TEHNODIESEL - Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje - Revista Ferma
6 minute de citit

TEHNODIESEL – Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje

Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje 2 TEHNODIESEL - Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje

Opt mici crescători de animale din Harghita și Covasna s-au asociat și au reușit, cu fonduri europene, să își doteze fermele cu utilaje noi. De ce este Tehnodiesel partenerul ideal pentru implementarea unui astfel de proiect?

Deszke Dalma, administratorul Cooperativei Agro Harcov, are o fermă cu 15 vaci Angus, a fost expert tehnic în cadrul AFIR și acum e consultant pe proiecte cu fonduri europene, deci are experiență cu mulți furnizori de utilaje agricole, așa că alegerea Tehnodiesel pentru achiziția utilajelor nu a fost deloc întâmplătoare.

Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje 6 TEHNODIESEL - Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje
Deszke Dalma

”Cel mai mare câștig, pe lângă timpul redus de lucru, este că putem face furaje de calitate mai bună, pentru că avem utilaje cu care să cosim și să facem baloții la timp.” – DESZKE DALMA, Administratorul Cooperativei Agro Harcov

S-AU ÎNȚELES DE LA PRIMA DISCUȚIE

”Tehnodiesel este un partener ideal în implementarea proiectelor cu fonduri europene și i-aș recomanda tuturor fermierilor. După ce am semnat contractul de finanțare cu AFIR, am luat legătura cu Tehnodiesel și, după prima discuție, am fost convinsă sută la sută că putem colabora bine. Pe lângă faptul că firma furnizează o gamă largă de mașini și utilaje agricole, angajații Tehnodiesel sunt bine pregătiți profesional, sunt de încredere, își ajută și motivează partenerii și caută întotdeauna să găsească cea mai convenabilă soluție. De exemplu, după ce am plătit avansul de zece la sută din valoarea proiectului, au început imediat să ne livreze utilajele, ca să ne putem folosi de ele cât mai repede”, ne-a declarat Deszke Dalma.

Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje 7 TEHNODIESEL - Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje

UTILAJE INDISPENSABILE ÎNTR-O FERMĂ ZOOTEHNICĂ

Fiecare membru al cooperativei are experiență de mai mult de zece ani în creșterea animalelor, însă cea mai mare problemă pentru ei este producerea furajelor, iar fără utilaje performante cu care să poată face toate lucrările la momentul optim, provocarea este și mai mare.

Deszke Dalma spune că utilajele indispensabile într-o fermă zootehnică sunt tractorul, încărcătorul telescopic, remorca tehnologică, remorca de împrăștiat gunoi și presa de balotat.

După ce s-au unit, cei opt mici fermieri ai Cooperativei s-au mobilizat și, în 2021, au reușit să obțină fonduri europene nerambursabile în valoare de cca. 1,6 milioane de euro printr-un proiect pentru modernizarea fermelor, pe Submăsura 4.1 din PNDR.

Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje 3 TEHNODIESEL - Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje

GAMĂ COMPLETĂ DE UTILAJE

Au cumpărat majoritatea utilajelor de care aveau nevoie în ferme de la Tehnodiesel: două tractoare Massey Ferguson 5711M și 6S.135 Dyna6 cu încărcătoare frontale Stoll, trei încărcătoare telescopice Weidemann T7042, T4512 și T7042-3, remorcă tehnologică Kongskilde, remorcă de împrăștiat gunoi Farmtech Superfex, presă de balotat Krone Bellima F130 și mașină de desfăcut/tocat baloți și împrăștiat paie Lucas G Raptor, două cositoare cu discuri Fella Ramos, greblă de adunat fân Fella Juras și greblă de răvășit Fella Sanos, distribuitor de îngrășăminte chimice Amazone, tocătoare de resturi vegetale Vigolo, remorcă tandem Farmtech Durus și remorcă pentru transport animale vii Pronar.

Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje 4 TEHNODIESEL - Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje

LIMITĂRI PENTRU FERMELE MICI

”Mai avem nevoie de un încărcător Weidemann mai mic cu care să putem intra între animale și să putem face curățenie mai bine în grajd”, adaugă tânăra fermieră din Harghita.

În plus, pe lângă remorca pentru transport animale vii cu capacitatea de 10 capete, pe care au o deja de la Tehnodiesel, ar avea nevoie de o remorcă mai mare, de tractoare de putere mai mare și de o combină pentru recoltat porumb siloz, pe care nu le-au putut include în proiect.

”În cadrul proiectelor cu fonduri europene există niște limitări: utilajele trebuie dimensionate în funcție de suprafața lucrată, dar pentru o fermă zootehnică aceasta este o problemă, deoarece pentru o remorcă tehnologică sau pentru o remorcă de împrăștiat gunoi de grajd este necesar un tractor de putere mai mare”, explică administratorul Cooperativei Agricole Agro Harcov.

Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje 5 TEHNODIESEL - Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje

CE S-A SCHIMBAT ÎN FERME

”Până acum am lucrat și manual, aveam o balotieră mică cu care făceam baloți de 20 de kilograme. Acum facem baloți de până la 300 de kilograme și cu încărcătorul Weidemann îi putem încărca ușor pe remorca de transport și apoi îi putem depozita în fermă. Cu remorca tehnologică putem rezolva furajarea în două ferme într-o oră. Când făceam furajarea manual, începeam la ora 6 dimineața și terminam la ora 12 și aproape imediat trebuia să ne apucăm iar de furajare, mai lucram încă cinci ore, de la 3 la 8 seara. Acum, într-o oră terminăm și furajarea animalelor, și curățarea grajdului”, explică Deszke Dalma.

CHELTUIELI REDUSE CU REPARAȚIILE

Aceasta adaugă că ”cel mai mare câștig, pe lângă timpul redus de lucru, este că putem face furaje de calitate mai bună, pentru că avem utilaje cu care să cosim și să facem baloții la timp. În plus, au scăzut foarte mult cheltuielile. Până acum, utilajele cu care lucrau fermierii noștri erau toate second-hand și aveau multiple defecțiuni. Acum nu trebuie să cheltuim cu piese de schimb și reparații și toți fermierii sunt motivați să își continue activitatea, chiar dacă prețul laptelui în prezent e foarte mic și, din iarnă, a scăzut constant în fiecare lună”.

SINGURA SOLUȚIE PENTRU FERMIERII MICI

Cooperativa Agro Harcov a fost înființată în 2021. Așa cum îi arată și numele, membrii cooperativei sunt fermieri din județele Harghita și Covasna. Toți se ocupă cu creșterea animalelor și au, în total, 140 ha de teren agricol și 150 de capete de bovine de lapte și de carne din rasa Angus plus tineret.

Cum cea mai mică fermă din cooperativă are doar 10 vaci și 2 ha de teren, iar cea mai mare fermă are 36 de vaci și 18 ha de teren, asocierea a fost pentru ei cea mai bună soluție să își comercializeze eficient produsele din ferme, dar și să poată să-și doteze fermele cu utilaje agricole performante.

Prin cooperativă vând lunar 8.000 de litri de lapte, animale de reproducție și pentru abatorizare și, astfel, primesc un preț mai bun.

Logo TEHNODIESEL TEHNODIESEL - Partenerul ideal pentru dotarea fermei cu utilaje

DATE DE CONTACT

DN 6, KM 10, Jud. Timiş RO307041

Dudeştii Noi, România
T: +40 (0) 256 378003;

info@tehnodiesel.com;

www.tehnodiesel.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →