentul potrivit, evitând supramaturarea culturii.

Cisteste si...

Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →