Dacă am trasa o linie imaginară prin centrul pământului, la celălalt capăt al ei ar fi Australia, o țară recunoscută pentru condițiile pedoclimatice aspre și pentru fauna endogenă unică.
Australia are și unul dintre cele mai eficiente sectoare agricole din lume, generând anual aproximativ 155 de miliarde de dolari (peste 12% din PIB). De altfel, statul de la antipozi e al 2-lea cel mai mare exportator mondial de carne de vită și de oaie, fiind și o prezență constantă în top 10 producători globali pentru 7 culturi agricole diferite: fasole, năut, orz, ovăz, rapiță, trestie de zahăr și grâu.
ÎN CONDIȚII DE CLIMĂ EXTREMĂ
Cu o suprafață cât trei sferturi din cea a continentului european și un spațiu disponibil de 1,9 ha per locuitor (cel mai mare din lume), Australia ar putea da impresia că are un model agricol bazat pe exploatații extinse.
Însă, cu excepția zootehniei, practicată sub diverse forme pe aproape jumătate din teritoriu, toate celelalte activități agricole sunt concentrate pe o suprafață arabilă de doar 30 milioane hectare, fermierii de aici confruntându-se cu unele dintre cele mai dificile condiții de mediu.
Cu o medie a precipitațiilor anuale la nivelul întregii țări de 400 mm și o distribuție a acestora defavorabilă activității agricole, Australia este cel mai arid continent de pe glob.
Cele mai umede regiuni, situate în nord-est, au o medie de circa 3000 mm pe an, precipitații înregistrate pe parcursul a numai 2 luni, în timpul furtunilor tropicale.
DOAR 4% TERENURI CULTIVABILE
În plus, multe dintre solurile australiene au deficite majore de nutrienți, ca urmare a degradării naturale, pe parcursul a 4 milioane de ani, a platoului cambrian pe care se află. Astfel, terenurile arabile reprezintă doar 4% din totalul continentului și doar jumătate dintre ele beneficiază de condiții optime de cultivare.
Comparativ, România dispune de circa 10 milioane de hectare de teren arabil (aproximativ 40% din teritoriul național), majoritatea beneficiind de condiții optime de cultură.
PIONIERI AI TEHNOLOGIILOR AGRICOLE ALTERNATIVE
În ciuda condițiilor defavorabile, australienii sunt performeri în domeniul agriculturii, fapt determinat de adoptarea de noi practici agricole și de inovație.
Australia a fost unul dintre statele pionier în sisteme de cultivare alternative (minimum tillage, no-tillage și agricultură organică), modele agricole care au început să fie implementate începând cu anii 60-70 și care astăzi sunt practicate de majoritatea fermierilor. Nu întâmplător aproape jumătate dintre produsele agricole certificate ecologic din lume provin din această țară.
Agricultura conservativă reprezintă fundamentul multor exploatații australiene, fermierii dezvoltând și perfecționând propriile modele de cultivare a solului și de utilaje specifice, iar unele dintre acestea au devenit adevărate business-uri internaționale, cum este cazul sistemului Kelly Tillage.
Declarată în 2015 „exportatorul anului în Australia” și deținătoare a 3 premii pentru inovație, compania Kelly Engineering a fost fondată în 1987 de fermierul Peter Kelly și produce unele dintre cele mai adaptate utilaje de dezmiriștit dedicate tehnologiei de cultivare minimum-tillage.
SUFERINȚA DEVENITĂ INOVAȚIE
Având formă de diamant, de unde provine și numele gamei, utilajele Kelly Diamond Harrow au fost special concepute pentru prelucrarea superficială a solului (2-4 cm adâncime) și pentru a avea o mai bună gestionare a resturilor vegetale chiar și în condiții de mediu extreme, iar ceea ce le caracterizează e faptul că organele de lucru sunt dispuse pe lanț și nu pe cadru.
Astfel, discurile dezmiriștitorului preiau perfect conturul terenului și formează un mulci uniform, cu resturi vegetale de dimensiuni mici, care permite atât conservarea umidității cât și a structurii solului.
Cel care a proiectat acest tip de utilaj este chiar fermierul Peter Kelly, care, după pierderea unuia dintre fii într-un tragic accident aviatic, și-a dedicat întreaga energie pentru a învăța inginerie și a realiza un utilaj care să ajute cât mai mult comunitatea de agricultori din regiunea sa.
DIN AUSTRALIA, ÎN ROMÂNIA, PE VALEA ARGOVEI
Sistemul Kelly Tillage a început să fie exportat din anul 2006, iar în 2010 (SUA), respectiv în 2018 (Germania) au fost inaugurate primele unități de producție din afara Australiei.
În țara noastră, printre primii fermieri care au decis să folosească acest dezmiriștitor au fost Ionel și Doru Gheorghe care practică agricultura conservativă de mai bine de 8 ani în exploatația lor din comuna Valea Argovei, județul Călărași.
Au optat pentru modelul 4012, cu o lățime de lucru de 12 metri, ce poate fi dotat cu semănătoare de covor vegetal, iar rezultatele i-au determinat să devină și dealeri pentru aceste utilaje.
În ciuda dimensiunilor sale, modelul Kelly 4012 permite o viteză de lucru de 10-12km/oră, productivitatea acestuia fiind de aproximativ 100 de hectare/zi!
VERSATIL, ECONOMIC, EFICIENT
„Prima oară am testat acest utilaj la noi în fermă. Îl folosim imediat după recoltat, chiar în spatele combinei, pentru a crea acea pătură de mulci la suprafața solului. E un utilaj cu capacitate de lucru mare, care execută lucrări de calitate cu un consum minim de combustibil și cel mai important, care aproape că nu necesită mentenanță. Discurile sunt dispuse pe lanțuri tensionate hidraulic, deci sunt mai mobile, iar materialul din care sunt confecționate este deosebit de rezistent. Vorbim de peste 15.000 de hectare durată de viață”, ne-a declarat Doru Gheorghe.
Totodată, fermierul ne-a explicat că un astfel de utilaj permite combaterea mecanică a buruienilor, respectiv integrarea covoarelor vegetale cu o eficiență de 90-95%, putând fi dotat cu 6 modele de discuri diferite, în funcție de specificul lucrărilor și al solului.
La 12 metri lățime de lucru poate părea un utilaj mare și greu, dar necesarul de putere nu este ridicat. Un tractor de 300 CP e mai mult decât suficient, iar consumul de motorină este undeva la 3 litri/ha, pentru că adâncimea de lucru e de 3-4 cm!
DORU GHEORGHE
Fermier din Valea Argovei, jud. Călărași
Află detalii din video despre rezultatele obținute de Doru Gheorghe cu sistemul Kelly Tillage!
un articol de
DANIEL PLĂIAȘU