Tehnica de lucru pentru pregătirea fundamentală a solului - Revista Ferma
4 minute de citit

Tehnica de lucru pentru pregătirea fundamentală a solului

sol111 m Tehnica de lucru pentru pregătirea fundamentală a solului

Atât toamna, cât și primăvara, fermierii au nevoie de mașini care să realizeze lucrarea de bază a solului (aratul, scarificatul etc.,), această verigă tehnologică fiind decisivă pentru obținerea de producții ridicate și la o calitate cerută de piață.

 

Mașini agricole destinate lucrărilor solului

Pentru prelucrarea solului, fermierii au la dispoziție o gamă largă de mașini agricole: pluguri, scarificatoare, freze, cultivatoare (incluse în agregate combinate pentru pregătirea solului nearat în vederea însămânțării, dar și la executarea semănatului printr-o singură trecere), grubere – care pot fi folosite independent sau în agregat cu alte mașini agricole. Pentru sere și solarii există mașini de săpat.

Plugul. Cele mai utilizate sunt plugurile cu cormană, care au înregistrat în ultimul timp o evoluție spectaculoasă. Cu toate că pe plan mondial lucrarea fundamentală a solului poate fi executată și cu alte mașini, proiectate cu o concepție cu totul diferită de aceea a plugurilor cu cormane, totuși acestea din urmă continuă să dețină ponderea de bază în executarea lucrării de arat. 

~n componența acestor pluguri pot fi incluse cormane cilindrice (realizează o afânare accentuată a solului și o răsturnare mai puțin pronunțată a brazdei – pentru soluri ușoare); cormane culturale sau universale (se folosesc cu rezultate satisfăcătoare pe toate tipurile de sol); cormane semielicoidale (răsturnare bună a brazdei, dar mărunțire mai puțin satisfăcătoare); cormane elicoidale (răsturnare aproape totală a solului, fără a-l mărunți și afâna, destinate solurilor grele și foarte grele, argiloase și înțelenite); cormane lamelare (se folosesc în special pe solurile tip lăcoviște); cormane „losange”. Există și pluguri pivotante cu cormane trapezoidale curbe. 

O altă categorie de pluguri, mai puțin întâlnită în România, este cea cu discuri. Acestea se folosec pe solurile desecate și reintroduse în circuitul agricol sau pe solurile proaspăt defrișate (discurile nu se înfundă, trecând cu ușurință peste rădăcinile rămase în sol, dacă acestea nu pot fi tăiate) sau pe terenurile care necesită îndeosebi mărunțirea solului și nu răsturnarea brazdei sau acoperirea resturilor vegetale.

Scarificatorul. Efectuarea lucrării de bază a solului cu ajutorul scarificatorului are marele avantaj de a menține apa, deoarece mașina nu face și o răsturnare, respectiv o deplasare laterală a brazdei, așa cum se întâmplă în cazul utilizării plugului. Scarificatorul realizează și o foarte bună conservare a materiei organice din sol, iar resturile vegetale se încorporează la o adâncime mică. Astfel se accentuează descompunerea reziduurilor vegetale, ducând la o disponibilitate mai mare a substanțelor nutritive pentru dezvoltarea culturilor.

Cultivatoarele sau gruberele incluse în agregate complexe, care se folosesc pe terenurile nearate, sunt dotate cu cuțite care, pe lângă afânarea solului și extirparea buruienilor, execută într-o mică măsură și răsturnarea brazdei și încorporarea resturilor vegetale. Acestea sunt folosite în agregat cu o mașină de pregătire a patului germinativ și cu o semănătoare, astfel încât la o singură trecere să se efectueze toate cele trei operații, pentru a rezulta și un consum redus de combustibil.

Frezele agricole se fabrică în diferite variante, atât pentru lucrarea totală a terenului, cât și pentru lucrări de pregătire a solului în vederea însămânțării sau plantării răsadurilor în culturile legumicole de câmp sau în spații protejate (sere și solarii industriale). Alte tipuri de freze sunt folosite pentru întreținerea culturilor în perioada de vegetație, prin operații de distrugere a buruienilor și cu efect de păstrare a umidității în sol, prin așa-zisa lucrare de prășit executată pe intervalul dintre rânduri.

Mașina de săpat în sere și în solarii (pentru lucrarea de bază a solului), purtată, este acționată de la priza de putere a tractorului. Implementele au în componența lor organe active tip sapă, care pătrund adânc și taie bucăți de sol pe care le dislocă și le aruncă în partea posterioară, izbindu-le de carcasa de protecție a mașinii. ~n definitiv se obține o bună mărunțire a solului și nivelarea totală a terenului.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →