4 minute de citit

Tehnologia care aduce un plus de 1.000 kg grâu/ha

Începem cu o frumoasă constatare: în ultima vreme, tot mai mulţi fermieri dintre cei tineri au „curajul” de a încerca noi tehnologii de cultură. Un exemplu este cel al brăileanului Octavian Dogărescu, un tânăr absolvent de Agronomie care lucrează o suprafaţă de teren arabil de 300 de hectare pe terasă, în mare parte amenajat la irigat.

garu la 25 cm_b 

TEHNOLOGIA CÂŞTIGĂTOARE!

„Anul trecut am avut în testare o suprafaţă de 10 hectare cu soiul Avenue, cel mai vândut grâu genetică străină din România şi cel mai timpuriu, semănat la 25 cm între rânduri şi nu la 12,5 cm cum recomandă tehnologia clasică. Prin mărirea distanţei între rânduri am sporit spațiul de nutriție şi, implicit, am eliminat competiția dintre plante. Practic, am pus în valoare potențialul genetic al soiului de a produce frați viabili și productivi!”, susţine tânărul agronom. 

grau semanat la 25 cm_b

Octavian Dogărescu a luat decizia ca din toamnă să semene distanţat şi aerisit toată suprafaţa de grâu planificată, de până la 100 de hectare. Nu va folosi semănători ultraperformante pentru că nu-i permite bugetul o asemenea investiţie, ci vor fi reglate maşinile de semănat de precizie.

 

PORUMBUL SEMĂNAT LA 50 CM

„Ca o noutate, în această primăvară am înfiinţat 150 de hectare cu porumb la 50 de cm distanţă între rânduri, aşa cum am văzut în Insula Mare a Brăilei. Am ales să cultivăm hibrizi Dekalb pe 80% din suprafaţă şi Corteva pentru testare. Ţinta noastră este să obţinem o medie de 14-15 tone boabe stas la hectar. După cum se prezintă la această dată, cultura ne îndreptăţeşte să sperăm la realizarea ei”, susţine brăileanul.  

 

„FLOAREA NU-I RENTABILĂ!”

Fermierul nu cultivă floarea soarelui şi iată motivele: „Chiar dacă are preţ bun, pentru mine nu este o cultură profitabilă. După recoltare trebuie să tragem mult de teren ca să-l aducem la parametrii optimi de fertilitate. Şi nu se merită!”.

În sezonul acesta nu a avut nici rapiţă. A vrut să cultive, dar au întârziat rezultatele cartării agrochimice de sol şi trecuse epoca optimă de semănat. A semănat în schimb soia, cultura arată foarte bine, se dezvoltă armonios, semn că a făcut o alegere bună!

Tânărul agronom ne spune că va vinde o parte din producţia obţinută iar ce rămâne va depozita în fermă. Are nevoie de capital de lucru din cauza cheltuielilor de producţie foarte mari; peste 2.000 lei pe hectar îl costă numai apa!

„Este un an bun, în limita bunului simţ!”, conchide tânărul producător agricol.   

grau la 25 cm_b 

 

5 AVANTAJE ALE SEMĂNATULUI LA 25 CM ÎNTRE RÂNDURI

1. Reducerea cantităţii de sămânţă aproape la jumătate; Octavian Dogărescu a utilizat 107 kg la hectar, faţă de peste 170 kg;

2. Scăderea presiunii bolilor, ceea ce scuteşte un tratament fitosanitar;

3. Îmbunătăţirea procesului de fotosinteză, ceea ce duce la menţinerea paiului verde mai mult timp şi, automat, asigură indici de calitate superiori;

4. Optimizarea înfrăţirii; 

5. Asigurarea unui spor de producţie de circa o tonă la hectar!

 octavian dogarescu ok_b

De pe 10 ha, în aceleaşi condiţii de genetică – soiul Avenue, de fertilizare, de protecţie fitosanitară, de umiditate, aplicând noua tehnologie de semănat la 25 cm între rânduri, am recoltat 9.326 kg de grâu! Rezultă un spor mediu de aproape 1.000 kg la hectar, comparativ cu producţia de pe solele semănate convenţional.

OCTAVIAN DOGĂRESCU

Fermier jud. Brăila

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →