În cadrul iniţiativei „Atoms4Food”, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) va încerca să îmbunătăţească productivitatea agricolă şi să reducă pierderile alimentre aplicând „tehnici nucleare”.
„Iniţiativa Atoms4Food urmăreşte să ofere statelor membre soluţii inovatoare adaptate nevoilor şi circumstanţelor lor specifice, profitând de avantajele tehnicilor nucleare împreună cu alte tehnologii avansate”, se precizează într-un comunicat FAO. Programul va avea şi sprijinul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi va fi coordonat prin Centrul pentru Tehnici Nucleare în Agricultură şi Alimentaţie.
Potrivit estimărilor FAO, evenimentele climatice extreme provoacă pierderi anuale în valoare de 123 miliarde de euro la culturile agricole şi în zootehnie, echivalentul a 5% din întreaga producţie globală. În plus, frecvenţa dezastrelor de mediu este în creştere, trecând de la o medie de 100 de evenimente pe an 1970 la 400 în ultimele două decenii. Temperaturile extreme, secetele, inundaţiile şi incendiile forestiere sunt principalele riscuri care provoacă pierderi în agricultură.
Iată câteva exemple de tehnici nucleare pe care iniţiativa Atoms4Food şi-a propus să le utilizeze în vederea abordării provocărilor legate de securitatea alimentară:
– metoda nucleară de ameliorare prin mutageneză, pentru a crea culturi mai robuste şi hrănitoare;
– utilizarea preciziei ştiinţei nucleare şi izotopice pentru a culege informaţii despre culturile majore şi randamentul mediu al acestora, fertilitatea solului, disponibilitatea îngrăşămintelor şi a sistemelor de irigare cu apă;
– evaluarea ştiinţifică a situaţiei epidemiologice la animale – intervenţii de prevenire, diagnostic şi control;
– combaterea insectelor dăunătoare care afectează producţia agricolă prin utilizarea tehnicii nucleare a insectelor sterile.